in ,

Az első lépések kritikusak, mondta korábban, ilyenkor derül ki, mit ér a sok hónapnyi tervezés, hogy kellően feszül-e a drót

Ég és föld

Budapest, 2023. április 15. Drótkötélen egyensúlyozva kel át a Duna felett ifjabb Simet László artistamûvész a cirkusz világnapja alkalmából Budapesten 2023. április 15-én. A Fõvárosi Nagycirkusz Átmentem címû eseményét a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia nyitórendezvényéhez kapcsolódóan rendezték. MTI/Balogh Zoltán

A budai rakpartról nem látom pontosan, a feszítő kötelek tíz vagy tizenegy szakaszra osztják-e a csaknem háromszáz méter hosszú acéldrótot, ami negyven méter magasban húzódik a Duna felett, inkább tizenegynek számolom. Ekkor már több mint negyedórája, hogy ifjabb Simet László átlépett az emelőkosárból, s megkezdte az átkelést. Az első lépések kritikusak, mondta korábban, ilyenkor derül ki, mit ér a sok hónapnyi tervezés, hogy kellően feszül-e a drót.

 

 

 

A folyók fölött amúgy is mindig mozog a levegő, de most a vár fölött sötét felhők gomolyognak, aztán „elkezd az eső cseperészni, de mintha mindegy volna, el is áll”. A szél folyamatos rohamokban érkezik, lentről is látni, ahogy meglobogtatja az artista ruháját, köszönti régi ismerősét.

Minden lépése az egyetlen lépés a világegyetemben.

Egyszerre óvatos és mégis határozott, a távolból olyan, mint egy balett-táncos járása vagy mint egy nagy macskáé, ahogy egyetlen nyomot hagy maga után a drótkötél 22 milliméterén egyensúlyozva.

Igen, 22 milliméter, nem több és nem kevesebb, szakemberek tervezték és számolták, mint a produkció annyi más elemét a szigorú tudomány határozza meg, szögek, sebességek, áramlások, rögzítőpontok a Dunán, hatvanfős segítő stáb, (a bárkákra A betű alakban ereszkedő köteleket artistanövendékek és tanárok húzzák), de ez mind semmit nem számít, már nem számít az anyagállandó és a mérnöki munka, csak az egyetlen égen járó embert látjuk, mi, ezrek a két oldalon.

Ifjabb Simet László már túl jár a nyolcadik rögzítő kötélen, amikor féltérdre ereszkedik. Fenséges pillanat ez. Tapsvihar és füttyorkán köszönti idelentről, óvatosan felemelkedik, s nekivág az utolsó szakasznak. Már úgy látszik, mintha nem is a levegőben járna, hanem a háztetők fölött repülne, pont, mint Chagall Zöld hegedűse.

Hamarosan célba ér majd, és tombol a tömeg, szólnak a zenekarok, majd lassan leereszkedik, mindenféle emberek veregetik a vállát, mindenki egy jó fotót akar csinálni, „milyen volt ott fent egyedül, biztosító kötél nélkül, halálos veszélyben?”, kérdezik, s ő udvariasan mesélni próbál, de mindegy is, ahogy odafönt, itt is magányos marad: hogyan is érthetnék meg az égen járás titkaiból bármit is mi, földhöz ragadtak?

 

 

(Szurmai János, magyarnemzet.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

A Barátok Közt sztárja nekiment a súlyosan hungarofób Föld S. Péternek

Nem kell az a génmódosított vacak!!! Fellélegezhetnek a termelők, nem jön több áru Ukrajnából