in ,

Bravó! Közlekedési káoszba döntik Kamu Geriék a fővárost

HÁROM BERUHÁZÁS INDUL EL EGYSZERRE: LEZÁRÁSOK, ELTERELÉSEK VÁRHATÓK

Sem fővárosinak, sem turistának nem lesz jó lenni Budapesten június közepétől. A Karácsony Gergely-féle városvezetés ugyanis úgy döntött, hogy – hatalmas forgalmi dugókat okozva – három nagy felújítási projektet indít el egyszerre. A főpolgármester már előre magyarázkodott a várható közlekedési káosz miatt.

Elszabadultak az indulatok a közösségi médiában, amikor Karácsony Gergely június 1-jén egy posztban közölte: egyidejűleg zajlik majd három nagy felújítási projekt nyáron a fővárosban. Egyszerre kezdik el ugyanis a Lánchíd, a Blaha Lujza tér és a rakpart felújítását is, miközben a Hegyalja úton buszsávot alakítanak ki.

A főpolgármester pontosan tudja, hogy mi vár a járványügyi helyzetből épp kikecmergő, fellélegezni vágyó városra, hiszen bejegyzésében úgy fogalmaz: „Tudom, hogy a város fejlesztése, a Blaha megújítása mellett a Lánchíd felújítása és a rakpart átalakítása átmenetileg kényelmetlenséget is okoz sokaknak, tőlük csak megértést és türelmet tudok kérni, igyekszünk a lehetőségekhez mérten enyhíteni a kellemetlenségeket.”

 

 

 

 

 

A fővárosi vezetők döntése miatt nem lehet majd közlekedni a Lánchídon és a rakparton sem
Fotó: Kurucz Árpád

Ezzel azonban nem tudta megnyugtatni a fővárosiakat. „Köszi! Mindent egyszerre, bravó! Nehogy lehessen közlekedni a városban!” – írja például az egyik kommentelő. „Átgondolatlan, elkapkodott döntés. Nem káosz teremtésére kapott felhatalmazást” – szegezi a főpolgármesternek egy másik hozzászóló. „Fel nem tudja fogni, mekkora lesz a baj a városban” – jegyzi meg keserűen még valaki.

A főváros bejelentése szerint a felújítások június 7-én a pesti alsó rakpart Margit híd és Országház közötti szakaszával kezdődik, és a munkálatok várhatóan az év végéig tartanak majd. A Lánchídon június 16-án kezdenek dolgozni. A híd lezárása miatt átalakul a közösségi közlekedési hálózat: egyes buszjáratok módosított, illetve rövidített útvonalon közlekednek majd, ugyanakkor fejlesztik Buda és a pesti Belváros közösségi közlekedési kapcsolatait. A hiányzó szakaszok pótlásával összefüggő buszsávot alakítanak ki a Hegyalja úton, valamint új buszjáratot indítanak az Apor Vilmos tér és a Bosnyák tér között. Július elejétől pedig megkezdődik a Blaha Lujza tér korszerűsítése is. Utóbbi régóta várt beruházás a Józsefvárosban, az itt élők mégis keserű szájízzel néznek a munkálatok elé.

– Az előző kerület- és városvezetés idején, 2019-ben a tér felújítására megvoltak a kész tervek, megvolt a közbeszerzési kiírás, és a forrásokat is hozzárendelték a projekthez. Csak be kellett volna fejezni – mondta lapunknak Szilágyi Demeter Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő.

– Ehhez képest a projekt két éve késik, ráadásul csökkentett tartalommal, több elemet elhagyva valósul meg. Május végén még nem láttunk közbeszerzési kiírást, ezért nem értjük, ki lesz a kivitelező július elejétől. Elkapkodott megoldásnak tűnik, mint amilyen a körúti kerékpársávok előzetes egyeztetés nélküli felfestése volt.

– A Blaha Lujza tér felújítása önmagában egy üdvözlendő beruházás, de nem mindegy, hogyan valósul meg – mondta a Magyar Nemzetnek Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő.

– Egy ekkora beruházásnál alaposan elő kell készíteni a környék forgalmi rendjének megváltoztatását. Gondoljunk csak arra, hogy a Nagykörutat nem ekkora autós forgalomra tervezték. Tavaly a kerékpársávokkal eleve elvettek egy sávot, ez azóta is gondot okoz, erre most elkezdődik egy felújítás is. Ebből komoly gondok lehetnek.

– Ha a városvezetés nem ilyen tehetetlen, a Lánchíd felújítása már egy éve folyhatna, és már a Blaha Lujza téri munka is elkezdődhetett volna, nem csökkentett tartalommal – mondta Wintermantel Zsolt közlekedésmérnök, a BKK igazgatóságának tagja. – Ez az egész a budapestiek lenézését jelenti. Mindebből jól látható, hogy Karácsony Gergely ahogy zuglói polgármesterként sem Zuglóért és a zuglóiakért dolgozott, úgy városvezetőként sem Budapestért és a budapestiekért, hanem csak a saját karrierje érdekében.

Hazugsággyár

Az idegen nyelveken nem beszélő főpolgármester korábban azt állította, tárgyalt a londoni polgármesterrel, telefonon egyeztetett a volt amerikai nagykövettel, és interjút készített vele a Time magazin, ezeknek azonban nincs semmi nyomuk Karácsony Gergely tolmácslistáján – írta meg az Origó. A portál szerint ez két dolgot jelenthet: Karácsony vagy arról hazudott, hogy kivel beszélt, vagy arról hazudik most, hogy mikor vett igénybe tolmácsot, és nem a teljes költési listát közli.

(Kerékgyártó György, magyarnemzet.hu)

 

 

Add tovább!

Nem stadion – A kormány 3 milliárd forinttal támogatja a diákok nyári foglalkoztatását

Hatalmas botrány! A Lisszaboni szerződést megszegve fogadta el az EP a koholt vádakra épülő Sargentini-jelentést, de az Európai Unió Bírósága szerint ezzel a fura kétharmaddal nem volt baj