in ,

“A Szeviép Ujhelyi István és Botka László nélkül nem létezett volna!” – A botrány újabb kulcsfigurája tálalt ki a pestisracok.hu-nak!

Járulékos költségekről, visszaosztott tízmilliókról, Ujhelyi István, Botka László és a Szeviép-vezérek gyümölcsöző együttműködéséről vallott a PestiSrácok.hu-nak Bereczky István

árulékos költségekről, visszaosztott tízmilliókról, Ujhelyi István, Botka László és a Szeviép-vezérek gyümölcsöző együttműködéséről vallott a PestiSrácok.hu-nak Bereczky István vállalkozó, sportmenedzser, aki elmondása szerint hosszú időn keresztül napi kapcsolatban állt a 2010 előtti szocialista kormányzat kedvenc kivitelező cégének tulajdonosaival. Bereczky István kijelentette: számtalanszor volt fültanúja annak, hogy Baranyi Sándor és Pistrui László tulajdonosok Ujhelyi Istvánnal egyeztetnek, miközben Baranyi a közös üzleteikből többször kért vissza fekete pénzeket arra hivatkozva, hogy a “járulékos költségeket” meg kell fizetnie.

Ezek a több tízmilliós nagyságrendű költségek szerinte a merészen manőverező építőipari nagyvállalat előrejutását és a közbeszerzések kedvező végkimenetelét szolgálták. Bereczky szerint ténykérdés, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányzat idején az akkoriban kormánymegbízottként, fejlesztési államtitkárként dolgozó Ujhelyi István és Botka László segített a beruházások megszerzésében és a közbeszerzések elnyerésében, ezt a Szeviépen belül mindenki tudta.

Az egykori üzlettárs állítása szerint annak is tanúja volt, amikor egy Baranyi Sándor és Ujhelyi István közti találkozó után a Szeviép egy betonüzemmel szállhatott ki a szoclib kormány másik kedvenc autópályaépítő cégének, a Vidaomnak a csődjéből, beelőzve sok száz hoppon maradt alvállalkozót. Bereczky István arról is beszélt portálunknak: nagyon furcsállja, hogy az ügyészség nem tudta érdemben feltárni és lefoglaltatni a Szeviépből kimentett vagyont, illetve, azt sem érti, hogy a végül közel ötszáz alvállalkozót több mint tízmilliárd forinttal megkárosító társaság számos bennfentes emberét és üzletfelét, beleértve őt magát is, nem hallgatták meg a nyomozók. Ismert, a gigantikus csődbűntettért tavaly novemberben első fokon a Szeviép három vezetőjét ítélték el 5 és 6 év közötti fogház-, illetve börtönbüntetésre.

Önről úgy tudni, nagyon sok bizalmas megbeszélésen vett részt közvetlenül Pistrui László és Baranyi Sándor tulajdonosok oldalán és pontosan rálátott arra, hogyan dolgoztak a cégvezetők a Szeviépnél…

Ez pontosan így van, Baranyi Sándorral voltam közelebbi viszonyban, sok közös vállalkozásunk- és projektünk volt, leginkább a sportban. Például a Pick Szeged, a Diósgyőr FC és a szegedi kosárlabdaklub körül. Ezen kívül a Szeviép követeléskezelési ügyeit is én vittem, bizonyos megbízásoknál követeléseket adtam át, olyan cégeket terhelve, amelyeket szerettek volna megvenni.

A Szeviépben Ön vezető pozícióban nem volt, a csődbűntett miatt indult büntetőperben az Ön neve nem merült fel. Milyen módon dolgozott akkor a vállalatcsoportnak?

Az én cégeim alvállalkozóként dolgoztak a Szeviépnek, de érdekes módon sem engem, sem más, a Szeviép közvetlen közelében dolgozó embert nem hallgattak meg a nyomozók.

Ennek okáról még beszéljünk később! A lényeg, hogy ebből a pozícióból rálátott a Szeviép-vezérek bizalmas ügyeire.

Baranyi Sándorral nem csupán üzlettársak voltunk, hanem barátok is. Volt, hogy családommal nála aludtunk vagy közösen utaztunk külföldre.

“A Sanyi mondta meg, mennyit kell visszaadni”

A büntetőper éppen azért indult a Szeviép vezetői ellen, mert rengeteg készpénzt mentettek ki vállalkozásból, miközben több száz alvállalkozójukat az út szélén hagyták, lehetetlen helyzetben. Ön mit látott ezekből a pénzmozgásokból, kezelt-e készpénzt?

Hát hogyne! “A Sanyi” mondta meg, hogy a bejövő pénzeket hova kell továbbítanom vagy épp egy üzletből mennyit kell neki visszaadni, hogy fedezni tudja a körülötte lévő kiadásokat.

