in ,

Agyhalál – New York eltávolítja Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnökének szobrát

A New York-i önkormányzat megszavazta hétfőn, hogy eltávolítják az épületéből Thomas Jeffersonnak, az Egyesült Államok egyik alapító atyjának, a függetlenségi nyilatkozat fő megalkotójának a szobrát

A New York-i önkormányzat megszavazta hétfőn, hogy eltávolítják az épületéből Thomas Jeffersonnak, az Egyesült Államok egyik alapító atyjának, a függetlenségi nyilatkozat fő megalkotójának a szobrát amiatt, hogy rabszolgatartó volt. A szobor több mint száz éven át állt a polgármesteri hivatal csarnokában.

Az önkormányzat egyik bizottsága előtte egyhangúlag hagyta jóvá elvben a szobor eltávolítását, amit már több éve követeltek a képviselő-testület fekete bőrű és latin-amerikai származású tagjai. A szobrot ezután a város történeti társaságának épületében fogják kiállítani.

Jefferson volt az Egyesült Államok első külügyminisztere George Washington elnöksége alatt, majd alelnök, 1801-től pedig az ország harmadik elnöke.

Élete bizonyos szakaszaiban volt összesen több mint 600 rabszolgája

Ő maga két rabszolgáját szabadította föl, halála után pedig hét rabszolgája nyerte el a szabadságát. Elnökként következetesen kiállt a nemzetközi rabszolga-kereskedelem felszámolása mellett, majd betiltotta a rabszolga-kereskedelmet. Magánemberként a rabszolgák fokozatos felszabadítását és emancipációját tartotta helyesnek, nem az azonnalit.

Jefferson országunk dicsőséges és dicstelen események alkotta hosszú történetéből olyan epizódokat képvisel, amelyek a legszégyenletesebbek közé tartoznak” 

– jelentette ki a határozatról Adrienne Adams, a képviselő-testület egyik fekete bőrű tagja. A szobor eltávolítását eredetileg a feketékkel és más kisebbségekkel szembeni egyenlő bánásmódért harcoló, 2013-ban létrejött, Black Lives Matter nevű civil mozgalom követelte.

(MTI)

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Egy 444 féle álhíroldalnak már rég nem kéne működnie Magyarországon – Az amerikaiak dezinformációs lapja

Megszólalt a romlott lelkű Szabó Tímea is: az ördögöt is jó szívvel ajánlanám, ha leváltja Orbán Viktort