in , ,

Az atombomba – A bűvös 7. cikkely

Zsille Gábor: A Visztulától a Dunáig

Egy hétfői híradás szerint az Európai Parlament (EP) szigorú büntetésekkel fenyegető eljárást akar kezdeményezni Lengyelország ellen. Az EU-s hivatalnokok arra készülnek, hogy bevetik a rettegett csodafegyvert, minden kormányok rémét, a lázongó nemzetek mumusát, az eurókötegeket elszipkázó átokmágnest: a titokzatosan hírhedt 7. cikkelyt. E sorokat kedden délután írom – az EP szerdán szavaz a kezdeményezésről. Egyelőre annyit tudunk, hogy az EP négy frakciójának állásfoglalás-tervezete úgy ítéli meg: a jelenlegi lengyelországi helyzet „az Európai Uniós értékek súlyos megsértésének kockázatát rejti magában”. Ezért a szerzők kezdeményezik, hogy az EP illetékes szakbizottsága készítsen különjelentést, melyben felkéri a tagországokat az uniós szerződés 7. cikkének megfelelő eljárás megindítására. Nem mellékesen megjegyzendő, hogy ez a nagyhatalmú EP-s szakbizottság mostanság ugyanilyen jelentést készít Magyarországról. Ezzel kapcsolatban a testület állampolgári bizottsága december 7-ikén tart majd egy meghallgatást, amelyen Szijjártó Péter külügyminiszter fogja képviselni a magyar kormányt.
Múlt csütörtökön Beata Szydlo lengyel kormányfő Varsóban, a tizenötödik alkalommal megrendezett Külpolitikai Fórumon bejelentette: Lengyelország bizonyos akar lenni abban, hogy az Európai Unióban a keresztény hagyományokat nem vetik alá ideológiai cenzúrának. Majd ismét leszögezte, hogy pártja ellenzi a muzulmán bevándorlást. Nos, ezzel nem kimondottan javította Lengyelország esélyeit a most szerdai szavazáshoz a 7. cikkely érvénybe léptetéséről… Ám a kormányfő bizonyára tudja, mit miért mond éppen akkor, amikor. Magyarországhoz hasonlóan Varsó is többször elutasította már a Brüsszel által annyira propagált menekültkvótát, arra hivatkozva, hogy a muszlim bevándorlók veszélyt jelentenek a nemzet biztonságára és stabilitására. A közvélemény-kutatások szerint a lengyel lakosság háromnegyede elutasítja az illegális bevándorlók befogadását.

A történet tegnap folytatódott: Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a többségi frakciók által megszavazott, a lengyel jogállamiságra vonatkozó határozat többek között arra hívja fel a lengyel kormányt, hogy ítélje el a szombati függetlenség napi menetet. A határozat „idegengyűlölőnek és fasisztának” minősíti a mintegy 60 ezer fő részvételével megtartott rendezvényt, amelyen néhány rasszistának minősíthető jelszó is megjelent.
„Lengyelország mentes az antiszemitizmustól és a rasszizmustól. Aki mást mond, távol áll az igazságtól” – szögezte le Szydlo a wpolityce.pl konzervatív hírportálnak nyilatkozva. Hozzáfűzte: a marginális incidenseket nem lehet az egész nemzettel azonosítani.
A szombati lengyel állami ünnep napján megtartott függetlenség menetén Szydlo szerint „a főleg fiatal hazafiak mellett provokátorok is akadtak”, akiket egyes internetfelhasználók „oroszbarátok személyekként” azonosítottak.
Aláhúzta egyúttal: lengyel kormányfőként, „de egyszerű állampolgárként is határozottan elhatárolódik a rasszista és az antiszemita magatartástól”.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi az oka a Lengyelországgal szembeni újabb támadáshullámnak, Szydlo úgy vélekedett: a varsói példa „nagyon ijesztő az európai elit számára”, hiszen „az erős játékosoknak eddig  alárendelt ország mind öntudatosabbá válik”.
A menet kapcsán az EP liberális képviselőcsoportját vezető Guy Verhofstadt szerdán kijelentette, hogy „több ezer fasiszta, újnáci, fehér fajvédő masírozott Varsó utcáin”, és „mindez 300 kilométerre zajlott az auschwitz- birkenaui egykori haláltábortól”, majd hozzáfűzte, soha nem gondolta volna, hogy ez még megtörténhet Európában.
Witold Waszczykowski külügyminiszter az ilyen kijelentésekre reagálva leszögezte: a kormányt megdöbbentette ezeknek a nyilatkozatoknak a hangneme, és egyes képviselők az ilyen felszólalások kapcsán biztosan panaszt fognak tenni gyűlöletbeszéd miatt.
A lengyel külügyminiszter bejelentette, hogy Beata Szydlo a közeljövőben Franciaországba látogat, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel fog tárgyalni.
Az EP-vita hangnemére reagálva Andrzej Duda lengyel államfő szerda este elfogadhatatlannak minősítette az ellenzéki Polgári Platform Strasbourgban felszólaló EP-képviselőinek „és koalíciós partnereinek” magatartását és beszédstílusát. „Ez hazug beszéd, mely Lengyelország, a lengyelek, a lengyelek választásának joga ellen irányul. Hova lett a demokrácia iránti tisztelet?” – olvasható az államfőnek a Twitter internetes közösségi oldalon közölt bejegyzésében.

Lengyel-magyar rovat minden héten a Magyar Fórumban!
(magyarforum.hu)

Az MSZP hamarosan mehet a levesbe – A párt veteránjai már temetik az MSZP-t – Nemcsak ők! :D

Hol az RTL ilyenkor? – Többtucatnyi trolibuszt és villamost kap a főváros uniós forrásokból