Mit ért a “körülötte lévő kiadások” alatt?

Amit nem hivatalosan kellett kifizetni azoknak az embereknek, akik a munkákat hozták.

Bereczky István – Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

Kolléganőm hallott bizonyos barcelonai utakról, ahol sok minden eldőlt a Szeviép körül. Kik voltak ott ezeken az utazásokon?

Többször voltam Baranyi Sándorral Barcelonában. Hol a feleségével, hol a kedvesével, hol meg egyedül jött. Ezekből az utakból, ha jól emlékszem, ötöt konkrétan én szerveztem a megbízásából.

Politikusok részt vettek ezeken az utakon?

A jelenlétemben nem. Baranyi Sándor ezeket a kapcsolatait diszkréten kezelte. Azt persze hallottam, amikor ilyen emberekkel egyeztetett, egyszer például egy barcelonai ebéd közben beszélt hosszasan Ujhelyi Istvánnal.

A Szeviép-vezérek találkozgattak is Ujhelyi Istvánnal? Ön jelen volt ezek valamelyikén?

Hát hogyne találkoztak volna, mégpedig rengetegszer! Amikor a Szeviép 2005-ben a Pick Szeged kézilabdaklub főszponzora lett, Ujhelyit pedig társadalmi elnökké nevezték ki, formát is kapott ez a viszony. Baranyi és főleg Pistrui László folyamatosan tartotta vele a kapcsolatot. Maradjunk annyiban, hogy a Szeviép Ujhelyi és Botka László nélkül nem létezett volna!

Mindenki tudta, hogy Ujhelyi és Botka urak segítenek a közbeszerzések elnyerésében

Milyen konkrét találkozókat, utasításokat, megállapodásokat tudna felsorolni? Voltak-e esetleg pénzmozgások a két vezető szocialista politikus és a Szeviép-vezérek között?

A konkrét pénzmozgásokat két ember tudná igazolni, Baranyi Sándor és Pistrui László. Azt viszont, hogy Baranyi és Pistrui, illetve Ujhelyi István között üzleti kapcsolat volt és Ujhelyi úr illetve Botka úr segített nekik beruházások megszerzésében és közbeszerzések elnyerésében, a Szeviépben házon belül mindenki tudta.

Az előbb azt mondta, az Ön feladata volt az is, hogy egyes közös üzletekből visszaadja Baranyinak a járulékos költségeket, hogy fedezni tudja a “körülötte lévő kiadásokat”. Ezek vesztegetési pénzek voltak?

Sanyi fogalmazott úgy, hogy ezek járulékos költségek és neki ezeket a pénzeket azért kell odaadnia a megfelelő helyeken Szegeden, hogy a munkákat elnyerje, azaz a közbeszerzéseken segítsenek neki.

Tehát a közös vállalkozásaikból Önnek készpénzt kellett kivennie és azt vissza kellett osztania a “járulékos célra”. Melyik vállalkozásból vette ki?

Én leginkább a sportvállalkozások reklámpénzeiből adtam vissza, például az NSMA Zrt.-ből adtam vissza a Szeviép-reklámköltések bizonyos részét.

Több tízmillió forint csúszópénz az “előre jutásért”

Mennyit?

Több éven át havonta akár többmilliós tételeket.

Miből gondolja, hogy ezt a több tízmillió forintot Ujhelyi István és Botka László segítő jóindulatának elnyerésére kellett fordítani?

Ezek bizalmas megbeszéléseken dőltek el, én Baranyi Sándor elmondásából tudom, hogy neki ezekből a pénzekből vissza kellett osztania. Ezt többször elárulta, illetve tett rá célzást.

Bereczky István – Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

Melyik időszakra volt jellemző ez a kenőpénzes gyakorlat?

A Szeviép bukása előtti négy évben hallottam róluk, tehát 2006 és 2010 között. Ezután én már nem dolgoztam velük, mert Sanyi rengeteg más vállalkozó mellett engem sem fizetett ki, negyvenmillió forinttal tartozik a mai napig.

Hogyan adta át a pénzeket Baranyinak?

A személyes találkozóinkon, a Szeviép-székházban, vagy éppen Budapesten. Sanyival napi kapcsolatban voltam.

És elővette a borítékot, hogy “ez a tiéd”?

Odaadtam, ami járt neki. Nem kellett erről olyan sokat beszélni, egyszer letárgyaltuk, aztán vittem rendszeresen.

Ön szembesült olyan konkrét esettel, amikor a kifizetett “járulékos pénzek” megtérültek?

