in ,

A nagykövet provokációja sikerült – Az OBH szerint aggasztó a bírók találkozója az amerikai nagykövettel

Az OBT tagokat, ebben a minőségükben eljárva, nem illeti meg a fokozott védelem – írta megkeresésünkre az Országos Bírósági Hivatal.

Nem csitulnak a kedélyek az Országos BÍrói Tanács (OBT) két tagjának a budapesti amerikai nagykövetnél tett látogatása körül. Az egyre nagyobb felháborodásra az OBT a hétvégén közleményben védte meg két tagját, Vasvári Csabát és Matusik Tamást, de a Kúria elnöke sem rejtette véka alá véleményét a találkozóról, ahogy Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság elnöke sem. 

Lapunk megkereste a bíróságok központi igazgatását ellátó Országos Bírósági Hivatalt, hogy mi az álláspontja az ügyről.

A Senyei György Barna által vezetett OBH lapunk megkeresésére azt közölte, hogy

nyilvánvalóan vitatható a találkozó indokoltsága és jogszerűsége, ezért megalapozott kritika tárgya lehet.

A hivatal szerint ugyanakkor a felmerült helyzet egy sajátos szabályozási hiátus következménye: a bírósági szervezeti, illetve jogállási törvény nem különbözteti meg elég élesen a bírói és a bíró általi, de nem bírói minőségben eljárva vállalt közszereplés határait.

 

A bírói tevékenység körében a szabályok egyértelműen meghatározzák a nyilatkozattétel korlátait, az összeférhetetlenségi szabályokat és bár az OBT tagok státuszukat tekintve bírók,

de a kérdéses helyzetben ténylegesen nem bírói minőségükben jártak el, hanem az OBT által – közjogi jogalap nélkül – létrehozott „pozícióikban”,

úgy, mint az OBT szóvivője és az OBT nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja – fejtette ki az OBH.

Arra a kérdésünkre, hogy szükséges-e az eset kivizsgálása, a hivatal azt írta: az OBH-nak nincs igazgatási hatásköre az OBT felett, így e körben az OBT tagok tevékenységét sem ellenőrizheti, feladataik körét, és annak ellátása során tanúsítandó magatartásukat a jogszabályok, valamint az etika írott és íratlan szabályai határolják be.

Ezek számon kérhetősége azonban a hatályos jogban érdemben nem megoldott – szögezték le.

Hozzátették: ugyanakkor le kell szögezni, hogy

az OBT tagokat e minőségükben eljárva nem illeti meg a bírákat az ítélkező tevékenység közben megillető fokozott védelem.

Amennyiben az OBT tagja ebbéli minőségében vállal nyilvános szereplést, az olyan kivételes közszereplői státuszt keletkeztet, amely esetében már a kritika magasabb szintjét köteles tűrni – hangsúlyozta válaszában az OBH, hozzátéve, hogy a kritika ebben az esetben sem lehet az emberi méltóságot sértő.

 

(mandiner.hu)

  

 

 

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

 

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 

Futóbolondok – Akartok röhögni? A kommunista Arató szerint ők szociáldemokraták, meg „középbalosok” – Orvos látta már Aratót?

Kötter Tamás ki van akadva: külföldről pénzelt politikusok, nagykövetségekre raportra hívott bírók – A baloldali értelmiség pedig csak értetlenkedik, hogy mi a gond ezzel