in ,

Ajajjj, csak óvatosan! „Európa megmentése a tét” – Meloniék tárt karokkal várják a Fideszt

Az olasz miniszterelnök, de különösen a lengyelek szívesen fogadnák a Fideszt Strasbourgban

Az olasz miniszterelnök, de különösen a lengyelek szívesen fogadnák a Fideszt Strasbourgban, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) táborában. A tárgyalások már folynak, és nem kell sokáig várni a csatlakozásra – írja a Bloomberg.

 

Európa néhány vezető jobboldali politikusa, köztük az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni szívesen fogadná a Fideszt Strasbourgban, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) táborában – írja a Bloomberg. A csoportot vezető Meloni és a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki is tárgyalt ez ügyben az elmúlt hetekben Orbán Viktorral, a csatlakozás feltételeként szabva, hogy „a szókimondó magyar kormányfő” változtasson az álláspontján többek között Ukrajna kérdésében.

Egy ilyen lépés gyökeresen átformálhatná a brüsszeli politikát, hiszen a fideszes képviselőkkel együtt a nacionalista, euroszkeptikus és bevándorlásellenes ECR a júniusi európai parlamenti választások után

a harmadik legnagyobb frakcióvá válhatna az unióban, értelemszerűen nagyobb gazdasági-társadalmi befolyással.

„Beszéltem erről Orbán Viktorral, és úgy tudom, hogy fontolóra veszi az ECR-be való belépést. Ha így történik, azzal még inkább képessé válnánk a cselekvésre egy jobb Európáért” – mondta egy interjúban Morawiecki, a lengyel Jog és Igazságosság parlamenti delegációjának vezetője.

 

Az ECR ez esetben nyolcvan nyolcvan parlamenti mandátumot szerezhetne, ha ma tartanák az európai választásokat, legalábbis a Europe Elects közelmúltban végzett közvélemény-kutatása szerint. Az így kialakult nagy jobboldali koalíció számára ugyanakkor kihívás lenne az Ukrajnával kapcsolatos álláspontok összehangolása, „különös tekintettel arra, hogy Magyarországot az EU leginkább Kreml-barát kormánya vezeti, míg az ECR többi tagja határozottan támogatja Kijevet. Különösen igaz ez a Jog és Igazságosság pártra, amely jelenleg a legtöbb mandátummal bír az ECR-tömbben” – vélik a cikk szerzői.

Morawiecki szerint ugyanakkor a különbözéseknél fontosabbak a közös célok:

több jogkör az egyes országoknak, az uniós bürokrácia mérséklése, nagyobb biztonság a bevándorlás visszaszorításával, és kevésbé önkárosító politika minden területen.

Ez a stratégia, írja a Bloomberg, ugyanakkor kockázatot is rejt az európai politikában újonc Meloni számára, hiszen „az öt ciklus óta hatalmon lévő Orbánt – az EU leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnökét – nem könnyű megzabolázni. Különösen azért, mert maga is arra törekszik, hogy egyesítse a kontinens nacionalista pártjait”.

A magyar miniszterelnöknek ráadásul nincs túl jó tapasztalata a brüsszeli szövetségkötések terén, hiszen három évvel ezelőtt a Fidesz kiszorult az Európai Néppártból.

„Orbán Viktor nem olyan ember, akit könnyen meg lehet puhítani. Ha csatlakozik az ECR-hez, az egy nagyon világos jelzés lesz arról, mit képvisel a tömb” – hangsúlyozta egy interjúban az EU szociális jogokért felelős vezetője, a szocialisták választási kampányának vezetője, Nicolas Schmit is.

Orbán Viktor számára, állítja a lap, ugyanakkor rövid távon is előnyökkel jár, ha most köt egyezséget Meloniékkal, hiszen így nagyobb támogatottsághoz jutna az év második felében esedékes magyar uniós elnökséget megelőzően. A sajtónak adott legutóbbi megjegyzéseiben a magyar miniszterelnök szerintük már majdnem kész tényként kezelte a megállapodást, a Fidesz csatlakozása a júniusi választások előtt mégsem valószínű.

„Sok különböző fronton kell egyesítenünk erőinket, hogy megmentsük Európát.

Az ECR mindenkit befogad, aki egyetért velünk az uralkodó liberális és baloldali csoportokkal szemben, amelyek a kontinens elpusztításában érdekeltek”

– hangsúlyozta még mindezzel kapcsolatban Morawiecki.

 

 

(Mandi)

 

 
Kérjük a segítségedet!

Példátlan politikai ítélet a magyar bíróságon – Wittinghoff videója miatt a mindenszo.hu-nak több, mint 4 millió forintot kell fizetnie sérelemdíjként! Az ítélet jogerős!

Portálunk szerkesztői bérből és fizetésből élnek, azok pedig nem akkora összegek, hogy több, mint 4 millió forintot ki tudjunk fizetni. Nem tudunk, nincs ennyi pénzünk, sem megtakarításunk, azonban lakásunk van, amit Wittinghoff és a politikai ítélet miatt elárvereznek a fejünk felöl: kvázi a bíróság kitesz minket az utcára.

 

Csak pár napunk van összegyűjteni valami csoda folytán ezt a 4 millió forintot, megadjuk a számlaszámunkat, ahova várjuk az esetleges támogatásokat, hátha mégis maradt még valami remény….

Számlaszám:

Erste bank

11600006-00000000-43559002

Karácsony Gergely hű támogatója, Mark Ruffalo csak Gázában akar békét, Ukrajnában nem! Tűzszünetre szólított fel

Madarász Kovács Lóránt rendkívüli jegyzete a baloldalról: hitvány, gonosz, becstelen, tisztességtelen, alávaló, alantas, galád, cudar, szégyenletes, álnok, rosszindulatú, gyalázatos, dicstelen, szemét, mocsok….