in ,

A világháború szélén táncolunk: a lengyelek mégsem adják át Mig-29-eseiket Ukrajnának

Lengyelország nemet mondott Kijev és Washington kérésére.

Lengyelország nem szállítja át leselejtezett orosz Mig-29-es vadászgépeit Ukrajnának – közölték Varsóban, írja az Euronews. Hozzátették: ezzel nemet mondtak Kijev és Washington kérésére, hogy biztosítsanak több vadászrepülőgépet az Oroszország által megtámadott országnak. Mint arról beszámoltunk,

amerikai tisztviselők tárgyalásokat folytattak a lengyel politikai vezetőkkel

arról, hogy Varsó több MiG vadászrepülőgépet biztosítana Ukrajnának. Lengyelország ugyanis hamarosan kivonja a szovjet korszakból származó vadászgépeit a forgalomból, és állítólag mérlegelték, írja a portál, adjanak-e ilyeneket Ukrajnának, ahol a pilóták nincsenek kiképezve nyugati gyártmányú repülőgépek vezetésére. Amerikai lapjelentések szerint cserébe az Egyesült Államok F-16-os vadászrepülőgépeket szállított volna Lengyelországnak. „Együtt dolgozunk a lengyelekkel ebben a kérdésben, és konzultálunk a többi NATO-szövetségesünkkel” – idézte szombaton a The Wall Street Journal és az NBC televízió a Fehér Ház egyik képviselőjét.

Emlékeztettek: Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton ismét azt kérte a Nyugattól, hogy nyújtson nagyobb katonai segítséget országának. Antony Blinken amerikai külügyminiszter még vasárnap is megerősítette, hogy az Egyesült Államok megoldást keres a Mig-ek kérdésére.

Varsó végül cáfolta a híreket: „Lengyelország nem fogja vadászgépeit Ukrajnába küldeni, és nem fogja megengedni, hogy a repülőtereit használják. Sok más területen jelentős segítséget nyújtunk”

– jelentette be a varsói kormány Twitteren. A kormány a lengyel vezérkar csütörtökön kiadott közleményére hivatkozott, amely szerint az összes lengyel MiG-29-es vadászgép a hazai bázisokon marad, és a lengyel légierő piros-fehér emblémájával jelölik őket.

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Szabó Tímeát azóta sem látjuk az ukrán-magyar határon segíteni – De a szöveg az megy

Ezért verekedtek össze az ellenzéki politikusok Gyálon