in ,

Egy párt haláltánca – SZÍNLELT SZERZŐDÉST KÖTÖTTEK VONÁÉK

Leplezett bérleti szerződés az a megállapodás, amelyet adásvétel címén kötött a Jobbik és a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont – közölte a lapunk által megkérdezett szakjogász

SZÍNLELT SZERZŐDÉST KÖTÖTTEK VONÁÉK

A SZAKJOGÁSZ ÚGY VÉLI, A PUBLIMONT-PAKTUM A SZABÁLYOK KIJÁTSZÁSÁT SZOLGÁLJA
Leplezett bérleti szerződés az a megállapodás, amelyet adásvétel címén kötött a Jobbik és a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont – közölte a lapunk által megkérdezett szakjogász, aki arra is emlékeztetett: az efféle szerződések a polgári törvénykönyv szerint semmisek. A Jobbik szóvivője tegnap megerősítette azt a pénteki hírt, hogy a plakátokat már visszavásárolták korábbi tulajdonosai, de a vételárról csak annyit mondott: alacsonyabb, mint amennyiért korábban ők megszerezték azokat.

Színlelt szerződést kötött a lapunknak nyilatkozó szakjogász szerint a Jobbik és a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont. Az adásvételi szerződésnek álcázott bérleti szerződés célja az lehetett, hogy kijátssza a településkép-védelmi törvény listaáron történő plakáthirdetésre vonatkozó rendelkezésit, részben pedig az, hogy a választási kampány időszakában a Jobbiknak olcsó plakáthirdetési felületet biztosítson.

A szerződés értelmében Vona Gábor pártja 2017. szeptember 19-én megvásárolt 978 óriásplakát közzétételére alkalmas hirdetőfelületet. A vételárat a felek 124 millió forintban határozták meg, azzal a kitétellel, hogy abból 2017. szeptember 28-ig valamivel több mint 26 millió, az országgyűlési választás után pedig 2018. május 31-ig nem egészen 98 millió forintot kell fizetnie a Jobbiknak.

Fotó: Mirkó István

Simicska cége már vissza is vásárolta a plakáthelyeket

A megállapodás azonban tartalmaz egy olyan záradékot, amely szerint ha a második részletet a párt nem tudja megfizetni, a hirdetési felületek visszaszállnak a Publimontra, a cég pedig a részére addig már meg­fizetett tételen kívül további követelést nem támaszt Vona Gáborékkal szemben.

A szakértő szerint ez a szerződés egyik kulcspontja; ez az, ami egyértelműen arról árulkodik, hogy valójában egy bérleti szerződés köttetett. Szintén a színleltséget támasztja alá, hogy a szerződés 2020. december 31-ig kizárja a Jobbik reklámberendezések feletti rendelkezési jogát, ami azt je­lenti, hogy e felületeken lényegében csak a Jobbikot népszerűsítő plakátok helyezhetők el, és a Jobbik tulajdonosként sem másnak el nem adhatja, sem bérbe, sem más személy használatába nem jogosult adni az egyébként elvileg a tulajdonát képező reklámberendezéseket – vélekedett a szakjogász, hozzátéve, hogy a polgári törvénykönyv kimondja: a színlelt szerződés semmis.

Mint arról a napokban már beszámoltunk, a PestiSrácok birtokába került szerződések szerint Simicska Lajos kevesebb mint 130 millió forintért játszott át 1019 plakáthelyet a Jobbiknak. A Publimont a 978 plakáthelyét bruttó 124,2 millióért, a Publicity 41 reklámhordozóját 5,2 millió forintért adta el a pártnak. Vagyis az összesen 1019 eszközt mindössze 129,4 millió forintért szerezhette meg a Jobbik, ami meg sem közelíti akár csak a hirde­tési hely bérbeadására vonatkozó piaci árakat.

A PestiSrácok számításai szerint plakátonként összesen 27 ezer forintot fizet a nyolc hónapra a Jobbik, ami egy hónapra vetítve 3373 forint bér­leti díjat jelent, szemben a két cég hivatalos, 114–317 ezer forint kö­zötti havi listaáraival.

Mindez azt követően került nyilvánosságra, hogy az Állami Számvevő­szék (ÁSZ) egy hasonló, ugyancsak plakáthelyek átjátszása miatti ügyben 331 millió forintra bírságolta meg a pártot. Az ÁSZ hatósági jelzés alapján a Jobbik tavaszi óriásplakát-kampányát vizsgálva tárta fel a tiltott pártfinanszírozást.

– A Jobbik annak az összegnek a többszörösét költötte köztéri plakátokra, mint amennyiről a PestiSrácok írt, a pontos összeg azonban az üzleti titok – állította tegnap Mirkóczki Ádám. A párt szóvivője megerősí­tette, hogy a plakátokat már visszavásárolták korábbi tulajdonosai, de erről a vételárról is csak annyit mondott: kisebb, mint amennyiért korábban ők megszerezték azokat.
(magyaridok.hu)

Lesz sivalkodás – Míg a magyar negyedikesek szövegértése átlagon felüli, a németeké és a franciáké katasztrófális

A Böszme újra a porondon – FIDESZ: GYURCSÁNY A BALOLDAL VEZÉRE