in

BRÉKING! – Bravúros mentőexpedíció: felszínen a teljes thai focicsapat

ÉLJEN!

A thaiföldi haditengerészet közölte, hogy mind a 12 gyereket és edzőjüket is kimentették a thaiföldi Tham Luang barlangból. Az ifjúsági focicsapat és 25 éves edzőjük összesen 18 napot töltöttek a mélyben, mivel a sok esőzés miatt nem tudtak kijutni a barlangból. Három turnusban, három nap alatt hozták ki őket.

 

Helyi idő szerint kedd délelőtt 10 órakor megkezdték a maradék négy gyerek és edzőjük mentését a thaiföldi barlangban – írja a The Guardian.

A terveiknek megfelelően mindenkit ki tudtak menteni.

Egy távozó mentőautó Tham Luang barlang környékérőlFORRÁS: AFP/YE AUNG THU

Narongszak Oszotthakorn, a műveletet irányító tartományi kormányzó szerint egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta vannak a csoporttal, hogy felfedezték őket a múlt hét elején, szintén ma jönnek ki a barlangból. Valószínűleg ők lesznek az utolsók.

A tegnap esti esőzés sem akadályozta a 19 főből álló mentőexpedíciót.A négy gyereket és az edzőt egyszerre hozták ki, így a mai mentés tovább tartott, mint a korábbiak.

Katonák a helyszínenFORRÁS: AFP/YE AUNG THU

A helyszíni tudósítók jelentései szerint körülbelül fél óránként szállíották el mentővel a gyerekeket.

A thai televízió szerint ő volt a legkisebb a 12 fiú közül, de ő is jó egészségben van. Egyes hírek szerint a 11 éves Chanin Wiboonrungruengről van szó, de ezt még nem erősítették meg, ahogy a többiek személyazonossága sem ismert.

Később a thai haditengerészet megerősítette, hogy kimentették mind a 12 gyereket és edzőjüket is.

A sikeres mentőakcióhoz először az izlandi miniszterelnök gratulált:

A már kimentett gyerekek jól vannak

BBC szerint a vasárnap és hétfőn kimentett gyerekek jól vannak. Kettőjüket enyhe tüdőgyulladás miatt kezelték, két fiúnak alacsony volt a testhőmérséklete, egynek pedig alacsony volt a pulzusszáma a kórházba szállításkor, de azóta normalizálódott állapotuk. A Sky News szerint egyiküknek sincs láza, és a kedvük is jó.

A fertőzésveszély miatt karanténban ápolják őket, szüleik csak üvegfalon keresztül láthatják a vasárnap kihozott fiúkat. A második csapatot is hamarosan láthatják a szüleik, a látogatást viszont csak a teljes kivizsgálás után engedik meg az orvosok.

Rendőrök a Chiang Rai-i kórháznál, ahol a gyerekeket kezelik
FORRÁS: AFP/LILLIAN SUWANRUMPHA

Amesh Adalja, a baltimore-i Johns Hopkins egészségügyi központ kutatója szerintaz egyik legfőbb veszélyt a denevérek által terjesztett fertőzések jelentik.Nem tudni, voltak-e denevérek ott, ahol a 12 fiú és edzőjük tartózkodott, bár a legtöbb barlangban élnek kisebb-nagyobb kolóniák. Ha azonban az orvosokban él a gyanú, hogy kapcsolatba kerültek velük vagy ürülékükkel, akkor valószínűleg védőoltást kapnak, hogy a veszettség kialakulását megakadályozzák.

„Vannak gombák is, amelyek előszeretettel tenyésznek denevérürülékben. Spóráik belélegzése gombás tüdőgyulladást, hisztoplazmózist okozhat” – mondta a kutató.

Egy nővér a Chiang Rai-i kórházban, ahol a kimentett gyerekeket kezelik
FORRÁS: AFP/LILLIAN SUWANRUMPHA

Fokozatosan szoktatják őket a külvilághoz: csak könnyen emészthető ételeket kapnak például hígított zabkását, de gyorsan erősödnek, így az orvosok csokit és kenyeret is megengedtek nekik.

A sötétben töltött két hét miatt pedig napszemüveget kell viselniük.

A barlangrendszerben az ifjúsági focicsapat 12 tagja és edzőjük, a 25 éves Ekapol Chantawong rekedt benn június 23-án.

Egy újságíró felpróbál egy olyan maszkot, amelyben a gyerekek úsznak a barlangban
FORRÁS: BANGKOK POST/BANGKOK POST PLC/PATIPAT JANTHONG

Nem mehetnek a világbajnokságra

Bár egy egyedi készítésű mini-tengeralattjárót ajánlott fel a mentőcsapatnak Elon Musk, azt elutasították. Narongszak Oszotthakorn szerint „habár a mini-tengeralattjáró technológiája kifinomult, de nem alkalmas a barlangi mentésre”.

Időközben két producer is megérkezett a barlanghoz, akik állítólag máris a focicsapat történetének megfilmesítésen kezdtek el dolgozni.

Bár a FIFA korábban meghívta a gyerekeket,az orvosok nem engedik el őket a focivébé vasárnapi döntőjére,mivel legalább egy hetet kórházban kell tölteniük, hogy teljesen felépüljenek. Ugyanakkor a Mae Sai Prasitsart iskola igazgatója – ahova a focicsapat hat tagja jár – felmentette a gyerekeket a jövő heti vizsgák alól.

Imádkozó családtagok a Tham Luangnál
FORRÁS: AFP/KRIT PHROMSAKLA NA SAKOLNAKORN

A thai miniszterelnök a katasztrófaturizmustól tart és ezentúl szigoróbban fogják ellenőrízni, hogy ki lép be és ki megy ki a világhírűvé vált barlangból: „Több lámpát és jelzőlámpát kell felraknunk, veszélyes a barlang.”

(origo.hu)

Vadon Jani élő műsorban szállt bele Szijjártó Péterbe

AZ OLASZOK TOVÁBB SZIGORÍTANAK – A migránsok ellátásán spórolna az olasz kormány