in ,

Agyhalál: akkora a rezsiválság, hogy elektromos takarót oszt a brit energiaszolgáltató

A brit háztartások az emelkedő villany- és gázszámlákkal küzdenek ‒ az Octopus Energy energiaszolgáltató elektromos takarók osztogatásával próbálja orvosolni a helyzetet, így már fűteni sem kell otthon.

Elszegényedhetnek az alacsony jövedelmű családok

Április 1-jével az Egyesült Királyságban az energiaárak felső határa soha nem látott mértékben, 54 százalékkal emelkedett, így az átlagos fűtésszámla évi 1277 fontról csaknem 2000 fontra emelkedett.

Az Independent hírportál szerint a legnagyobb áremelkedés párhuzamosan zajlik az inflációval, amely az olyan mindennapi cikkek árát érinti, mint az élelmiszer, a ruházat és az üzemanyag. Ezzel egy időben a társadalombiztosítási járulékok és a jelzáloghitelek törlesztőrészletei is emelkednek, emiatt az alacsony jövedelmű családok elszegényedhetnek.

A BBC szerint statisztikák készítésének történetében a legsúlyosabb életszínvonal-csökkenés várható az országban.

A brit pénzügyminiszter felveszi a versenyt az energiaválsággal

Rishi Sunak, az Egyesült Királyság brit pénzügyminisztere márciusban adó- és illetékcsökkentéseket ígért.

A brit pénzügyminiszter a tavaszi beszámolójában azt is közölte, hogy az üzemanyagokra kivetett adó csökkentése egy évig érvényben lesz, júliustól pedig a jelenlegi 9500 fontról 12 570 fontra (5,6 millió forintra) emelkedik majd az éves kereseti határ ‒ ezen összeg alatt tehát a munkavállalóknak nem kell sem társadalombiztosítási hozzájárulást, sem személyi jövedelemadót fizetniük – írta korábban a Makronóm.

Az Independent szerint az utóbbi időben a brit pénzügyminiszterre igen nagy nyomás nehezedik, hiszen a márciusi nyilatkozata óta a válság egyre csak súlyosbodik, az alacsony fizetésű lakosok egyre inkább elszegényednek, Sunak viszont eddig mindössze 350 font értékű segélycsomagot osztott szét a bajba jutottak között.
Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Elektromos takaróval helyettesítenék a radiátorokat a brit energiaszolgáltatók

Az Uswitch weboldal becslése szerint az elektromos takaró megoldást jelenthet az alacsony jövedelmű családoknak, mivel a takaró mindössze 28 penny értékű áramot fogyaszt egy éjszaka alatt – ez jóval olcsóbb, mint bekapcsolni a radiátort. Az Uswitch viszont azt is kiemelte, hogy a takaró üzemeltetésének költsége nem egységes, hiszen függ a takaró márkájától és az energiatarifától.

Greg Jackson, az Octopus vezérigazgatója szerint

„nem lehet eltitkolni”, hogy az energiaköltségek „drámaian” emelkedtek, és hogy a megélhetési válság „nagyon is valós”.

A válság elsősorban azokat érinti, akik a közelmúltban a COVID-19 járvány miatt elvesztették állásukat, így nem tudják kifizetni a számláikat.

Az Octopus vezérigazgatója biztosította ügyfeleit arról, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy támogassák a bajba jutott családokat, így az elmaradt vagy késői kifizetések miatt nem fognak behajtókat küldeni hozzájuk.

Valószínűleg tovább emelkednek majd az energiaárak

Jackson figyelmeztette az ügyfeleit, hogy az árak jövő télen tovább emelkedhetnek a globális helyzettől, az időjárástól és az orosz-ukrán háború következményeitől függően: „A globális energiaárak nagyon ingadozóak, ezért bolond az, aki erős előrejelzést tesz.

Azt viszont tudjuk, hogy a következő energiaár-fedezeti időszakot a mostani árak határozzák meg, mivel van egyfajta késés a rendszerben. Tehát – hacsak a világpiaci árak nem csökkennek nagyon gyorsan –

az Egyesült Királyságban az emberek energiaköltségei magasak maradnak a tél folyamán, sőt, még magasabbak is lehetnek.”

Az Octopus azon ügyfeleinek, akik elektromos takarót szeretnének, azt tanácsolja, hogy kérjenek egyet a vállalat online segítségnyújtási eszközén keresztül, bár figyelmeztet, hogy – a készlet már most is kifogyóban van, a leginkább rászorulók pedig prioritást élveznek.

A britek már csak azért is értékelik az Octopus erőfeszítéseit, mivel más energiaszolgáltatók azt tanácsolják az ügyfeleiknek, hogy fűtés helyett ölelgessék a háziállataikat, ezzel tartsák melegen magukat a válság ideje alatt.

 

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Kamu Geri bejelentette: indulni akar a főpolgármesteri választáson – Bukás lesz a vége!

Nézegessen agresszív RTL Klub újságírót – A kormányszóvivő cáfolta, hogy az RTL Klub riportere csak egy kérdést tehetett fel a Kormányinfón – Videó