in , ,

A Szegedi Törvényszék közleményben utasítja vissza Márki-Zay Péter azon állítását, miszerint elítélésével a bíróság „politikai igényt hajtott végre.”

Reagált a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter vádjaira

 

Márki-Zay Péter, Hómezővásárhely polgármestere által az internetes közösségi oldalán 2021. szeptember 3-án közzétett videóval kapcsolatban adott ki közleményt a Szegedi Törvényszék. A videót Márky-Zay Péter annak kapcsán készítette, hogy a Szegedi Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2021. szeptember 3-án az elsőfokú Szegedi Járásbíróságnak a polgármester elleni büntetőügyében a kiszabott pénzbüntetést enyhítette. Márki-Zay Péter „vérlázító koncepciós eljárásnak” minősítette az ítéletet.

 

Közleményben cáfolja a törvényszék Márki-Zay állítását

Nem fedi a valóságot Márki-Zay Péter azon állítása, miszerint a másodfokú bíróság azt állapította volna meg, hogy az elsőfokú bíróság koncepciós eljárást folytatott le” 

– írják a közleményben. „A bíróság döntése és eljárása – az alkotmányosan védett véleménynyilvánítási szabadság keretei között – a nyilvánosság előtt kritizálható, továbbá a büntetőeljárási törvény által meghatározott feltételek mellett a jogerős ítélettel szemben rendkívüli jogorvoslat kezdeményezhető” – tették hozzá.

A Szegedi Törvényszék visszautasítja Márki-Zay Péter azon állítását, miszerint elítélésével a bíróság „politikai igényt hajtott végre”.

„Az Alaptörvény 26. cikkének (1) bekezdése szerint a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve – a bíróságok ahogy minden ügyben, úgy ezen eljárásban is az Alaptörvény és az irányadó eljárási törvény keretei között jártak el” – állítja a Szegedi Törvényszék.

 

A Szegedi Törvényszék közleményét változtatások nélkül az alábbiakban olvashatja:

„Márki-Zay Péter, Hómezővásárhely Megyei Jogú város polgármestere által az internetes közösségi oldalán 2021. szeptember 3. napján közzétett videóval összefüggésben

A Szegedi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2021. szeptember 3. napján megtartott tárgyaláson az elsőfokon eljárt Szegedi Járásbíróság Márki-Zay Péter ellen folyamatban volt büntetőügyében hozott ítéletét megváltoztatta és a kiszabott pénzbüntetést enyhítette.

Nem fedi a valóságot Márki-Zay Péter azon állítása, miszerint a másodfokú bíróság azt állapította volna meg, hogy az elsőfokú bíróság koncepciós eljárást folytatott le.

A bíróság döntése és eljárása – az alkotmányosan védett véleménynyilvánítási szabadság keretei között – a nyilvánosság előtt kritizálható, továbbá a büntetőeljárási törvény által meghatározott feltételek mellett a jogerős ítélettel szemben rendkívüli jogorvoslat kezdeményezhető.

A Szegedi Törvényszék visszautasítja Márki-Zay Péter azon állítását, miszerint elítélésével a bíróság „politikai igényt hajtott végre”.

Az Alaptörvény 26. cikkének (1) bekezdése szerint a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve – a bíróságok ahogy minden ügyben, úgy ezen eljárásban is az Alaptörvény és az irányadó eljárási törvény keretei között jártak el.

Szeged, 2021. szeptember 3.”

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Bayer: a tepsi pofájú Márki-Zay most azzal fog haknizni, hogy a bíróság is fideszes

Lotfi Begi: nagyon utálom a kettős mércét! – Tegnap este 60,000 magyar együtt szurkolt mindenféle rendbontás nélkül!