in ,

Az olaszoknak elegük van az Európai Unió pénzügyi megszorító intézkedéseiből!

Szomráky Béla Olaszország-szakértő az M1 aktuális csatornán beszélt a római kormány és az EU költségvetési vitájáról.

Az olaszok úgy látják, hogy az EU szigorú monetáris szabályai a németeknek és kissé a franciáknak kedveznek, Olaszország azonban ezek betartásával soha nem jutna ki az adósságcsapdából, mivel ez a szigor nem segíti sem a fogyasztást, sem a termelést”

– jelentette ki a szakértő.

Az olaszok nem kérnek abból, hogy külföldről, különösen Németországból mondják meg nekik, mit csináljanak”

– jegyezte meg.

Brüsszel és Róma csörtéje

Az EU és Olaszország között akkor vált feszültté a hangulat, amikor az új olasz kormány az előző kabinet által ígért 0,8 százalékról 2,4 százalékra emelte a jövő évi költségvetés-tervezetben a hiányt a választási kampányban megfogalmazott jóléti programjára hivatkozva.

Brüsszel a napokban a tervezet néhány héten belüli módosítását kérte, Olaszország azonban kitart a költségvetési tervezet mellett, és ugyanazt a javaslatot nyújtja be az Európai Bizottságnak, amit Brüsszel egyszer már elutasított.

Az Európai Bizottság azért nem fogadta el a benyújtott javaslatot, mert az 2019-ben a csökkentés helyett növeli a hiánycélt. Ennek mértéke már most meghaladja a GDP 130 százalékát, ez a második legmagasabb az EU-ban.

Orbán és Salvini. Brüsszelnek nem tetszik, hogy egyre erősebb a bevándorlásellenes blokk az EU-n belül.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A kormánykoalíció a jóléti kiadásokkal a háromszorosára növelné a hiányt, minimumjövedelmet ígérnek például a munkanélkülieknek, valamint újabb hitelt vennének fel az államadósság terhére. Brüsszel attól tart, hogy az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának eladósodása az egész Európai Uniót magával rántja.

Ha a kérdést nem sikerül rendezni, akkor a tagállami kormányok tanácsának egyetértésével túlzottdeficit-eljárás indulhat Olaszország ellen, ez akár szankciókkal zárulhat.

(forrás: Horváth Tamás, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Földi László – Demeter-botrány: államtitoksértés történt

A DK végleg kiírta magát a demokraták köreiből – A gyurcsányista Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul a kettős állampolgárok szavazati joga miatt