in , ,

Az EU leszerepelt – Ragyás Vera Jourova szerint nem összeférhetetlen, ha a brüsszeli bizottság elnökének férje uniós forrásokhoz jut

Nincs szó összeférhetetlenségről Ursula von der Leyen férjének ügyében, jelentette ki az Európai Bizottság átláthatóságért felelős biztosa.

Nem szegett meg semmilyen összeférhetetlenségi szabályt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen férje a bizottság átláthatóságért felelős biztosa szerint annak ellenére, hogy Heiko von der Leyen-t olyan cég alkalmazta, amely uniós forrásokat kapott. Vera Jourova erről levélben tájékoztatta a zöld frakcióhoz tartozó EP-képviselőket, írja a Politico. A Zöldek/Európai Szabad Szövetség nyolc tagja még decemberben kereste meg a biztost, felhívva figyelmét arra, hogy Heiko von der Leyen az amerikai Orgenesis nevű cég igazgatójaként dolgozik, amely cég két alkalommal is uniós forrásokban részesült. 

2022-ben az Orgenesis olasz leányvállalata csatlakozhatott egy olyan projekthez, amely gén- és sejtterápiás eljárásokat fejlesztett uniós támogatással.

Az Európai Bizottság elnökének férjét a projekt felügyelőbizottságának tagjává választották, amelyről akkor mondott le, amikor az olasz média feltárta az összefüggéseket.

Ursula von der Leyen hivatalos érdekeltségeit felsoroló nyilatkozata mindezt nem tartalmazta, azt csak azután frissítette az elnöki kabinet, miután a sajtó cikkezni kezdett férje ügyéről.

Az EU Horizont programjának támogatásaiból pedig a cégcsoport egy másik leányvállalata, a MIDA Biotech részesült, mintegy 4 millió eurós értékben.

Mint arra a Politico cikke emlékeztet, a zöldpárti képviselők nem vádolták meg Heiko von der Leyent semmilyen közvetlen bűncselekménnyel, ám tavaly év végi levelükben aggodalmuknak adtak hangot a fentiek miatt és azt kérték Vera Jourovatól, hogy vizsgálja meg az eseteket. Mostani válaszában az átláthatóságért felelős biztos kifejezetten cáfolta, hogy bármelyik finanszírozási folyamat sértené az Európai Unió összeférhetetlenségi szabályait. Az olasz projekttel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Heiko von der Leyen csak azt követően vált a felügyelőbizottság tagjává, hogy a cég részvételéről döntés született.

Jourova érvelésének egyik alapja, hogy az Orgenesis és Heiko von der Leyen egyaránt kijelentették, hogy a bizottsági elnök férje nem vett részt a pályáztatási folyamatban. A MIDA Biotech ügyével kapcsolatban Jourova arra mutatott rá, hogy az egyedi elbírálásokban sem a bizottság, sem annak első embere nem vesz rész, ám a lap hangsúlyozza, a folyamatot egy, a bizottság által létrehozott szervezet felügyeli.

 

 

(Vágvölgyi Gergely, mandiner.hu)

 

 

 

Az autóroncsok eltávolítása közben találtak rá az M1-es tömegbaleset elhunytjára

A csehek végre megébredtek! Húszezres tömeg tüntetett Prágában, hogy ne támogassák az ukránokat