in , ,

Apa, kezdődik! Brüsszel ismét a rezsicsökkentés megszüntetését követeli Magyarországtól

Hamarosan túlzottdeficit-eljárást indíthat hazánkkal és több más uniós tagállammal sze

Hamarosan túlzottdeficit-eljárást indíthat hazánkkal és több más uniós tagállammal szemben az Európai Bizottság, mivel az államháztartási hiány meghaladja a 3 százalékot. Az eljárásnak nem lesz következménye, mivel a hiány 2026-ban újra az elvárt szint alá csökken. Brüsszelnek továbbra is a rezsicsökkentés fáj a legjobban.

 

Brüsszel újra a rezsicsökkentés azonnali megszüntetésére szólította fel Magyarországot. Az Európai Bizottság legfrissebb országspecifikus ajánlásában emlékeztetett, az ajánlások alapján hazánknak már tavaly ki kellett volna vezetnie a háztartások energiaköltségeinek jelentős emelkedését fékező kedvezményes tarifarendszert.

Brüsszel arra figyelmeztetett, az uniós ajánlások szerint

az államilag szabályozott, kedvezményes áram- és földgázárak teljes kivezetése lenne a legfontosabb lépés

ahhoz, hogy a költségvetési hiány minél hamarabb 3 százalék alá csökkenjen. A bizottság szerint a rezsicsökkentést legfeljebb akkor lehetne újra bevezetni, ha ismét jelentősen emelkednének a világpiaci árak, ebben az esetben is csak a legsérülékenyebb háztartásokban.

Brüsszel a magas energiaárakkal érné el a hiány csökkentését

Az unió végrehajtó testülete rámutatott: a tagállamoknak ismét be kell tartaniuk a 2020-ban a koronavírus-járvány miatt átmenetileg felfüggesztett költségvetési fegyelmet. A Stabilitási és Növekedési Paktum értelmében a tagállamoknak szigorú költségvetési politikát kell folytatniuk, vagyis

  • az államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát,
  • az államadósság pedig a 60 százalékát.

 

Magyarországon 2024-ben a hiány a kormány várakozásai szerint 4,5 százalék lehet, a bizottság ugyanakkor ennél magasabb mutatóra számít.

Brüsszel elismeri ugyan a magyar kormány középtávú adósságcsökkentési tervét, ám kifogásolja, hogy ezt nem az uniós ajánlásokkal összhangban teszi, vagyis a hiány 3 százalék alá csökkentését az állami beruházások átütemezésével gyorsítaná fel hazánk, nem pedig a rezsicsökkentés megszüntetésével.

A most közzétett országspecifikus jelentésben a bizottság ráadásul kifejezetten megemlíti, hogy

a hiány már 2024-ben is csökken, részben pont azért, mert rezsicsökkentés, vagyis a közműcégeknek fizetendő árkompenzáció az alacsonyabb világpiaci árak miatt kevesebbe kerül a költségvetésnek.

Míg 2023-ban a rezsicsökkentés költsége elérte a GDP 1,6 százalékát, idén már csak 0,9 százalékát, 2025-ben pedig 0,4 százalékát teszi ki.

 

 

Az orosz-ukrán háború és az EU által bevezetett szankciók, valamint a világjárvány utóhatásai miatt 2022-ben soha nem látott gyorsasággal emelkedett a kőolaj és a földgáz, valamint a villamosenergia világpiaci ára. Ennek következményeként az elmúlt két évben rekordot döntött egész Európában az infláció, a magas energiaárak pedig már a közepes jövedelmű háztartásoknál is jelentős életszínvonal-csökkenést okoztak, elsősorban Nyugat-Európában.

 

 

A bizottság azért is támadja a rezsicsökkentést, mert álláspontjuk szerint az alacsonyabb árak kevésbé ösztönzik a lakosságot az energiamegtakarításra és az energiahatékonyságra. Ez azt jelenti, hogy

Brüsszel szerint a magas energiaárak előnyösek,

mivel a megfizethetetlen közüzemi díjak miatt spórolásra kényszerülnek a családok, ezzel elfedve az orosz energiahordozókra bevezetett szankciók káros következményeit és az EU növekvő kiszolgáltatottságát.

