in ,

Bréking! – Bevégeztetett: Kizárták Volner Jánost a Jobbikból, kilépők is vannak

Maradt még valaki?

Kizárta Volner Jánost tagjai közül a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja péntek délutántól késő estig tartó rendkívüli ülésén, Apáti István és Fülöp Erik pedig jelezte kilépését.

 

Volner János ellen – az elmúlt három hónapban kifejtett, részletezni nem kívánt tevékenysége miatt – etikai vizsgálatot kezdeményezett a pártelnökség. A politikus péntek reggel megjelent – a Jobbik választókerületi elnökeinek és szervezőinek címzett – levele „csak az utolsó csepp volt a pohárban” – mondta Jakab Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője és szóvivője jelentette be a tanácskozást követő budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette, a levélben csúsztatások, valótlanságok nagy számban szerepelnek.

 

Apáti István és Fülöp Erik képviselő „Volner János kizárásához kötötte távozását”, mindhármuknak szombat délig adtak időt arra, hogy visszaadják képviselői mandátumukat.

Jakab szerint a kizárást 17-en támogatták, négyen ellenezték, hárman pedig érvénytelen szavazatot adtak le.

Jakab Péter: ami a Jobbik ellen hat, az a Fideszt segíti

A kizárásról döntő rendkívüli frakcióülés összehívásának okaként Volner Jánosnak a „Jobbik-középvezetőknek elküldött és Fidesz-médiumoknál landolt” pénteki levelét említette a szóvivő, kijelentve, az írást „nagyon nehéz volt másképp értelmezni, mint ami a Jobbik ellen hat, és ami persze a Jobbik ellen hat, az a Fideszt segíti”.

Jakab Péter az általa említett csúsztatások, hazugságok közé sorolta, hogy a Jobbik összefogásra készülne baloldali, balliberális pártokkal, hozzátéve, a pártelnökség tagjaként Volner Jánosnak tudnia kell, hogy a Jobbik elutasít mindennemű összefogást, együttműködést az MSZP-vel, a DK-val, a Momentummal.

Jakab Péter megjegyezte: nem szerepel a tervek között az LMP-vel való országos szintű együttműködés, amelyet korábban éppen szorgalmazott Volner János, és „nagyon nehezen tolerálhatónak” nevezte a most kizárt politikus azon kijelentését, hogy a Jobbik közössége „hitehagyott” volna.

Volner kijelentését a szóvivő azzal cáfolta, hogy a múlt hétvégi kongresszus küldöttei egyhangúlag, lelkesen fogadták a nemzeti ellenállás kiáltványát, amely „rögzíti, hogy a Jobbik soha, semmilyen körülmények között nem fog kiegyezni az Orbán-rendszerrel”, és nem hajtanak fejet a rezsim előtt.

Úgy tűnik, vannak olyan erők, amelyeknek ez a döntés nem szimpatikus. Nekünk viszont ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy semmilyen szinten nincs kiegyezés az Orbán-rezsimmel – jelentette ki Jakab Péter. A Figyelő pénteken tette közzé honlapján Volner Jánosnak a Jobbik választókerületi elnökeinek és szervezőinek címzett levelét, amelyben bejelenti, hogy a párt elnökségének feloszlatását és tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezte.

Volner János: ennek a folyamatnak nincs köze a néppártosodáshoz

A Jobbik alelnöke ebben arra hivatkozott, hogy a jelenlegi testületnek „senki nem adott felhatalmazást a liberális-balközép pártokkal történő összeborulásra”, és a Jobbikban most zajló folyamatoknak az égvilágon semmi közük nincs az általa által is támogatott néppártosodáshoz, ahogyan a hétvégi kongresszuson elfogadott kiáltványhoz sem.

Volner János úgy értékelte, a Jobbik katasztrofális állapotban van: a tagság jelentős része kilépett, polgármestereinek fele, sok önkormányzati képviselője távozott, „elüldözték” a párt legnépszerűbb női politikusát, Dúró Dórát és „rengeteg értékes embert”.

„Eközben a Jobbikon belül gátlástalan eszközökkel folyik a kiszorítósdi”. Volner szerint őt például többen is folyamatosan, a legaljasabb eszközökkel „nyírják”, amiért nem hajlandó elfogadni a nemzeti politizálás feladását és ellenzi a baloldallal összeborulást.

„Bocsánat, de én nem kurvának álltam! A Nemzet ügyeiben nincs és nem is lehet alku!” – fogalmaz a Figyelő által idézett levélben a politikus, aki szerint a parlamenti frakció hitehagyott, csakúgy, mint a párt vezetői, hiszen Vona Gábor és Gyöngyösi Márton is arról beszélt egy-egy interjúban, hogy teljesen reménytelennek látja a Fidesz leváltását.

A nap folyamán Volner János arról beszélt az M1 aktuális csatornának: átvenné a Jobbik vezetését, megerősítve, hogy rendkívüli tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezte, mert ellenzi, hogy pártja vezetése „fúziót” hozzon létre a Jobbik és az LMP között.

(infostart.hu)

Pimasz Macron – Macron szerint túl sokat „vinnyognak” a franciák

A Jobbikot olyan külső erő irányítja, ami mindenkin gátlástalanul átgázol