in ,

Agyhalál – Plakátkampányra van pénz, formaruhára nincs a BKV-nál

Az érdekképviseleti vezető szerint a helyzet katasztrofális. A BKV pénzért lobbizott a fővárosnál, de sikertelenül, pénzszűkére hivatkozva elutasították a kérést, pedig az éves árbevételhez képest elenyésző összegről van szó

Eredménytelenül zárult csütörtökön a BKV vezetése és a szakszervezetek közötti konzultáció a formaruha-szabályozásról – írta meg a Világgazdaság. Hozzátették: a cég egyoldalú munkáltatói intézkedésként vezeti be idén az egyenruhához kapcsolódó pontrendszert. Gulyás Attila VTDSZSZ-elnök szerint egy dolgozónak átlagosan arra van lehetősége, hogy két inghez és egy nadrághoz jusson hozzá. A szakszervezetek kompromisszumos javaslata legalább két nadrág, négy ing és egy pulóver volt. „Katasztrofális a helyzet, akinek van is már formaruhája, annak sem adtak ki legalább egy éve újat” – összegzett röviden a lapnak az érdekképviseleti vezető. Mint ismert, közben a Karácsony Gergely vezette főváros tízmilliókból hirdeti, hogy nincsen pénze.

A Világgazdaság emlékeztetett, hogy eddig a BKV-nál fixen megszabták, hogy egy évben melyik ruhadarabból mennyi áll a munkavállalók rendelkezésére. Ez valóban meglehetősen rugalmatlan rendszer volt, a cég azonban legfőképpen azzal magyarázta az új csoportosítást, hogy a rendelkezésre álló szűkös anyagi lehetőségek közepette is tudják biztosítani a formaruhákat. Erre mintegy 130 millió forintot különítettek el erre az évre a büdzsében, a szakszervezeti követelés teljesítéséhez viszont 380-400 millió forintra lett volna szükség. A csaknem 300 milliós különbözetet a BKV menedzsmentje megpróbálta kilobbizni a fővárosnál, de sikertelenül, pénzszűkére hivatkozva elutasították a kérést. A hiányzó összeg nyilván nem kevés pénz, de például a BKV 2019-es 138,5 milliárdos nettó árbevételéhez viszonyítva elenyésző, írják.

„A cégnél gyakorlatilag megszűnik a formaruha-szolgáltatás, a dolgozókat arra kérik, hogy a saját, lehetőleg tiszta ruhájukat koptassák munkavégzés közben” – közölte Gulyás Attila. Szerinte ez nehézségeket okoz a mindennapokban, hiszen egy forgalmi helyzetben, amelyben a járművezetőnek irányítania kell az utasokat, nem lesz felismerhető mint közfeladatot ellátó személy. A BKV ígéri: ha a második fél évben javulnak a kondíciók, újranyitja a tárgyalásokat a formaruhákról.

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Agyhalál – 2.2 milliós fizetése mellett kiflivel és párizsivel hülyíti a szavazóit Jakab Péter

Ez az Geri, legyél csak miniszterelnök-jelölt! Szétverted a fővárost, mi pedig 2022-ben “megjutalmazunk” téged