in , ,

A nemzetközi balmédia máris nyalja Maki Zaj v*lagát – A The Guardian méltatja az Orbán-ellenes ellenzéki szövetséget

Meg kéne lepődni?

A baloldali brit lap szerint Orbán Viktor folyamatosan rombolta a demokratikus normákat és a hatalomnak kiszolgáltatott klientúrahálózatot épített ki.

Szerkesztőségi vezércikkben méltatta a The Guardian az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány leváltására formálódott ellenzéki szövetséget. A brit baloldali lap arról ír, hogy az ellenzéki pártoknak a nézetkülönbségeiket félretéve hozott stratégiai döntéssel sikerült olyan közös jelöltet választaniuk, aki képes lehet az ingadozó szavazók megnyerésére is, és aki nemcsak az orbáni évekhez képest hozna „tiszta kezeket” a magyar politikába, hanem a Fidesz-kormányt megelőző korszakot jellemző népszerűtlen intézkedésekkel és botrányokkal is szakítást jelentene.

A lap szerint több mint egy évtizedes hivatali ideje alatt Orbán Viktor folyamatosan rombolta a demokratikus normákat és a hatalomnak kiszolgáltatott klientúrahálózatot épített ki, miközben a választási rendszert a Fidesz számára előnyös módon alakították át, illetve a kormányt támogató médiabirodalmat építettek ki. A kormány emellett rágalomhadjáratokat indított és

anyagilag is kiéheztette a független szerkesztőségeket,

és zaklatásoknak tették ki az oktatás vagy a művészetek világa felől hallatszó kritikus hangokat – írta a The Guardian.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének választott Márki-Zay Péterről írva a lap hozzátette: a magát korábban kiábrándult Fidesz-szavazóként jellemző, konzervatív, hívő keresztény politikus azért is jelent komoly fenyegetést Orbán Viktor számára, mert bizonyítottan képes a győzelemre éppen azokban a vidéki körzetekben is, melyek egyben a jelenlegi kormányfő legfőbb támogatói bázisát is jelentik.

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

BezzegRománia: a járvány eddigi legsötétebb napja volt kedden Romániában – Háborús állapotok a kórházakban

Elemző: alakul a Gyurcsány–Márki-Zay-paktum