in

ENNYIKE! – Újra magyar kézben a Mátrai Erőmű – Mátrai Erőmű: többségi hazai tulajdon

A német befektetők szorultak vissza a nemzetgazdasági jelentőségű cégben

Mátrai Erőmű: többségi hazai tulajdon

Közvetett befolyást szerzett a Mátrai Erőmű Zrt.-ben az Opus Global Nyrt. a prágai központú Energeticky a Prumyslovy Holdinggal együtt, ezzel újra magyar többségi tulajdonba került a nemzetgazdasági jelentőségű vállalat.

Közös vállalatot alapított a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által indított Status Energy Magántőkealap és a prágai központú Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH). A felek által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. szerződést kötött a Mátrai Erőmű Zrt. 72,62 százalékos tulajdonrészének megvásárlására az eladó német RWE Power és EnBW-csoportokkal – jelentették be tegnap a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az ügylettel a Mátra Energy Holding Zrt. többségi tulajdonába kerül a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén hét blokkal működő villamos erőmű, a hozzá tartozó ipari park, az ország legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőműve, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban.

A tranzakció lezárásához a hatáskörrel rendelkező versenyjogi hatóságok felügyeleti eljárása, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hozzájárulása is szükséges.

Az értékesítés az erőműben lévő állami tulajdont nem érinti, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. a Mátrai Erőmű Zrt.-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését megtartja.

A visontai hazánk legnagyobb széntüzelésű erőműve, fő tevékenysége a villamosenergia-termelés. A 960 megawatt összteljesítményű létesítmény hosszú távú működtetése nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű: Magyarország villamosenergia-felhasználásának mintegy 14 százalékát állítják itt elő, miközben az erőmű exportigényeket is képes kielégíteni.

Észak-Magyarország közel egymilliárd tonnás lignitvagyona megfelelő hátteret biztosít a társaság kiszámítható működéséhez, illetve a jövőbeli fejlesztési tervekhez.

A visontai telep egyes blokkjai már földgázzal, illetve biomasszával működnek, azonban a bizonyos területeken akár negyvenéves technológiákat alkalmazó erőmű jelentős felújítást igényel. A magyar–cseh partnerek ennek ismeretében döntöttek a közös befektetés mellett – ismerteti a tőzsdei közlemény.

A Mátrai Erőmű Zrt. emellett a térség legnagyobb munkaadója: bányáiban és üzemeiben több mint kétezer munkavállalót foglalkoztat. Az Opus Global kiemelte: a többségi tulajdonos a jövőben is nagy hangsúlyt kíván helyezni a munkahelyek megőrzésére, valamint a folyamatos, kétoldalú munkavállalói párbeszédre.

Az Opus-csoport vállalati stratégiája alapján az ipar, nehézipar, mezőgazdaság és a média területére koncentrálja működését.

Befektetései során nagy hangsúllyal keresi azokat az akvizíciós célpontokat, amelyek az energiatermelés és az energiakereskedelem területén hozzájárulnak a társaság vagyonának növeléséhez, illetve nehézipari és energetikai divíziójának erősítéséhez.
(magyaridok.hu)

Gajdics Ottó a Jobbik-LMP-Momentum tünciről – Tök és Paszuly

Stadion rovat : Rétvári Bence: megérkeztek az új digitális eszközök a közép-magyarországi régió iskoláiba