in

Egerben is döglődik a Jobbik – Szakadás szélén a Jobbik Egerben

A helyi radikálisok csak a hívó szóra várnak

Bármikor kettéhasadhat az egri Jobbik, a hevesi megyeszékhely nemzeti radikálisai csak a hívó szóra várnak, hogy szakítsanak Vona Gáborékkal – tudtuk meg a párt helyi szervezetének alelnökétől. Közben a Tett és Védelem Alapítvány titkára a köztévében arról beszélt, vidéken és alapszervezeti szinten továbbra is erőteljesen jelen van a Jobbik kommunikációjában az antiszemitizmus és a rasszizmus.

 

Csak arra várunk, hogy valaki felemelje a nemzeti radikális zászlót, és lépünk. Ha Morvai Krisztina, Toroczkai László, Novák Előd vagy Gaudi-Nagy Tamás azt mondaná, álljunk fel, nem haboznánk – nyilatkozta lapunknak a Jobbik egri alapszervezetének alelnöke annak kapcsán, hogy a hevesi megyeszékhelyen kettészakadhat a párt. Völgyi Sándor szavaiból kiderült: egyre nagyobb a szakadék a párt régi, radikális vonalát követők és az új, néppártosodást támogató tagok között.

– A tagság közel nyolcvan százaléka nem ért egyet a Jobbikban jelenleg végbemenő folyamatokkal. Nem tartom kizártnak, hogy záros határidőn belül kettészakadhat az egri tagság, és a régiek felállnak – vélekedett az alelnök, aki hozzátette, kezdetben nem ezt a Jobbikot támogatták. – Tudja, ez olyan, mintha vennék egy vonatjegyet Budapestre, majd Hatvannál közölnék, hogy Szolnokra megyünk inkább. Én arról a vonatról leszállok – mondta Völgyi Sándor.

Fotó: MTI

Sneider Tamás, a párt jelenlegi alelnöke 2009-ben, még a Magyar Gárda rendezvényén

A helyi alelnök úgy tudja, nemcsak a megyeszékhelyen, de egész Hevesben ez a jellemző. Alapszervezetek szűnnek meg, és akik még tartják magukat, várakoznak. – Arra várnak, hogy a radikális vonalat képviselő, prominens jobbikosok közül valaki jelt adjon – hangsúlyozta.

Lapunk megkereste Tóth Istvánt, a Jobbik helyi önkormányzati képviselőjét is, aki szerint természetesen minden a legnagyobb rendben van Egerben, a párt tagságában egység van. Hasonlóan fogalmazott Dudás Róbert Heves megyei elnök is, aki a Ripost napokban megjelent írásának értesülését is tagadta. A bulvárportál egri jobbikosok állításaira hivatkozva arról cikkezett, hogy már a pártiroda kulcsát is elvették a helyi elnöktől, ezért a lázadó tagság rendszeresen egy sörözőben gyűlik össze.

Miközben a Jobbik régi és új politikáját támogatók között egyre inkább érzékelhető a szakadék, a Tett és Védelem Alapítvány titkára a köztévében arról beszélt, vidéken és alapszervezeti szinten továbbra is erőteljesen jelen van a Jobbik kommunikációjában az antiszemitizmus és a rasszizmus, amit épp ez a párt hozott be erőteljesen a hazai közbeszédbe.

Szalai Kálmán szerint a Jobbik néppártosodásának meghirdetése óta a helyzet vajmi keveset változott, és nem látni, hogy a párt próbálná helyrehozni a kirekesztéssel „elkövetett bűnöket”. Azt mondta, a hasonló nyugat-európai pártok egyikének sem sikerült eddig ilyen váltást végrehajtania. – „Zsákutcás elképzelés” hosszú távon ilyen kijelentésekkel szavazatot maximalizálni – vélte az alapítványi titkár, aki az oktatás fontosságát hangsúlyozta az antiszemitizmus, a rasszizmus visszaszorításában, jelezve, hogy ebben tevékenyen részt kell vennie a zsidó közösségnek is.

(Gabay Dorka, magyaridok.hu)


A magyar gyerekek okosabbak, mint az index

Jók a kicsik szövegértésben – Ötven országból hazánk a tizenharmadik helyen végzett egy felmérésen – Na mi van, libsik?