in ,

Egy DK-s van az élén! Így gyakorol nyomást a Magyar Orvosi Kamara az orvosokra egy kiszivárgott levél szerint

„Sztrájktörőnek” minősítik azokat az orvosokat, akik „önként vállalnak plusz munkát”, ők a MOK szerint „eladják a jövőjüket, a jövőtöket egy tál lencséért”.

Az Index ismerteti azt az esetet, mely szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak. A MOK korábban egyértelműen deklarálta, hogy az ügyeleti ellátórendszer átalakításának szükségességével egyetért, és azokat az ellátásszervezési szempontokat is jóváhagyta, amelyek mentén az új ügyeleti struktúra előbb Hajdú-Bihar vármegyében állt fel, majd pár napon belül Győr-Moson-Sopron, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is megkezdi működését.

A szombati Kormányinfón is rákérdeztek erre az ügyre, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta, hogy „elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan” a MOK eljárása, amely az ellátást is veszélyezteti, amikor nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik a feladatukat ellátnák. „Ha a kamarában politizálni akarnak, akkor lépjenek be a nekik szimpatikus pártba” – fogalmazta meg a véleményét a miniszter.

Igen-nem

Gulyás Gergely szavaira a Magyar Orvosi Kamara szombat este reagált. Közleményükben azt írták, a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt, és a Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

Az Index azonban közzétett egy levelet, melyet a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnökének, Szijjártó Lászlónak tulajdonítanak, a levélben foglaltak alapján pedig úgy tűnik, valóban él a MOK nyomásgyakorlással. A levelet teljes terjedelemben közöljük alább:

„Tisztelt Kollégák!

Kötelező ügyelet az alapellátásban?

Az a hírt kaptuk, hogy egyes kórházak az OMSZ-szal szerződést kötnek az alapellátási ügyeletek ellátására. Ez szakmai érvekkel nem indokolható.

Az alapellátási ügyeletet háziorvosoknak kell végeznie, a kórházi orvosoknak így is gond a saját osztályaikon az ügyelet kiállítása.

Az alapellátási ügyelet területén a nyomásgyakorlásunk kapcsán kialakult helyzetre a megoldás, hogy a kormányzat kezdjen azonnal tárgyalásokat a MOK által megfogalmazott követeléseinkről. E helyett benneteket próbálnak méltatlanul ilyen munkára kényszeríteni és magasabb óradíjjal csábítani. A háziorvos kollégáitok a betegekért, egy korszerű egészségügyi rendszer megteremtéséért, a ti jövőtökért harcolnak. Ezért nem írják alá a szerződéseket.

Ha ti részt vállaltok az alapellátási ügyeletben gyakorlatilag „sztrájktörővé” váltok.

Akik önként vállalnak plusz munkát, eladják a jövőjüket, a jövőtöket egy tál lencséért.

Álljatok ki magatokért, a betegeinkért, a kollégáitokért! Az önként vállalt többletmunkaszerződésetek azonnali felmondásával egy hónap múlva, már csak maximum havi 2 ügyeletre vagytok kötelezhetőek.

Aki akarja letétbe helyezheti, aki akarja kitöltheti és már ma leadhatja a személyzeti osztályon. A mellékelt tájékoztatóban olvashatjátok, hogy ezért nem érhet benneteket semmilyen hátrányos megkülönböztetés, szankció. Ha ilyet tapasztaltok azonnal jelentsétek nálunk. A MOK ingyenes jogi támogatást ad ilyen esetben is. ([email protected])

Kollegiális üdvözlettel,

Dr. Szijjártó László elnök”

Küzdj velünk a liberális cenzúra ellen!

Hoppá! Donáth Anna és Dobrev Klára nagypapája már az 1930-as években jó barátok lettek

New York-i fiatal republikánusok klubjának elnöke: lejárató kampányt folytatnak az Orbán-kormány ellen