in , , , ,

BRÉKING! – (videó) Orbán Viktor: „NAGY GYŐZELMET ARATTAK A VISEGRÁDI ORSZÁGOK”

A magyar kormányfő a hajnali órákban tette közzé azt a videóüzenetet a Facebookon, amelyen a brüsszeli EU-csúcs eredményeit osztotta meg.

„Fáradtak vagyunk, de elégedettek is, mert a visegrádi négyek egy nagy győzelmet arattak. Fenyegetett az a veszély, hogy a létrehozandó menekülttáborokban szétosztják a migránsokat. Ezt a javaslatot sikerült visszavernünk, és a saját javaslatunkat pedig elfogadtatnunk, amely világosan kimondja, hogy az ezután létrehozandó menekülttáborokból senkit sem lehet áthelyezni másik országba, annak beleegyezése nélkül. Így Magyarország továbbra sem lesz bevándorlóország, Magyarország megmarad magyar országnak” – számolt be a „hajnali csata” eredményéről a kormányfő.

TUSK: AZ UNIÓS VEZETŐK MEGEGYEZTEK A MIGRÁCIÓT ÉRINTŐ KÉRDÉSEKBEN

Az uniós tagországok vezetői több kétoldalú egyeztetést követően megegyeztek a csúcstalálkozó csütörtöki munkanapján tárgyalt témákat összegző zárónyilatkozat szövegében, közte a migráció kezelését érintő kérdésekben – közölte pénteken Twitter-üzenetében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az elfogadott zárónyilatkozat szerint az embercsempészek tevékenységének végleges felszámolása érdekében meg kell szüntetni azokat az ösztönzőket, amelyek arra késztetnek bárkit, hogy akár az élete kockáztatása árán is igénybe vegye szolgáltatásaikat. Egyúttal elejét vennék a tragikus haláleseteknek. Ennek érdekében létre kell hozni olyan központokat, amelyekben előzetesen feldolgozzák a keresési és mentési műveletekben kimentettek menedékkérelmét.

Ezzel összefüggésben az Európai Tanács felkérte az Európai Unió Tanácsát és az Európai Bizottságot, hogy az unión kívüli érintett országokkal, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) és az Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) szorosan együttműködve mihamarabb vizsgálja meg az ilyen feladatokat ellátó regionális központok létrehozásának tervét.

A zárónyilatkozat arról is rendelkezett, hogy a tagállamok a nemzetközi jog betartása mellett a saját területükön létrehozott ellenőrzött központokban önkéntes alapon elhelyezhetik a menekülteket. A központok lehetővé teszik annak gyors és a biztonságos megállapítását, hogy ki illegális bevándorló, akit vissza kell küldeni származási országába, és ki jogosult nemzetközi védelemre, akivel kapcsolatban a szolidaritás elvének érvényesülnie kell. Az ellenőrzött központok keretében végzett valamennyi intézkedésnek – ideértve az áthelyezéseket és a letelepítést is – önkéntes alapon kell teljesülnie, anélkül, hogy az befolyásolná a dublini rendszer reformját.

A MIGRÁCIÓS VÁLSÁG URALJA A SORSDÖNTŐ EU-CSÚCSOT

A migráció kérdése a tegnap kezdődött uniós csúcs egyik fő témája. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke azt mondta: az euró­pai polgároknak jogukban áll biztonságban érezni magukat, ezért olyan uniót akarnak, amely biztosítja a határok védelmét. Angela Merkel német kancellár – akinek politikai túlélése is múlhat a csúcs sikerén – előzőleg úgy fogalmazott, sok kihívással nézett már szembe az EU, de a migráció több lehet ennél. Orbán Viktor kormányfő szerint az emberek egész Európában azt akarják, hogy védjük meg a határokat.

(Magyaridok, Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala)

Bayer Zsolt – Foci mint tükör

Lilába borult Tihany, indulhat a Levendula Fesztivál! – Hétvégi programajánló