in ,

Be kéne fejezni a sivalkodást Bernike! – Újabb LMP-s támadás a Debreceni Egyetem ellen

Hadházy: Uniós pénzből kompromittálták a Putyinra szavazó tanárokat

A Debreceni Egyetem jogi lépéseket helyezett kilátásba az intézmény ellen folyó szisztematikus lejáratókampány miatt. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint az egyetem tanárainak és professzorainak Vlagyimir Putyin orosz elnök díszpolgárságát megszavazó döntése mögött uniós kamuprojektek állnak, amelyek keretéből a tudósok is részesültek. Az elmúlt hónapokban az LMP többször is támadta a debreceni intézményt és vezetését, amely stratégiai megállapodást írt alá az orosz energetikai óriással, a Roszatommal.

 

A Debreceni Egyetem visszautasítja az LMP azon állítását, hogy az intézmény több oktatója erősen megkérdőjelezhető megbízásokra kapott jelentős európai uniós támogatást. A projektötleteket nem az egyetem testületei generálják, azok az oktatói-kutatói körből származnak.

A támogatási források felhasználásában az intézmény a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el – olvasható az egyetem sajtóközleményé­ben, amelyben arra is figyelmeztetnek, hogy a megalapozatlan állítások miatt jogi lépéseket tesznek.

Fotó: MTI

A Lehet Más a Politika október 23-án az intézmény előtt tartotta kormányellenes demonstrációját

Az LMP szerint a támogatások állhatnak amögött is, hogy a tanárok, professzorok döntő többsége támogatta Vlagyimir Putyin orosz elnök díszpolgári címét. Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke példaként említette, hogy információik alapján 19 millió forintot kapott egy szerintük felesleges tanulmány megírásáért egy kisvárdai intézmény igazgatója, amely az egyetemhez tartozik.

– Azok a professzorok, azok a tanárok, akik ezekben a projektekben részt vesznek (…), kompromittálódnak és zsarolhatóvá válnak. Ez magyarázhatja azt, hogy az egyetemek egyébként gondolkodó tanárai és professzorai miért szavaznak meg egy akkora marhaságot, hogy Putyin legyen ott a díszpolgár – nyilatkozta az LMP társelnöke a Kossuth rádiónak csütörtökön.

Lapunk információi szerint az LMP által most kifogásolt projektek többsége nem tudományos, hanem oktatásfejlesztési, rendszerfejlesztési és beruházás-előkészítési munkaprogram. Ráadásul az ellenzéki párt által indított akció miatt már az egyetem szenátusa is tiltakozott.

Az intézmény döntéshozó testülete aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „egyes vezető oktatók munkahelyüket, beosztottaikat politikai hitvallásuk érvényesítése érdekében az egyetem legitim vezető testületei elleni támadásokra használják fel”. A szenátus szerint pártpolitizálásnak nincs helye az intézményben, a személyeskedéstől mentes szakmai vitákat pedig az egyetem falain belül kell lefolytatni.

A Magyar Idők korábban megírta: az egyetem és 2013-ban megválasztott rektora, Szilvássy Zoltán elleni politikai támadások és aláírásgyűjtések hátterében igazából nem az orosz államfő díszpolgári címe, hanem a rektorválasztáson alulmaradt jelölt ambíciói és politikai okok állnak.

A Paks II-t támadó LMP-nek az sem tetszik, hogy a Roszatom orosz óriásvállalat a Debreceni Egyetemre támaszkodva hozza létre Európai Atomenergetikai Képzőközpontját, ami több szempontból is kiemelt jelentőségű Magyarország számára.

A kampány része a Weszely-ügy?

Weszely Ernő vak zongora- és harmonikaművész állítólagos inzultálásával kapcsolatban az LMP lapunkkal közölte: „az esetnek semmi köze ahhoz, hogy Weszely úr lánya az LMP-nek dolgozik”. A párt szerint a nő a bántalmazott apja melletti kiállásáért és bátorságáért dicséretet, nem alaptalan vádaskodást érdemel. A vak zongoristát ellenzéki médiumok szerint „fideszes nénik tépték meg otthonában”, mert nem töltötte ki a nemzeti konzultációs kérdőívet. Erről először az LMP-hez közel álló Reflektor blog írt november 6-án, a történtekről a zongorista lánya, Weszely Zsuzsa beszélt. Az ellentmondásos esetet tovább árnyalja, hogy az állítólagos bántalmazás kapcsán eddig senki sem tett feljelentést. Mint ismert, az LMP választási kampányát az MSZP oldalán 2002-ben felbukkanó izraeli kampányguru, Ron Werber segíti tanácsokkal.

(Baranyai Gábor, magyaridok.hu)

Ez óriási! – Így cincálták szét a lengyelek a BBC propagandáját

Deutsch: elutasítjuk a migránssimogatást, elég az uniós politikai zaklatásból!