in ,

Egyre nagyobb az összefogás a bebörtönzött székely fiatalok melletti kiállásért

Ki kell engedni őket!!

Mint ismeretes, a román hatóságok jogerős ítéletet hoztak két székely fiatalember ügyében, akiket öt év börtönbüntetéssel sújtottak terrorizmus vádjával. A nevetséges és egyben félelmetes ítélet óriási felháborodást keltett az egész Kárpát-medence magyarsága körében. Rengetegen szólaltak meg az ügyben és minden lehetséges fórumon harcolnak az igazságtalanul börtönbüntetésre ítélt Beke Istvánért és Szőcs Zoltánért.

Most anyaországi és határon túli magyar ifjúsági szervezetek fogtak össze és adtak ki együtt egy közleményt, mely kitartásra és a bebörtönzöttek melletti tüntetésre buzdít. Az erdélyi magyar pártok által közösen szervezett tüntetése július 12-én lesz Kézdivásárhelyen.

 

 

Múlt héten robbant a bomba – csak nem úgy, ahogy a románok képzelték a vád szerint– miszerint két székely fiatalembert, Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt terrorcselekmény miatt jogerősen elítéltekA képtelen, koholt vádak és eljárás a kommunista román múltat idézték, amikor minden valóságalap nélkül vegzáltak, kínoztak és félemlítettek meg magyarokat csak a származásuk miatt. Az esetről a PS is részletes írást közölt. A hihetetlen arroganciát, gyűlöletet mutató és európai minimumot nélkülöző eljárást szerte a Kárpát-medencében és a világ értő és érző felén felháborodással fogadták és rengetegen összefogásra buzdítottak.

 

Ehhez csatlakoztak most a határon túli és anyaországi magyar ifjúsági szervezetek, amelyek felszólítottak az összefogásra, a határozott, közös fellépésre a méltánytalan eljárás és ítélet ellen. Nagyon fontos, hogy most egységesen tudjon cselekedni a magyarság, hiszen csak így lehet megállítani a felbátorodott román megfélemlítő akciókat. A jogtipró román nyomásgyakorlás vélhetően azt a célt is kitűzte, hogy Székelyföld autonómia-törekvéseit barbár és nemtelen eszközökkel megállítsa, megfélemlítse a magyar közösséget. A ifjúsági szervezetek közös állásfoglalása többek között a július 12-én tartandó Kézdivásárhelyi közös tüntetésen való megjelenésre is felhívja a figyelmet. A közleményt változtatás nélkül közöljük:

Közlemény Beke István és Szőcs Zoltán börtönbüntetése ügyében

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), a FIDELITAS, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), a Minta Ifjúsági Szervezet, a KMKSZ Ifjúsági Szervezet, a Via Nova – Új út és a VMSZ Ifjúsági fórum közös közleménye Beke István és Szőcs Zoltán elítélése kapcsán.

Alulírottak, a Kárpát-medence szerte működő magyar ifjúsági szervezetek vezetői megrendüléssel, értetlenül állunk a Beke Istvánra és Szőcs Zoltánra jogtipró módon kirótt 5 év börtönbüntetés előtt.

Megdöbbentő, hogy a székely terroristaperként elhíresült koncepciós eljárás után másodfokon, koholt vádakkal több évre elzárják a családjuktól, barátaiktól, közösségüktől nemzettársainkat, főképp, mikor alapfokon már felmentették őket.

Ezzel a bírósági döntéssel a múlt század legsötétebb, legkeményebb kommunista időszakának hangulatát idézik, ami egy modern jogállamban nem történhetne meg. Meggyőződésünk, hogy az ítélet hátterében a magyar közösség megfélemlítése és a már amúgy is létező magyarellenesség felszítása állhat. Mint mindig, a román politikai elit a ,,magyar kártyával” próbálja elterelni a figyelmet az általa okozott kaotikus állapotokról. Ugyanakkor azt gyanítjuk, hogy a román titkosszolgálat nemzetbiztonsági okokra hivatkozva próbálja bebiztosítani az intézmény költségvetését.

Szilárd meggyőződésünk, hogy egy önmagát jogállamként meghatározó európai országban magánbeszélgetésekből összeollózott hanganyagok alapján minden szándék és tett híján nem szabadna évekre elítélni és bezárni senkit.

Kérjük a Kárpát-medence magyarságát, hogy kövesse figyelemmel székely testvéreink sorsát és ne nézze szótlanul a magyarellenes jogtiprást. Bátorítjuk erdélyi nemzettársainkat, hogy éljenek a törvény által biztosított lehetőségeikkel és aktívan vegyenek részt a Beke és Szőcs kiszabadításáért szervezett megmozdulásokon, így a július 12-én az erdélyi magyar pártok által közösen szervezett tüntetésen is, Kézdivásárhelyen.

Felkérjük a Kárpát-medence összes magyar politikai és egyházi szereplőjét, hogy a kérdést tartsa napirenden, az EP-képviselőket pedig, hogy minden lehetséges csatornán tájékoztassák a nagyvilágot erről az európai- és román jogot csúfoló ítéletről.

Nem engedhetünk a magyarellenes megfélemlítésnek!

Ma Beke István és Szőcs Zoltán, holnap mi.

Erőt, kitartást és türelmet kívánunk Nektek és családotoknak!

2018. július 10.

  • Sorbán Attila Örs – Erdélyi Magyar Ifjak
  • Böröcz László – Fidelitas
  • Nacsa Lőrinc – Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség
  • Olteán Csongor – Magyar Ifjúsági Értekezlet
  • Fancsali Barna – Magyar Ifjúsági Tanács
  • Tőke Ervin – Minta ifjúsági szervezet
  • Dobsa István – KMKSZ Ifjúsági Szervezet
  • Gubik László – Via Nova – Új út
  • Fehér Szabolcs – VMSZ Ifjúsági Fórum

Az erdélyi tüntetés mellett Magyarországon is újabb demonstráció készül, hiszen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom július 11-én, 18 órától hirdetett tüntetést a román nagykövetség elé ((XIV., Thököly út 72.).

Forrás: PS, Vezető kép: szekelyhon.ro, baloldalon Beke István, jobboldalon Szőcs Zoltán

(Szabó Gergő, pestisracok.hu)

HOPPÁ! – Ismét utcára vonulnak a politika nagyágyúi Tommy Robinson és a szólásszabadságért

Bayer Zsolt – Vona majd elszámol