in ,

Elemző: alakul a Gyurcsány–Márki-Zay-paktum

SZABÓ TÍMEA „AKÁR AZ ÖRDÖGÖT IS” AJÁNLANÁ ORBÁN VIKTOR ELLEN

Csak kommunikációs trükk és álvita Márki-Zay Péter azon javaslata, hogy jöjjön létre egy hetedik baloldali frakció – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette: Márki-Zay azt a látszatot akarja kelteni, hogy a baloldalon teljes megújulás ment végbe, ami nem igaz, hiszen ugyanaz a hat baloldali párt áll a színpadon, ráadásul a legerősebb szereplő továbbra is Gyurcsány Ferenc és a DK. Gyurcsánnyal egyébként már tegnap tárgyalt Márki-Zay, a DK elnöke szerint még sok ilyen találkozó lesz.

Azzal, hogy Márki-Zay Péter elkezdett beszélni egy hetedik parlamenti frakcióról, illetve arról, hogy az ő vezetésével ellenzékváltás is bekövetkezett, csupán kommunikációs trükk

– nyilatkozta lapunknak Deák Dániel annak apropóján, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester hétfőn az ATV-ben felvetette, szeretné, ha lenne frakciójuk azoknak is, akik nincsenek benne a hat ellenzéki párt egyikében sem, ennek bázisa pedig az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom lehetne. Deák Dániel úgy véli, a baloldal miniszterelnök-jelöltje ezzel igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha a baloldalon teljes megújulás ment volt végbe. – Ez ugyanakkor nem igaz: ugyanaz a hat párt áll ott a színpadon, ráadásul a legerősebb szereplő továbbra is Gyurcsány Ferenc és a DK.

Ez az egész frakciókérdés tehát inkább álvita, ezzel szeretné azt demonstrálni a nyilvánosságban Márki-Zay, hogy új irányvonalat képvisel

– fogalmazott Deák Dániel, aki hangsúlyozta, Márki-Zay mindeközben Gyurcsány Ferenccel is tárgyalásokba kezdett, aki egyébként a parlamenti többséget biztosítaná neki egy esetleges baloldali hatalomátvételt követően. – Nehéz elképzelni, hogy Gyurcsánynak azt mondja: támogass a parlamentben, cserébe a 2010 előtti korrupciós ügyek miatt járhatsz majd a bíróságra vagy akár börtönbe is kerülhetsz. Ez az egész nem reális, így sokkal inkább csak egy kommunikációs kampányfogás, egy álvita – mutatott rá.

Az elemző szerint a baloldalon is érzik, hogy Márki-Zay Péter a ködös múltja és az agresszív, karrierista stílusa miatt időzített bomba, ezért igyekeznek őt a legkisebb rosszként beállítani.

Erre utal a párbeszédes Szabó Tímea nyilatkozata is, amelyben arra a kérdésre, hogy jó szívvel ajánlja-e Márki-Zay Pétert, azt válaszolta: „Hát persze hogy még az ördögöt is is jó szívvel ajánlanám, ha azt mondja, hogy leváltja Orbánt.”

Márki-Zay Péter a hetedik frakció létrehozásával összefüggésben egyébként azt mondta: a Pálinkás József vezette Új Világ Néppártot (ÚVNP) tartja alkalmasnak arra, hogy gyűjtőpártja legyen a civileknek. Érdemes felidézni, hogy Márki-Zay korábban még arról beszélt: ha az egyéni képviselőjelölti versenyt is megnyeri, a Párbeszéd frakciójába ülne be, Karácsony Gergely személye miatt. Újabb nyilatkozatában viszont arra utalt: akkor ülne be a Párbeszéd soraiba, ha az ÚVNP-nak nem lesz frakciója. Ez azért is érdekes, mert Karácsony Gergely Márki-Zay javára lépett vissza az előválasztás első fordulója után, továbbá a hódmezővásárhelyi polgármester azt ígérte Karácsonynak, hogy belép a főpolgármester miniszterelnök-jelölti ambícióit finanszírozó 99 Mozgalomba.

Deák Dániel szerint miután Karácsony Gergely megbukott, és már nem volt képes megszólítani a balliberális kemény magot sem, kellett egy új szereplő a kirakatban Gyurcsány Ferenc előtt, akivel megpróbálnak új szavazókat is megszólítani a baloldal számára.

Ez a személy Márki-Zay Péter lett, aki a szavazatmaximalizálás céljából jobboldalinak adja elő magát, így szeretné becsalogatni a balliberális összefogásba a centrum- és a jobboldali szavazókat is. Ez ugyanakkor meglehetősen átlátszó próbálkozás, ráadásul Márki-Zaynak számtalan olyan megnyilvánulása volt (az őszödi beszéd mentegetése, a szövetsége Gyurcsánnyal, a baloldali programok támogatása), ami inkább a kormányoldal álláspontját támasztja alá, azaz hogy a hódmezővásárhelyi politikus valójában baloldali.

A jelek szerint ő egy törtető, karrierista politikus, nevezhetjük karrier-baloldalinak is, aki a baloldal támogatásával szeretne minél nagyobb pozíciókat megszerezni

– hívta fel a figyelmet az elemző.

Márki-Zay egyébként tegnap már tárgyalt Gyurcsány Ferenccel, a DK elnökével. Gyurcsány erről a Facebookon azt írta: ennek nem kellene, hogy hírértéke legyen, majd hozzátette, „most szólok: sok ilyen találkozó lesz”.

 

(Gabay Dorka, magyarnemzet.hu)

 

 

Add tovább!

A nemzetközi balmédia máris nyalja Maki Zaj v*lagát – A The Guardian méltatja az Orbán-ellenes ellenzéki szövetséget

Megint vinnyognak – A GKI megint gazdasági összeomlást jósol Orbán miatt – Eközben 7% lesz a GDP, és jön a 13. havi nyugdíj – Nekünk is van egy üzenetünk a GKI-nek