in

Ellentmondásos hírek Fico állapotáról – Íme a részletek

A hazai sajtó sem ura a helyzetnek

A teljes hazai sajtó bizonytalan híreket közöl Fico állapotáról, miután a szlovák miniszterlnököt 5 lövéses merénylet érte. A baloldali költő, aktivista egy 9 mm-es pisztolyból adta le a lövéseket, közvetlen közelről. Órák óta műtik Ficot a hírek szerint, de állapotáról egyelőre csak ellentmondásos hírek jelennek meg, ezért mi időrendben az ujszo.com percől-percre tudósításait mutatjuk meg most kedves olvasóinknak. Amennyiben újabb hírek látnak napvilágot, arról azonnal beszámolunk.

 

Íme tehát az ujszo.com tudósítása:

 

20:35 – Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter szerint a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba első osztályú egészségügyi személyzet gondoskodik a kormányfőről. A kormánypolitikusok szerinte mind sokkhatás alatt állnak. „Mi, kollégák egyenes adásban láttuk, pár méterre voltunk a történéstől” – mondta a kórházban. Megerősítette minisztertársai közlését, miszerint Fico állapota kritikus, és még mindig műtik.

20:35 – Šutaj Eštok egyúttal a politikai gyűlölködés és a politikai ellenfelekkel szembeni agresszió beszüntetésére szólított fel. „Ne a gyűlölködés legyen a válasz, nehogy elkezdjük ölni egymást azért, mert eltérnek a nézeteink” – hangsúlyozta a belügyminiszter. Hozzátette, ez a legszomorúbb nap a szlovák demokrácia történetében.

20:34 – Šutaj Eštok elmondta, folyamatban van a nyomozás. „Mindent megteszünk, hogy ezt a gyalázatos bűntettet kivizsgáljuk” – jelentette ki. Kezdeményezni fogja az ország biztonsági tanácsának összehívását is.

20:31 – A TA3 korrigálta azt a korábbi közlését, miszerint Robert Fico stabilizált állapotban van és kommunikál. Ez akkor volt érvényes, amikor a besztercebányai kórházba szállították.

 

20:20 – Hamran István korábbi országos rendőrfőkapitány szerint Fico testőrei kudarcot vallottak. A merényletről készült videón a biztonsági erők zavart viselkedését látta. Szerinte azonnal kórházba kellett volna szállítaniuk Ficót.

20:15 – „A polgárháború küszöbén állunk. A kormányfő elleni merénylet ezt bizonyítja” – állította a belügyminiszter.

20:14 – „Számos olyan ember van, akinek tükörbe kéne néznie” – mondja Kaliňák. Hozzátette, hogy a kormány politikusai nem ítélkeznek. „Én ezzel nem tudok azonosulni” – tette hozzá.

20:12 – A Telegram közösségi oldalon terjed egy orvosi látleletről készített kép, amely annak nyilvánosságra hozói szerint a miniszterelnök sérüléseit írja le. A meg nem erősített valódiságú dokumentum szerint 16 óra után Nyirabányáról mentőhelikopter szállította a beteget a kórházba, akinek lőtt sebe van. A lövések a bal kart és a hasi régiót érték. A beteg ugyanakkor eszméleténél volt és kommunikált. Az ultrahang folyadékot mutatott ki a hasüregben, a páciens stabilizálása után CT-vizsgálatnak vetik alá.

20:09 – A belügyminiszter azt tanácsolja, hogy ne csak az alkotmányos tisztviselők, de az ellenzéki politikusok és a médiumok védelmét is erősítsék meg.

20:08 – Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter is megerősítette, hogy Ficót még mindig operálják. Azt mondja, a merénylő tette politikailag motivált volt, megvalósítását pedig nem sokkal az államfőválasztás után döntötte el.

20:06 – „Még mindig a műtőben van, az operáció zajlik” – jelentette ki  Kaliňák. A műtét már több mint három és fél órája tart. A tárcavezető szerint a miniszterelnök állapota „nagyon komplikált”.

20:05 – Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt állítja, hogy Robert Ficót továbbra is műtik. Ezzel cáfolta azokat a híreket, amelyet például a Markíza és a TA3 is közölt, miszerint a kormányfő stabilizált állapotban van és kommunikál.

20:03 – A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház egyelőre nem közölt információt a kormányfő állapotáról. A kormányhivatal 19:30-ra hirdetett sajtótájékoztatót, egyelőre azonban nem tartották meg.

19:45 – A TA3 szerint Robert Fico (Smer) kormányfőt megműtötték, állapota stabilizált, kommunikál.

 

Mindenszo.hu és ujszo.com

 

 

Fico merénylet – A 444 és a hvg olvasói Orbán Viktor halálát kívánják – Kérjük a TEK-et, egyesével keressék fel ezeket

Ide vezet a gyűlölet, amit Robert Fico ellen szított az ellenzék, valamint a liberális és progresszív média – mondja Gyimesi György, felvidéki politikus + Mindenszo.hu kommentár: