in ,

Bayer Zsolt: Daniel Freund olyan, mint Virág elvtárs a Tanú című filmből, a bírósági tárgyalásra az ítélettel érkezik

Az uniós források megérkezéséről, kordonbontásról, Ukrajnáról, valamint Ferenc pápa magyarországi látogatásáról is beszélt Bayer Zsolt publicista a Mandiner Reakció podcast vendégeként.

„Az ellenzék az elmúlt 13 évben nem tudott bármi olyat kitalálni, ami jó lett volna nekik” – kezdte a beszélgetést Bayer Zsolt, majd úgy folytatta, Daniel Freund – az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának tagja, zöldpárti EP-képviselő – pont olyan, mint Virág elvtárs a Tanú című filmből, aki a bírósági tárgyalásra hóna alatt az ítélettel érkezett. Szerinte Daniel Freund „hülyeségeket beszél, pofátlankodik, és csatlakozik hozzá Cseh Katalin meg Rónai Sándor”. Csakhogy szerinte ez még több választói támogatást fog jelenteni a kormányzópártoknak, mivel

a magyar társadalom döntő többsége nem kedveli Daniel Freundot és az ellenzéki EP-képviselőket.

„Az Európai Unió nem sajnál pénzt, paripát, fegyvert, hogy megbuktassák a magyar kormányt.” Az európai uniós források megérkezésével kapcsolatban Bayer Zsolt nem optimista. Pesszimizmusa kapcsán példaként felidézte: a magyar Országgyűlés átvette az Európai Parlament képviselőire vonatkozó bevallási szabályzatot, viszont miután elfogadta azt a parlament, másnap már jött is a kritika, nem elég szigorú a rendszer. Úgy gondolja, az EU csak az időt húzza, végül kérdéses, meg fogjuk-e kapni ezeket a forrásokat. Egy dolgot remél, hogy az EU által felvett óriási hitelt, amelyet a Covid-válság után megreccsent gazdaságokba invesztáltak – kivéve egyelőre hazánkat –, mi nem fogjuk visszafizetni, már ha egy centet sem kapunk belőle.

 

 

Magyarország az új Spárta

„A görögök már létrehozták az antik világ Európai Unióját, a déloszi szövetséget” – hozott történelmi példát a mostani centralizációs konfliktusokra a publicista. A déloszi szövetség 173 görög városállam társulása volt az athéniak vezetésével, és a Perzsa Birodalom elleni küzdelem folytatását tűzték ki célul. Bayer szerint Athén felajánlotta a többi városállamnak, hogy megvédik őket, viszont adjanak fel mindent, amely identifikálja őket. Spárta nemet mondott erre, és létrehozta a peloponnészoszi szövetséget. „Mi is így vagyunk a 21. században, nem szeretnénk önmagunkat elveszíteni” – hangsúlyozta Magyarországra utalva.

„Feri ma az ellenzék vezetője”

„Pankotai Lili lesz a Nagy Blanka 2.0.” – mondta Bayer Zsolt, utalva egy korábbi, szintén trágár, az ellenzék által felkapott diákvezetőre. Szerinte legkésőbb egy év múlva már senki nem fog rá emlékezni. Végzett egy rövid számítást a KSH adatai alapján: a május 3-án tüntetők száma a 16-25 éves korosztály 0,0333%-át jelenti. Azt gondolja, ezt az eseményt a média úgy tálalta, hogy az erőszakos magyar rendőrök gyerekeket és diákokat vernek. Javasolná a tüntetőknek, hogy „menjenek ki a Downing Street-re, és próbálják meg lebontani a brit miniszterelnök rezidenciája körüli kordont”, vagy próbáljanak bejutni a Fehér Házba Washingtonban, abból komoly akciófilmet lehetne forgatni.

„Ez megint egy olyan valakik által kitalált esemény, aminek

a lényege, hogy készüljenek olyan képek, hogy a brutális magyar rendőrök vért isznak, és verik a szegény ifjú magyar diákokat.

Fel akarnak építeni egy 2006-ot, ami azon a kicsi, nyomorék és büdös buborékon kívül, ahol ők léteznek, ez nem működik.”

„Feri ma az ellenzék vezetője” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc DK-elnökre utalva Bayer Zsolt, és hozzáfűzte, amíg ez így van, a Fidesz megnyeri a választásokat.

