in ,

Anonymus minden eddiginél megdöbbentőbb hangfelvételt hozott nyilvánosságra – Újabb hangfelvétel, testreszabott pályázatok, tízszázalékos jutalék – Videó

Anonymus minden eddiginél megdöbbentőbb hangfelvételt hozott nyilvánosságra. A hanganyag lerántja a leplet a városházi jutalékos rendszer működéséről, valamint annak egyik központi szereplőjéről is.

A városházi jutalékos rendszer működéséről küldött újabb leleplező hangfelvételeket Anonymus, amelyről az Origo számolt be. A felvételből kiderül: a korrupciós modell egyik központi szereplője Berki Zsolt, aki – annak ellenére, hogy a Fővárosi Önkormányzatnál semmiféle pozícióval nem rendelkezik – komoly informális hatalommal felruházva intézi a főváros sötét ingatlanügyleteit. A hangfelvételen Gansperger Gyula mellett a baloldali üzletember bizalmasa, Bodnár Dezső, illetve a fővárosi ingatlanok – beleértve a Városházát is – iránt érdeklődő befektető hangja hallható.

ÍME A VIDEÓ (NAGYON DURVA):

videa.hu/player?v=GHh25L31vz5S0xWS

 

Berki Zsolt az egyik kulcsfigura

Az egyeztetés résztvevői elmondják, Berki Zsolt a kulcsszereplője az úgynevezett „jutalékos rendszernek”. Berkiről Gansperger és Bodnár is számtalan értékes információt oszt meg a befektetők részéről jelen lévő férfival. Érdemes a párbeszédet szó szerint idézni, hiszen a tartalmi elemeken túl a társalgás stílusa is lényeges a fővárosban uralkodó állapotok megértéséhez.

 

Így hangzott a beszélgetés:

„Gansperger: A faszi (vagyis Berki Zsolt) úgy mozgott az én pályázatom alatt, ott, a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt.-ben, mintha ő lenne a vezérigazgató.

Befektető: Ez a Zsolt?

Gansperger: Igen. Tehát felhívta a pénzügyi vezető hölgyet, hogy adja ki az igazolást nekem, küldje el, mert a Gansperger úrnak szüksége van rá. És b…zd meg, jött. (…) Van egy kis hölgy, (…) aki foglalkozik az ügyünkkel. Figyi, az naponta hívott, mi van. (…)

Minden, amit akartam, mindenben segített.

Befektető: Ekkora ember ez a Berki Zsolt?

Gansperger: Hát most mit csináljak?

Befektető: Semmit.

Bodnár: Kapott egy ekkora felhatalmazást. Kapott egy ilyen mandátumot. Ennyi.

Gansperger: És mielőtt kiírták a pályázatot, én elolvastam a pályázati szöveget, és mondta a Zsolt:

Jó lesz nekem?

Mondtam: Jó. (…) Nem volt egy bonyolult dolog. (…) De akkor is. Lehetett volna beleírni, hogy csak cukrászdát építhetek rá, most mondtam valami hülyeséget. De nem volt semmi ilyen, érted.

Befektető: De ő a Zsolttal jó kapcsolatot ápol?

Bodnár: Olyannyira jó kapcsolatot ápol, hogy amikor vártunk a találkozásra, akkor

a Barts Balázs maga jött ki a Zsolt elé.

Befektető: És kezet fogott vele…

Bodnár: Nem csakhogy kezet fogott vele, majdnem földig hajolt. Magyarul a Zsolt tenyeréből eszik. Én ezt láttam, mert én még hamarabb érkeztem oda.

Befektető: Valószínűleg többet adnak neki, mint a fizetése.

Gansperger: Amikor alá kellett írnom az adásvételi szerződést, akkor a Zsolttal kellett megbeszélnem, hogy mikor írjuk alá a szerződést. Nem a Bartscsal.

Befektető: Úristen.”

Baloldali beágyazottság

A Magyar Nemzet felidézi, hogy az eddig nyilvánosságra került felvételekből, illetve a sajtóban már korábban megjelent hírekből mit lehet tudni Berki Zsoltról. A testvére, Berki József a néhai Kiss Péter szocialista miniszter közvetlen környezetében ténykedett, éppen akkor, amikor Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes a miniszter titkárságát vezette. Innen tehát a baloldali beágyazottság. Így került a Berki-család – Gansperger szavait idézve – a buliba. Az kiderült, hogy Berki Zsolt már évek óta

tevőlegesen is részt vesz a főváros értékes ingatlanainak adásvételében.

Tény az is, hogy Berki Zsolt cége a Northern Rock Kft. megbízási szerződést kötött a Városháza eladására a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft-vel. A cég sokak számára azért lehet ismerős, mert ez a társaság értékesítette az MSZP egykori Köztársaság téri pártszékházát.

Visszatérve a felvételhez az egyeztetés résztvevői igen fontos információkat osztanak meg egymással arról, hogy a fővárosban valójában milyen körülmények között zajlanak a pályázati kiírások.