Mondhatni. Én képviseltem a Szeviépet a Viadom Zrt.-vel szemben (ez volt az MSZP-SZDSZ-kormány másik kedvenc útépítő cége, amely az M7-es autópályaberuházásnál 2007-ben több tízmilliárd forint tartozással dőlt be – a szerk.), amikor szerette volna érvényesíteni a követelését. Akkor hetekig állt az ügy, de – mint Baranyi Sándor elmondta – egy Ujhelyi Istvánnal folytatott megbeszélése után a kárrendezés felgyorsult és a Szeviép a többi hitelező alvállalkozót beelőzve egy betonüzemmel szállhatott ki a kutyaszorítóból.

Baranyi napi kapcsolatban állt Ujhelyi Istvánnal

Azt mondja, Ujhelyi nevét sokszor hallotta Baranyitól, de Botka ritkábban került szóba. Akkor mire alapozza, hogy Botka sokkal odaadóbban állt a Szeviéphez, mint azt a polgármesteri posztja indokolta volna?

Ezt Szegeden mindenki látta, tudta, ennek ellenére én arról tudok beszélni, amit személyesen is tapasztaltam. Tehát arról, hogy “Sanyi” Ujhelyi Istvánnal volt napi szintű kapcsolatban, ő segített Sanyinak abban, hogy a Szeviép előre jusson, ezt többször elmondta nekem.

Hogy alakult ki a Szeviép és Ujhelyi kapcsolata?

Pistrui László hozta be őt elsőként, sportvonalon, aztán az is nyilvánvalóvá vált, hogy Sanyival együtt segítik Ujhelyi Urat.

Arról hallott, hogy Baranyi újította fel Ujhelyi szőregi családi házát, ingyen?

Erről velem Sanyi nem beszélt. Még egyszer: nekem Sanyi azt mondta el többször, hogy neki pénzt kell adnia ahhoz, hogy a Szeviép bizonyos előnyökhöz jusson. Azt is elmondta többször, hogy Ujhelyi segíti, támogatja a Szeviép működését.

Baranyi arról is beszélt, hogy Ujhelyi István Badacsonyban egy impozáns, a szőreginél sokkal értékesebb ingatlanban szokott megfordulni, amihez a “téglákat” szintén a Szeviép adta. Erről mit tud?

Nem hallottam erről sem. Értsék meg, én arról tudok beszélni, amit Baranyitól tudok, a többiről nyilván van elképzelésem, de az kevés. Nem én voltam az egyetlen, aki pénzeket hozott ki a Szeviép-ügyletekből, ezt a bíróság első fokú ítéletének indoklása is megállapította.

Amit elmond, abból az is kiviláglik, hogy a nyomozók csak a Szeviép Zrt. működését vizsgálták és a kapcsolt vállalkozásokból kiszivattyúzott, visszaosztott pénzeket kevésbé.

Engem nem hallgattak meg, az biztos.

Akárhogy is nézzük, ezek az indokolatlanul kiemelt pénzek hiányoztak aztán azoknak az alvállalkozóknak a zsebéből, akik közül soknak a családja- egzisztenciája, egyes tragikus esetekben az élete is ráment a Szeviép-csődjére.

Baranyi Sándor pontosan fogalmazott márciusban a Délmagyarnak adott interjújában, amikor azt mondta, hogy a baloldal döntötte be a Szeviépet. Ugyanis a baloldal emelte fel a cégcsoportot, annak voltak vele szemben igényei és ha nem buknak meg 2010-ben, akkor egész biztos, hogy valahogy kistafírozták volna.

Baranyi Sándor, a Szeviép volt társtulajdonosa szegedi otthonában – Fotó: Délmagyar/Karnok Csaba

Volt a Szeviépnek egy gazdasági igazgatója, Gábor Attila, akiről informátoraink úgy tarják: a hálózat valódi pénztárosként Baranyi és Pistrui minden lépéséről tudnia kellett. Ő mégsem ült a vádlottak közé, mit gondol erről?

Számomra ez megmagyarázhatatlan, kérdezzék erről az ügyészeket!

Ha őt jobban célkeresztbe vennék, kiderülhetne, pontosan hogyan jutottak Szeviép-pénzek politikusokhoz?

Szerintem igen.

A károsultak fájó pontja az is, hogy a Szeviép kapcsolt vállalkozásainak vagyonát nem foglalták le. Lehetnek még olyan vagyontárgyak, amikből kártalanításra is juthatna?

Értetetlen módon a társvállalkozás Szeviép Kft.-t sem vizsgálták körültekintően, pedig a vagyon egy része ide került, miközben Baranyi családjának és barátainak a különféle cégei is szépen megtollasodtak az anyacég bedőlésével párhuzamosan.

A vezető képet Bereczky Istvánról Horváth Péter Gyula készítette/PestiSrácok.hu

(Huth Gergely, pestisracok.hu)

Csoda történt: egy nap alatt megtért a teljes magyar liberális sajtó

Tűzvész: ezt üzente Tarlós István Párizs polgármesterének