Ukrajnáról és az amerikai „álomról”

„Az Egyesült Államok egy szép napon azt álmodta meg, hogy Ukrajnát és az egész Fekete-tengert a NATO érdekszférába fogja tenni, és rettenetesen csodálkoztak, hogy az oroszoknak ez nem tetszik.” Rámutatott a történelmi analógiára: a szovjetek ugyanezt akarták tenni a kubai rakétaválság idején, amikor fegyvereket akartak telepíteni az Egyesült Államok határába. Akkor jogosan nem tetszett ez Amerikának.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy

az Egyesült Államok komoly pénzt fektetett Ukrajnába, ezt nem fogják veszni hagyni.

Szerinte a majdani forradalom finanszírozásában is jelentős szerepe volt Amerikának, ezt magas rangú amerikai tisztségviselők is elismertek. Elmondta, hogy a 2014-es forradalom után az Ukrajnában élő orosz kisebbségek ellen embertelen pogromok indultak, olyanok, melyeket a 20. század legsötétebb napjaiban láthattunk, ezért is választotta Ukrajna megtámadását Oroszország. De le kell azt szögezni, hogy „Ukrajna megtámadása a nemzetközi jog seggbe rúgása volt”.

„Oroszország nem szokta mindig a törvényes utat választani. Törvénytelenül megtámadták Ukrajnát, de senki ne gondolja, hogy az ártatlan, hófehérke ukránokat támadták meg”, magyarázta. Viszont szerinte, amit a Nyugat jelenleg művel, az a háború eszkalálását szolgálja, és nem a béke felé vezető utat készíti elő.

„Aztán majd ha nagyon rosszra fordul a helyzet, Zelenszkij lesz az első, aki távozik nyugatra. Beül a gyönyörű hatalmas villájába, és onnan fog ugatni. Bátor, bátor a Zelenszkij, de nem vakmerő – az ő bátorsága annyiban merül ki, hogy khaki színű ruhában megy a pápához vagy az amerikai elnökhöz” – fogalmazott.

A publicista kifejtette véleményét a lengyelek háborús szerepvállalásával kapcsolatban is:

Az USA elhitette a lengyelekkel, hogy itt az Európai Unióban a németeknek leáldozóban van, és most az USA engedelmével Lengyelország lesz az unió új vezető hatalma,

kiegészülve a balti államokkal, a szövetséges Ukrajnával. A lengyelek hittel hiszik, hogy a háború végén de facto vissza fogják kapni a nyugat-ukrajnai területeiket, és a Baltikummal és nyugat-Ukrajnával, 50-60 millió emberrel együtt egy új nagyhatalom lesznek. Elhitették velük, hogy ez most az ő nagy pillanatuk.”

Ferenc pápa szerepe a béketeremtésben

„Nyilvánvaló, hogy nem a Vatikán fogja elhozni a békét, de ettől függetlenül nagyon fontos az, hogy a pápa mit mond ez ügyben” – értékelte Bayer Zsolt. Optimizmusát az táplálja, hogy Oroszország és az Egyesült Államok is nagyhatalom, és eddig a történelemben – bármennyire is szakadék szélén álltunk, akár hidegháborúban – mindig felülkerekedett a józan ész. Reméli, hogy az utolsó előtti pillanatban nekik is eszükbe fog jutni a béke, viszont megjegyezte,  „sok mindent elmond Amerikáról, hogy Joe Biden az elnök”.

A beszélgetés végén Bayer Zsolt a médiában is felkapott nyilatkozatára is reflektált, miszerint áttért a katolikus hitre. Elmondta, ez már öt évvel ezelőtt történt, előtte protestáns felekezethez tartozott. A nagymamája kívánsága szerint nem lett katolikus, pedig az egész családja katolikus gyökerű. Mindig is katolikus szeretett volna lenni, de ameddig nagymamája élt, az iránta való tiszteletből nem tért át hivatalosan. Már sajnálja, amiket Ferenc pápára mondott, ma a katolikus egyházfő politikára vonatkozó megnyilvánulásaival 90 százalékban egyetért.

 

 

(Mandi)

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Putyin bejelentette Bahmut elfoglalását – Az ukrán rezsim is elismerte

Ez hülye: Ursula szankciókat fog bevezetni nyolc kínai vállalat ellen, amelyek segítenek Oroszországnak a korlátozások megkerülésében