in , ,

AGYHALÁL – Mogherini: a bevándorlás életbevágóan fontos az Európai Unió számára

Hát ez tényleg nagyon fontos…

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn Brüsszelben beszélt erről.

Mogherini szerint ezért nincs szó arról, hogy teljesen leállítsák az Afrikából érkező migrációt, úgy vélte, elsőbbséget élvez az emberkereskedelem és a mögötte álló bűnszervezetek elleni küzdelem.

A bevándorlás „életbevágóan fontos” az Európai Unió számára, mivel vannak olyan ágazatok, amelyek ennek hiányában máról holnapra nem működnének tovább”

— mondta Mogherini, aki a nap folyamán a száhel-övezetbeli Burkina Faso, Mali, Mauritánia, Niger és Csád külügyminisztereivel találkozott.

A Szaharától délre húzódó mintegy 7000 kilométer hosszú és 800 kilométer széles Száhel-övezet jelenleg olyan térség, amely terroristáknak, embercsempészeknek és más bűnözőknek nyújt viszonylagos biztonságot. A világszervezet szerint ráadásul 2012 óta nem látott éhínség fenyeget a régióban. Maliban, Burkina Fasóban, Mauritániában, Szenegálban, Nigerben és Csádban hozzávetőleg hatmillió ember nem jut elegendő élelmiszerhez. Az akut alultápláltság 1,6 millió kisgyermek életét veszélyezteti.

A nemzetközi közösség februárban 414 millió euróra emelte a Száhel-övezet országainak szánt támogatást, amelyből Burkina Faso, Mali, Mauritánia, Niger és Csád által felállítandó 5000 fős katonai erőt hoznának létre a terrorizmus és az embercsempészek megfékezésére. Mogherini akkor elmondta: Európa reméli, hogy a katonai erő létrejöttének támogatása eredményesen járul hozzá a régió biztonságának és gazdasági helyzetének javításához, amely fékezni fogja a migrációs áramlást, valamint megakadályozza, hogy az övezet ugródeszkaként szolgáljon az Európát fenyegető dzsihadista támadók számára.

(Pörge Béla, 888.hu)

150 éve született Horthy Miklós – Itt az ideje, hogy egész alakos szobra legyen a kormányzónak Budapesten!

Így reagált Szijjártó az ENSZ sivalkodására – Zeid Raad al-Husszein a Stop Soros miatt bírálta Magyarországot