in

ÉPÜL A FŐVÁROS – Jó ütemben halad a Városliget megújítása, radikális változás várható

szép lesz

JÓ ÜTEMBEN HALAD A VÁROSLIGET MEGÚJÍTÁSA, RADIKÁLIS VÁLTOZÁS VÁRHATÓ

A Városliget nagyszabású fejlesztésének első üteme hamarosan befejeződik – jelentette be a beruházás miniszteri biztosa. A Liget Budapest projekt nemcsak a kulturális intézmények megújítását, hanem jóval nagyobb zöldfelületet és kevesebb autóforgalmat jelent, így egy XXI. századi családi élményliget jöhet létre.

Jó ütemben haladnak a Liget Budapest projekt építkezései, az év végére több kiemelt fejlesztés is elkészül – közölte Baán László, a beruházás miniszteri biztosa a napokban tartott áttekintő bejárás után. Kiemelte: a Városliget teljes megújítása ma Európa legnagyobb kulturális fejlesztése, az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözi a millenniumi idők óta nem látott intézményfejlesztési programmal.

– A Néprajzi Múzeum és az állatkert bővítéseként megvalósuló Pannon Park már jó ütemben épül, a történetének legnagyobb rekonstrukció­ját követően a Szépművészeti Mú­zeum októberben, a teljeskörűen felújított Olof Palme-ház helyén létrejövő Millennium Háza pedig a jövő év közepén nyitja meg kapuit – sorolta a miniszteri biztos.

Baán László hozzátette, hogy az elmúlt hetekben elkezdődött a Dózsa György úti mélygarázs mélyépítése, a Magyar Zene Háza építése még a nyáron, az Új Nemzeti Galéria kivitelezése pedig az év második felében kezdődik el.

– Év végére elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete is. A nyár végére megújul a Vakok kertje és létrejön egy korszerű sportközpont is. A közönség már birtokba vehette a városligeti kutyás élményparkot is, amely az ország legkomplexebb kutyás oázisa, naponta csaknem ezer kutya használja. A területen lebontott épület helyén ötezer négyzetméternyi új zöldfelület jött létre – számolt be Baán László.

Európa legnagyobb kulturális fejlesztéseként tartják számon a projektet
Fotó: Városliget Zrt.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Városliget megújításának egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldfelületének rehabilitációja és gyarapítása mellett radikálisan csökkentse a közpark autóforgalmát, amely óriási környezeti terhelést jelent. Hozzátette: a Dózsa György úton megvalósítandó 800 férőhelyes mélygarázs építése már júniusban elkezdődött a Néprajzi Múzeum mellett.

– A parkfejlesztés első üteme is a befejezéséhez közelít, amelyet alapos előkészítő munkát követően tavaly októberben kezdtek el, és amely Magyarország történetének legnagyobb léptékű kert- és tájépítészeti megújításának első lépése. A magyar tájépítészet történetében ekkora forrást még sosem fordítottak ilyen célra – összegezte a vezérigazgató.

(forrás:magyaridok.hu)

AGYHALÁL – Ön tudta? Valójában az otthonmaradó baloldaliak nyerték meg a józsefvárosi választást!

Ma összeülnek a NATO vezetői, de előtte az amerikai nagykövet rendesen becsicskítja Merkelt