in ,

Bukdácsol a szlovák kormány – Áll a bál! Egymásnak estek Szlovákia szolgálatai, összehívták a biztonsági tanácsot

A szlovák titkosszolgálat vezetőjét bűnszervezet létrehozása miatt helyezték nemrég vád alá.

Hivatali visszaélés, valamint bűnszervezet létrehozásának gyanújával vád alá helyezték a szlovák titkosszolgálat (SIS) vezetőjét – jelentette be Stefan Hamran országos rendőrfőkapitány csütörtökön Pozsonyban.

Roman Alac mellett több rendőrtisztet és magas rangú tisztségviselőt is vád alá helyeztek, köztük hivatali elődjét, Vladimír Pcolinskyt és a szlovák Nemzetbiztonsági Hivatal (NBU) igazgatóját, Roman Konecnyt is.

„A nyomozás eredményeként bűnszervezet létrehozása és támogatása, hivatali visszaélés, valamint az igazságszolgáltatás akadályozásának ügyében születtek meg a vádak” – közölte az országos rendőrfőkapitány az élőben közvetített sajtótájékoztatón. A vádak szerint Alac társaival együtt szándékosan hátráltatta a korrupció és egyéb bűncselekmények ügyében elrendelt nyomozásokat, hitelteleníteni próbálta a bűnüldözési és bűnmegelőzési hatóságok munkáját, valamint azt a látszatot keltette, hogy az eljárások során a nyomozók manipulálták a tanúvallomásokat.

Péntek reggelre rendkívüli tanácskozást hívott össze a köztársasági elnök

Zuzana Caputová köztársasági elnök kérésére Ódor Lajos megbízott szlovák kormányfő péntek reggelre rendkívüli tanácskozásra összehívta Szlovákia nemzetbiztonsági tanácsát.

A SIS szóvivője közölte: a titkosszolgálat vezetője a médián keresztül értesült az ellene felhozott vádakról, de azonnal kapcsolatba lépett a nyomozókkal, és megszakítja külföldi üzleti útját, hazautazik Szlovákiába. Stefan Hamran rendőrfőkapitány elmondta, hogy a vádlottak közül többen is külföldön tartózkodnak, így nem vették őket őrizetbe. Mint beszámolt róla, a vádlottak egy része már fel is vette a kapcsolatot a rendőrséggel,

egyedül az ötletgazda üzletember hollétéről nincs információ.

Boris Kollár, a törvényhozás elnöke elmondta, hogy a parlament hétfőn rendkívüli ülést tart az ügy megvitatására. Szlovákiában szeptember végén előrehozott parlamenti választást rendeznek.

(MTI)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Munkácsy Mihály mély magyarsága és páratlan művészete ösztönző példa lehet jelenünk szellemi hazátlanjainak is

Bezzegromániázik a bolgár trampli