in ,

Berlusconi a választásokon becsicskította a baloldalt – tarolt!

A Matteo Renzi által vezetett balközép PD pártnak vége, Silvio Berlusconi pedig ismét visszakerült az olasz politikai életbe. Nello Musumeci, a jobbközép ellenzéki szövetség jelöltje hétfőn este bejelentette győzelmét a szicíliai tartományi választásokon a szavazatszámlálás majdnem teljes befejezése előtt.

Berlusconi visszatért, a jobbközép elsöprő fölénnyel váltotta a baloldalt Szicíliában

 

A Matteo Renzi által vezetett balközép PD pártnak vége, Silvio Berlusconi pedig ismét visszakerült az olasz politikai életbe. Nello Musumeci, a jobbközép ellenzéki szövetség jelöltje hétfőn este bejelentette győzelmét a szicíliai tartományi választásokon a szavazatszámlálás majdnem teljes befejezése előtt.

A Szicíliában vasárnap tartott tartományi választások eredménye megfelel az exit poll felméréseknek. A sziget új tartományi elnöke Nello Musumeci, a három ellenzéki párt, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), az Északi Liga és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) közös jelöltje lett. A még nem végleges eredmény szerint a voksok csaknem 40 százalékát szerezte meg a szövetség. Nello Musumeci személyesen jelentette be győzelmét. Hangsúlyozta, hogy az FI-Északi Liga-FdI szicíliai sikere előrevetíti a jobbközép szövetségnek a jövő tavasszal esedékes olaszországi parlamenti választásokon várható győzelmét.

Viszlát balközép, üdv jobboldal

Az M5S (Öt Csillag Mozgalom) jelöltjeként indult Giancarlo Cancelleri néhány százalékkal lemaradva a második helyre szorult. Húsz százalék alatt szerepelt Fabrizio Micari, a Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette balközép kormányerő, a Demokrata Párt (PD) jelöltje.

Emlékezetes, a híresen eurokrata Renzi tavaly azzal zsarolta meg Magyarországot, hogy ha nem fogadjuk el a kötelező betelepítési kvótákat, akkor megvonják az uniós támogatásokat. Tavaly novemberben pedig Magyarországnak címezve azt mondta:

Ha az Európai Unió egyes tagállamai falakat építenek, és csak akkor szolidárisak, amikor pénzt kapnak, akkor készen állunk megvétózni az unió költségvetését. Nem fogadjuk el, hogy az Európai Uniónak általunk befizetett pénzből falakat emeljenek. 

Az olasz pártok számára ez volt utolsó belpolitikai megmérettetés a parlamenti választások előtt. A Corriere della Sera olasz napilap kommentárja szerint a szicíliai tartományi választásokkal Silvio Berlusconi visszatért az olasz politikába, a Matteo Renzi vezette PD pedig kiesett.

Silvio Berlusconi Twitter-oldalán közölte: Szicília az igaz, komoly, konstruktív, őszinteségre épülő, kompetencia és tapasztalat mentén működő utat választotta.

Silvio Berlusconi a mérsékelt erők győzelmének nevezte a jobbközép koalíció sikerét. Kijelentette, hogy az általa vezetett jobbközép ellenfelének már nem a Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt, hanem az Öt Csillag Mozgalom számít. Elemzők szerint jelenleg egyedül az egységbe forrt jobbközép képes megállítani az M5S politikai szárnyalását, miközben a PD rossz szereplése akár a balközép miniszterelnök-jelölt Matteo Renzi leváltásához is vezethet.

Berlusconi a Corriere della Sera portálnak adott interjújában kifejtette: reméli, végre megkapja az Európai Uniótól azt az igazságos bánásmódot, amelyet évek óta vár, de mindvégig megtagadták tőle. A választási kampány egyik központi témájának számító migrációról Silvio Berlusconi kijelentette, az olaszországi utcákon tartózkodó migránsoktól az olasz nők félnek, és sok olasz már bezárkózik otthonába, és fél kilépni az utcára. Hozzátette, a migráció leállítására Marshall-tervvel kell segíteni Afrikát.

Az M5S miniszterelnök-jelöltje, Luigi Di Maio kedd estére televíziós párbajra hívta Matteo Renzit, de a PD gyenge szicíliai szereplése miatt ezt lemondta hangsúlyozva, hogy a Renzivel való találkozó feleslegessé vált, mivel  – mint fogalmazott – a PD meghalt.

Forrás: Corriere della Sera, MTI, PS; Vezető kép: IGN Hungary

 

(Ambrus Petra, pestisracok.hu)

(Videó) Olyat csinál a Rubik kockával, amit senki a Világon!

BRÉKING! – Verhofstadt betiltaná a Nemzeti Konzultációt! – A kommentelők leoltották a brüsszeli bürokratát