 

 

Indul az eljárás a magas hiány miatt, de következménye aligha lesz

Az Európai Bizottság Magyarországgal és több más tagállammal szemben – várhatóan már júliusban – megindítja a túlzottdeficit-eljárást. Ennek hazánkra nézve várhatóan nem lesz következménye, mivel az eljárás első szakaszában büntetés még nincsen. Az eljárás pedig nem várható, hogy a következő szakaszba lépjen, mivel

Brüsszel is elismeri a magyar kormány középtávú adósságcsökkentési erőfeszítéseit, vagyis azt, hogy 2026-ban már 3 százalék alá csökken az államháztartási hiány. Az uniós költségvetési fegyelem másik fontos szabálya, hogy az államadósságot középtávon 60 százalék alá kell szorítani. A magyar államadósság az idei – tervezett – 73,2 százalékról 2028-ra 62,8 százalékra csökken.

A hazai adósság nem kiugró,

főleg ahhoz képest, hogy az EU legnagyobb gazdaságainak – Olaszország, Franciaország – államadóssága meghaladja a GDP 100 százalékát is.

Az unió a jelentésében rámutatott arra is, hogy a hiány és az államadósság a következő években csökken, ráadásul az állami kiadások mértéke sem éri el idén azt a növekedési plafont, amely az unió ajánlásaiban szerepel, Brüsszel mégis azt állítja, megszegi hazánk a korábbi költségvetési ajánlásokat és kiigazításokat vár.

A bizottság problémásnak tartja, hogy a GDP-arányosan 0,6 százalékos költségvetési kiigazítást, így a hiánycsökkentést a kormány nem a rezsicsökkentés megszüntetésével éri el, hanem az állami beruházások átstrukturálásával, amelyek költsége tavaly a GDP 4,6 százalékát adta, idén pedig 4 százalékát.

A jelentés arra is rámutatott, hogy az uniós vissza nem térítendő támogatások és a helyreállítási alapból nyújtandó kedvezményes kölcsönök 2024-ben a GDP 0,8 százalékát adhatják a tavalyi 0,3 százalékot követően.

 

 

(Mandi)

 

 


 

 

FIGYELEM!

Tisztelt olvasóink, kedves barátaink, támogatóink!

 

Ahogy ígértük, mindenkit tájékoztatunk a Wittinghoff per kapcsán kialakult újabb helyzetről. 

Mint mindenki tudja, szerkesztőségünket másodfokon is elmarasztalták egy durva politikai bírósági ítélet által, amiben  4.5  millió forint + kamatok (2019-ig visszamenőlegesen!) + adók + perköltség büntetést kaptunk.

Hosszan mérlegelés után szerkesztőségünk úgy döntött, hogy az igazságszolgáltatásba vetett maradék hitünket is összeszedve a Kúriára visszük ügyünket. Ez a döntés anyagilag és lelkileg is megterhelő számunkra, hiszen mindenkit megviselt ez a kifejezetten méltatlan és igazságtalan politikai bírósági ítélet. Ezzel kockáztatjuk, hogy esetleg magasabb lesz a ránk kirótt büntetés összege, de reméljük, hogy ebben az esetben a valóban bűnös és közélethez méltatlan felperest fogják elmarasztalni.

 

 

 

Amennyiben lehetősége engedi és szeretne hozzájárulni a Kúriára benyújtott fellebbezés költségeihez, az alábbi számlaszámon tud nekünk segíteni és fennmaradásunkat támogatni:

Számlaszám:

Erste bank

11600006-00000000-43559002

 

 

Köszönettel,

 

A mindenszo.hu szerkesztősége

 

 

 

Íme az EB főszponzorai – Köztük van pár kínai cég, akik miatt itthon a ballibsik, meg az EU sivalkodik – Képmutatás a köbön

Nem a Fidesz és nem Orbán Viktor, hanem egész Magyarország ellen voksoltam, mondta Manfred Weber, miután megszavazta hazánk ellenében a 7-es cikkelyt az EP-ben