in ,

Emlékműveket rongálnak a Fehér Ház közelében, felháborodott a lengyel nagykövet is

Felháborítónak és botrányosnak találom, hogy Tadeusz Kosciuszko washingtoni emlékműve rongálás célpontja lett

Felháborítónak nevezte Lengyelország washingtoni nagykövete azt, hogy az afroamerikai George Floyd halála nyomán kirobbant tüntetések résztvevői a lengyel és az amerikai szabadságharcok hőse, Tadeusz Kosciuszko emlékművét is megrongálták hétfőre virradóra a Fehér Ház előtt.

 

Felháborítónak és botrányosnak találom, hogy Tadeusz Kosciuszko washingtoni emlékműve rongálás célpontja lett

– írta Piotr Wilczek a Twitteren. Felidézve, hogy Kosciuszko a 18. század második felében Lengyelország és az Egyesült Államok szabadságáért harcolt, és a nagykövet arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy az emlékművet minél hamarabb hozzák rendbe az eredeti állapotba.

 

A lengyel közszolgálati rádió amerikai tudósítója, Marek Walkuski hétfőre virradóan azt kérdezte a Kosciuszko-emlékműnél összegyűlt emberektől, miért lett az emlékmű a rongálások célja. A videofelvételen szereplő afroamerikai férfiak nem tudtak konkrét okot megmondani, nem is tudták, kit örökít meg a szobor. Egyikük úgy látta: az emberek “haragjukat, frusztrációjukat akarták kifejezni”. A másik megszólaló szerint a lengyeleknek nem kell megsértődniük a történtek miatt, hiszen “az emberek haragjukban mindenhol rongáltak”.

Az Antoni Popiel lengyel szobrász műhelyében készült, a Történelmi Emlékhelyek Nemzeti Listáján (National Register of Historic Places) szerepelő Kosciuszko-emlékművet 1910-ben avatta fel William Taft akkori amerikai elnök a Fehér Ház előtti Lafayette téren.

(pestisracok.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vajon miért hamisít svéd járványügyi adatokat a HVG?! Ki tudja a választ?

Ez már polgárháború! Az amerikaiak visszavágtak a csürhének