in , ,

Egy őszinte belga államtitkár : „Ha a határokat nem zárjuk le, megszűnik az Európai Unió”

Erős mondatokkal véleményezte az unió jelenlegi helyzetét a belga kormány migrációért felelős államtitkára, Theo Francken.

Erős mondatokkal véleményezte az unió jelenlegi helyzetét a belga kormány migrációért felelős államtitkára, Theo Francken.

A napokban tartottak megbeszélést az Európai Unió belügyminiszterei, amelyen az unió migrációra adott válasza volt a fő téma. A 28 miniszter arról tanácskozott, miképpen lehetne kompromisszumra bírni a nemzetállami vezetőket a júniusi csúcstalálkozó előtt. E tárgyalást követően Theo Francken kijelentette: a dublini reform teljes mértékben megbukott. Nincs más hátra, mint visszaküldeni minden egyes migránssal teli csónakot – írja a belga Le Soir.

Theo Francken

Fotó: AFP

Francken szerint már most egyértelműen látni lehet a tendenciákat, elég csak Olaszország esetére gondolni, ahol az Öt Csillag Mozgalom következetesen bevándorlásellenes álláspontot képvisel, de Ausztriával is érdemes számolni:

Ausztria júliusban átveszi az EU soros elnökségét, és akkor pedig teljesen más mederbe terelődik ez a vita. Az osztrákok nem a jelenlegi, dublini egyezményre fókuszáló logika mentén fognak tárgyalni, hanem a külső határok védelmét fogják  hangsúlyozni”

– ismertette álláspontját Francken.

Fotó: AFP

Az államtitkár szerint érdemes lenne a csónakokat egy az egyben visszafordítani Afrika felé, mert ha a bevándorlási válságot nem sikerült megállítani, az egyszerre jelenti az Európai Unió és a schengeni övezet végét is.

Nem arról kell vitáznunk, hogy a házon belül kit melyik szobába rakunk, mert Európa három éven át ezt tette. Be kell zárnunk az ajtókat, az elülsőt és a hátsót is.”

Theo Francken az ausztrál megoldásra esküszik, azaz az illegális bevándorlás beszüntetésére, és az igazi menekültek kiszűrésére. Emellett a migránsok anyaországait kellene megsegíteni, valamint Törökországhoz hasonlóan Tunéziával is megállapodást kellene kötni, hogy a líbiai partokról érkezőket vissza lehessen toloncolni.

Hónapok óta ezt mondom. Ha minden ajtót bezárunk, minden ország szolidárisabb lesz.”

 

(forrás:  Forisek Ádám, 888.hu)

ELKÉPESZTŐ – Szíriában nyaralnak az „agysebészek”

Így szólt be Putyin németül az osztrák riporternek – videó!