„Rátok lesz kiírva a pályázat”

„Gansperger: Majd beleszólhatunk, hogy milyen legyen így a pályázat. Hogyha a Zsolttal megállapodunk, akkor beleszólunk a pályázat kiírásába.

Befektető: De hogy?

Bodnár: Tehát az a lényeg, hogy (…) rátok lesz kiírva a pályázat, testreszabottan.

Befektető: Ez benne van az árban?

Bodnár: Ez benne van az árban. Ezt a Zsolttól tudom, ez nagyon-nagyon erőteljes és nagyon brutális, így fogalmazott,

nagyon brutálisan arra lesz kiírva, akit ők akarnak.

Befektető: Komolyan? Ez jól hangzik.

Bodnár: Komolyan. Ez van benne. Ez is benne van.”

De itt még nem értek véget a pályázati kiírással kapcsolatos műhelytitkok, hiszen a befektetőket képviselő férfi megemlít egy vélhetően szintén eladás előtt álló Rimaszombat úti ingatlant. A beszélgetés ezen részéből megtudhatjuk, mekkora is az egyeztetéseken csak jutalékként emlegetett pénz mértéke.

Tíz százalék

„Befektető: De a Rimaszombat 2-ről nem beszéltünk, hogy most mennyi lenne az ára?!

Bodnár: Jelen pillanatban 5,2 milliárd forint. Így, ahogy van. De le tud menni 5 milliárdig.

Befektető: Igen?

Bodnár: És ki tudják írni úgy a pályázatot, hogy te tudd megvenni.

Befektető: Ugyanezzel a konstrukcióval?

Bodnár: Ugyanezzel a konstrukcióval.

Befektető: És az ár az mi? Nem tudod?

Bodnár: Hát jelen pillanatban 5,2.

Befektető: De úgy?!

Bodnár: Durván 8-10 százaléka a dolognak.

Befektető: Tehát minél nagyobb az izé, gondolom annál kisebb a százalék.

Bodnár: Tíz százalék az, amit szeretnének, megbeszélés kérdése, mert már túl nagy az összeg.”

Harcostársak

Berki Zsolt mellett Gansperger Gyulát is bemutatja a cikk. A baloldali üzletemberről Bajnai Gordon jellemzését idézi fel, aki egy nemrég nyilvánosságra került felvételen arról beszélt, hogy kettőjük kapcsolata sokszor több mint a barátság, hiszen a volt harcostárssal együtt küzdöttek a barikádokon. Gansperger pedig egy másik felvételen éppen azt fejtegette, hogy Berki Zsoltot azt követően ismerte meg, hogy a Bajnai Gordon által támogatott Karácsony Gergelyt főpolgármesterré választották. Gansperger azt is elárulta, hogy egy XXII. kerületi telket korábban Berki közreműködésével szerzett meg a fővárostól,

amiért több millió forintos „jutalékot” fizetett meg.

A Városháza-gate kirobbanása óta egyértelműen kiderült, bár Karácsonyék tagadták, volt szándék a több tízmilliárd forintot érő Városháza eladására, amellyel összefüggésben előrehaladott tárgyalások zajlottak. Ez év májusában volt olyan egyeztetés, amelyen a fővárosi vagyonkezelő vezetője is részt vett, és részletesen beszámolt arról, miképpen szeretnék értékesíteni a 4,7 hektáros terület nagy részét. A tárgyalásokon elhangzott az is, hogy Berki Zsolt részesül a jutalékokból, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is gyanúba keveredett, ám Tordai Csaba, Karácsony Gergely jogi főtanácsadója – korábban Bajnai Gordon államtitkára – „nem pénzezik”, de ő „láttamoz” minden szerződést. Tordai és Kiss együttes feladata továbbá, hogy meghiúsítsák azokat a kísérleteket, amelyek megakasztanák az ingatlanügyeket.

A rendőrség nyomoz

A nyilvánosságra került hangfelvételek nyomán a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen. Az Origó úgy értesült, a „jutalékos” rendszer működtetői lázasan próbálják meg eltüntetni azokat a dokumentumokat, amelyek a visszaéléseket bizonyíthatnák.

A Fővárosi Közgyűlés egyébként szerdán – a Fidesz követelésére – döntött egy vizsgálóbizottság felállításáról, amely Karácsony szavai szerint olyan ügyet vizsgál, amely meg sem történt. Az ügy abszurditása, hogy a városvezetők módosító javaslata alapján pontosan meghatározták, hogy a testület kit és mit vizsgálhat meg, így megtiltották bajnai Gordon meghallgatását, holott a korábbi miniszterelnök fontos szereplője a Városháza-gate-nek.

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Hoppá! Magyarországon vették fel a legtöbben a harmadik oltást az Európai Unióban

Már megint a fél ország ezen a hülyén röhög – Kamu Geri válasza az újabb videóra: „Rogán”, „Tarlós”