in ,

Az MSZP hamarosan mehet a levesbe – A párt veteránjai már temetik az MSZP-t – Nemcsak ők! :D

Molnár Gyula: Mindenki győzzön meg három embert!

Medgyessy Péter és Kovács László után Békesi László, az MSZP alapítója, egykori pénzügyminisztere is borúsan látja a szocialisták jövőjét. A párt jelenlegi és korábbi elnöke próbálja tartani a lelket a megmaradt szimpatizánsokban, hogy az MSZP-nek nincs vége.

 

A szocialisták számos egykori prominense után most Békesi László nyilatkozott lesújtóan a párt és a baloldal helyzetéről. Az MSZP egyik alapítója, volt pénzügyminisztere az ATV-ben beszélt arról: már eldőlt, hogy 2018-ban ismét a Fidesz nyeri a választást, és alig lát olyan politikust, aki Orbán Viktor kihívója lehetne, ráadásul egyikük sem ül az Országgyűlésben. Békesi ennél fogva nem egy szocialista politikust vagy bármelyik ellenzéki párt vezetőjét, hanem Bokros Lajost és Bajnai Gordont nevezte meg alkalmas kihívónak.

Nemrég Medgyessy Péter tett hasonló nyilatkozatot. A volt szocialista miniszterelnök ugyancsak arról beszélt: nagy a valószínűsége annak, hogy a Fidesz megnyeri a választásokat, Orbán Viktor ugyanis sok mindenre ráérez abból, ami a világban folyik.

Fotó: Kurucz Árpád

A párt korábbi elnöke, Mesterházy Attila (jobbra) még bizakodó

Ezek közé sorolta a közmunkaprogramot és a migrációs válság kezelését. Medgyessy szerint az ellenzék nem tud most alternatívát mutatni, nincs olyan üzenete, amely megszólítaná emberek tömegét, nincs olyan arca, aki mellé oda lehet állni. A szocialistákról úgy fogalmazott, 2010 óta felkészülhettek volna egy nagy változtatásra, megújulásra, de a párt vezetőire a középszer volt és maradt a jellemző.

Az MSZP történelmi mélyrepülését látva Kovács László már jó ideje kongatja a vészharangot, mondván: az utolsó pillanatban vannak a szocialisták. A párt egykori vezetője szerint az elnökségben a legjobbaknak kellene ülniük, ám ez most nem így van, sőt, egyáltalán az MSZP-ben nincs elég olyan tehetséges politikus, akik győzelemre tudnák segíteni a pártot.

– Ha egy politikus, aki soha semmilyen eredményt nem ért el, hirdet egy nagyon jó programot, az emberek nem hiszik el, hogy meg tudja csinálni. Hát itt a probléma – fogalmazott Kovács.
Ugyanakkor nem csak a „nagy öregek” látják siralmasnak az MSZP állapotát.

Bárándy Gergely, a párt ország­gyűlési képviselője nemrég egy vitaesten fogalmazott úgy, hogy jelenlegi helyzetükből „vagy sikerül kimászni, vagy nem”, illetve „léteznek mélypontok és csúcspontok, mi most nem a csúcsponton vagyunk”. Bárándy a baloldal helyzetét szörnyűnek nevezte, és közölte: megérti azokat, akik kívülről azt gondolják, hogy „ezekre nem bíznám a kutyámat sem”.

– Akinek a halálhírét keltik, az hosszú életű lesz – így reagált Mesterházy Attila az MSZP eltűnését és parlamentből való kiesését jósoló véleményekre. A szocialisták korábbi elnöke az ATV-ben hangoztatta, hogy pártja mindig képes összeszedni magát, a DK-val való tárgyalások is jól haladnak. Mindeközben a szocialisták elnöke szolnoki lakos­sági fórumán arról győzködte a megjelenteket, hogy ne dőljenek be azoknak, akik szerint az MSZP-nek vége.

A Magyar Nemzet tudósítása szerint Molnár Gyula a jelenlegi 600 ezer szavazójuktól azt kérte: győzzenek meg három bizonytalant, hogy rájuk szavazzon, így lehetséges lesz a kormányváltás. Molnár lelkesítése meglehetősen visszás annak fényében, hogy éppen ő volt az, aki már 2016 novemberében azt sem tartotta kizártnak, hogy egy újabb választási vereség után megszűnhet az MSZP.

Fotó: Éberling András

Molnár Gyula: Mindenki győzzön meg három embert!

– Vannak hosszan elhúzódó, krónikus betegségek, amelyek nem ölnek meg egyből. Ez még mindig ugyanaz a betegség, amit az MSZP 2006-ban kapott el, azóta nem bír belőle kigyógyulni és felállni. Folyamatos lecsúszás jutott nekik osztályrészül – mondta a Századvég vezető elemzője az InfoRádióban. Lánczi Tamás szerint az, hogy most 6-7 százalékot mérnek a szocialistáknak, történetük végét jelzi. – Az MSZP elveszí­tette a balliberális holdudvar maradék jó­indulatát is; úgy gondolják, a párt egy kolonc, amitől meg kell szabadulni– vélekedett Lánczi.

Az elemző ugyanakkor hangoztatta, hogy még ebben a nagyon rossz állapotban lévő szocia­lista pártban is vannak politikai, stratégiai és taktikai értelemben előnyök. – Valamiféle hálózata még mindig van, illetve egy-két olyan politikusa is, aki úgy néz ki, mint egy politikus, és meg tud szólalni a médiában. Nem nagyon látom, hogy az MSZP helyén mi tud épülni – fogalmazott Lánczi Tamás.

(Bákonyi Ádám, magyaridok.hu)

NA VÉGRE: Ausztriából egyre több migránst toloncolnak ki

Az atombomba – A bűvös 7. cikkely