in

Döbbenet – Egy utassal szelfizhetett a Viking kapitánya a Hableánnyal való ütközéskor

Cserbenhagyás és segítségnyújtás elmulasztása miatt is nyomoz a rendőrség

Cserbenhagyás és segítségnyújtás elmulasztása miatt is nyomoz a rendőrség a 28 áldozatot követő május 29-én történt dunai hajókatasztrófa kapcsán, írja a Magyar Nemzet több nyomozásra rálátó informátorára hivatkozva. A lap szerint a Viking szállodahajó utasai kihallgatásuk során több olyan részletről is beszámoltak, ami az ukrán kapitány felelősségét igazolja. Többek között felmerült, hogy Jurij C. éppen az egyik utassal szelfizett a Hableánnyal való ütközéskor. A balesetet is az utasok észlelték és ők kiabáltak a kapitánynak, ez után visszatolattak, de néhány másodperc múlva már hajóztak is tovább a Dunán. 

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy a BRFK a katasztrófa éjszakáján létrehozott nyomozócsoporttal, összesen 60 rendőrrel vizsgálja a baleset körülményeit, a nyomozást pedig a Fővárosi Főügyészség öt ügyészből álló különleges csoportja felügyeli, irányítja.

A Viking utasait már a belset éjszakáján tolmáccsal hallgatták ki.

Az utasok a lap információi szerint arról számoltak be, hogy ők észleleték az ütközést és kiabáltak a kapitánynak. Ezután tolattak vissza, majd néhány másodperc után elhajóztak a Dunán felfelé.

Amennyiben ez így történt, akkor a kapitány egyáltalán nem látta a katasztrófát, nem észlelte az ütközést – fogalmaz a Magyar Nemzet cikke, majd azt is hangsúlyozza, hogy a mai napig nem érték el a halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésével gyanúsított ukrán kapitány ügyvédjét. Ezért nem tudták megkérdezni tőle, hogy védence az ütközés pillanatában valóban szelfizett-e a mobiltelefonjával utasai egyikével, mint ahogy az felmerült.

Az önfotózás mindenesetre magyarázat lehet arra a fővárosi főügyészségi közlésre, miszerint a kapitány a katasztrófa után mobiltelefonjáról adatokat törölt. A fentiek tükrében az is érthetővé válik, hogy miért rendelt ki a nyomozóhatóság szemész orvos szakértőt is a vizsgálat során – jegyzik meg.

Egy ilyen látásvizsgálat során ugyanis a szemésznek a kapitány látásélességét kell véleményeznie, illetve hogy a kormányállásból láthatta-e egyáltalán a Sigyn előtt-mellett haladó Hableányt, amennyiben a haladási utat nézte és nem szelfizett.

A Magyar Nemzet a nyomozásra kívülről rálátó forrásaira hivatkozva azt is megjegyzi, hogy bár jelenleg gondatlan bűncselekménnyel gyanúsítják a kapitányt, ha a nyomozás során bizonyítást nyer a cserbenhagyás, illetve a segítségnyújtás elmulasztása, akkor az tovább súlyosítja Jurij C. helyzetét.

A büntető törvénykönyv szerint ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínről eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, cserbenhagyást követ el.

A Magyar Nemzet számításai szerint ha vádemelésig jut az ügy, illetve bíróság előtt bizonyítást nyer a kapitány bűnössége, úgy akár 7 év börtönbüntetésre is számíthat. 

A halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetés minimum két, maximum nyolc év szabadságvesztést eredményezhet, ám a bírói gyakorlat szerint a közarányos büntetés feletti, öt-hat éves szabadságvesztésre lehet számítani. Ha megáll a cserbenhagyás illetve segítségnyújtás elmulasztása is, az halmozati büntetésként további egy évet jelent a büntetési tételben.

Magyar Nemzet, Vezető kép: MTI

(pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hoppá! – Jöhet az ingatlanadó! Megszorításokat terveznek az ellenzéki főpolgármester-jelöltek

Ez cumi – Hatalmas pofont kapott Weber Brüsszelben