in ,

A Momentum gyakorlatilag megígérte az ingyen sört és az örök életet

Beveszi valaki ezt a Bullshitet gyerekek?

Bemutatta programját vasárnap Fekete-Győr András pártja a Momentum. A várva várt csodaprogrammal nem terveznek kevesebbet, mint átvenni a hatalmat a jelenlegi „korrupt rendszertől”, és „beindítani” Magyarországot. Ígéretekből nem volt hiány, többek között a felsőoktatás első évének ingyenessé tétele, a családi pótlék emelése, Paks 2 leállítása, egységes közlekedési kártyarendszer kialakítása, valamint a tehetősebbek adójának megemelése is szerepel a programban. Azonban az, hogy mindezt miből finanszírozná a MoMo, továbbra is rejtély.

Bár a Momentum, mint azt már számtalanszor hangoztatta, elutasítja az elmúlt 27 év politikáját, olyan személyeket kért fel programismertetésre, mint például az egykori MDF-kormány meghatározó politikusai, vagy éppenséggel a Gyurcsány-kormány idején, SZDSZ-jelöléssel egészségügyi államtitkári posztot is betöltő Kincses Gyulát. Ennek fényében is érdekesen állhat az ember a párt rendkívül jól csengő ám nagy részben szokványos ígéreteihez.

Balról Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkár, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, Raskó György volt MDF-es képviselő, valamint Fekete-Győr András. Fotó: Horváth Péter Gyula

A Momentum Mozgalom – ami igazából már nem is mozgalom, hanem egy „új” politikát hirdető, fiatalokból álló, természetesen „független”, magát sehova be nem soroló de másokat bőszen kritizáló törpepárt – ígéretet tett több száz szavazójának májusban, hogy októberre elkészülnek programjukkal. A házi feladatot jó diák módjára teljesítették is, egy 12 fejezetből álló 364 oldalas programmal álltak elő. Lehetne mondani, hogy a kevesebb néha több, de egészen biztos akad majd egy-két lojális követőjük, aki mindezt át is tanulmányozza. Bár a balliberális értelmiség egy része is elkezdett kiábrándulni a Momentum Mozgalomból, amikor minden bizonnyal belátták, hogy a „Mi nem megállítani fogjuk Brüsszelt, hanem utolérni” szlogen egy olyan időszakban, amikor a brüsszeli uniós vezetés az EU-párti Politico magazin szerint is válságok sorát generálja, nem arathat osztatlan sikert, folytatván ezt a gondolatmenetet, a programbemutató-show sem nyújtott újdonságokat. Orosz Anna bevezetőjéből nem maradtak ki sem a panelmondatok, sem pedig a ruszofóbiában áztatott klisészövegek, amely jól hangzó ígérgetéseken kívül a párttól megszokott üres beszédet tükrözte csak. Az elnökségi tag minden esetre a bevezető végén hangsúlyozta, a program nem tökéletes, és aki mást mond, az egyértelműen hazudik.

Hogy milyen pénzből, egyelőre rejtély

A párt az egyes szakterületeken olyan ígéreteket fogalmazott meg, amelyeket kormányra kerülve egyértelműen látható, aligha tudna betartani, akkora összegekbe kerülne mindennek a megvalósítása. Ilyenek például, mint az áfa csökkentése 27-ről 25 százalékra, ingyenessé tennének minden felsőoktatási képzést az első tanévben, kollégiumfejlesztés és megemelt ösztöndíjak a felsőoktatásban, a pedagógusok fizetésének megemelése, Paks2 szerződéseinek felmondása, és a szél- és naperőművek telepítésének támogatása, és még hosszan sorolhatnánk.

Soproni Tamás és Fekete-Győr András; Fotó: Horváth Péter Gyula

A felsorolás messze nem teljes, de ebből is világosan látszik, hogy ezen program elkészítésekor senki nem szabott határt a munkacsoportokban résztvevő saját területekért felelős személyek képzelőerejének, és az elképzelt csodálatos fantáziavilágot  megalkotva senki nem kérdezte meg tőlük a végén, hogy mégis miből tervezik mindezt véghezvinni?

Fekete-Győr András álomországban

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a rendezvényen azt mondta a programról, hogy ez “egy történet és nem mese, mert ez a mesével ellentétben valósággá válhat”. Programjukat emellett színvallásként értékelte, hogy mit is gondol az általuk megszemélyesített “első szabad” generáció erről az országról. A párt elnöke, beszédében nagy lelkesedéssel biztosította a közönséget arról, hogy minden, amit az elmúlt 27 év politikája elrontott, azt ők biztosan meg fogják tudni oldani és kijavítják azt.

Soproni Tamás és Fekete-Győr András; Fotó: Horváth Péter Gyula

A pártelnök szerint öt fontos alapelv jelenik meg a program összes fejezetében, ezeket így foglalta össze, jó pár nagyszabású ígéretet is külön bemutatva:

1. A generáció megmentése, hiszen szerintük minden második magyar el akarja hagyni hazáját;

2. A 21.század megoldása, vagyis minden létező ágazatnak és területnek a digitalizálása, a papíralapú számlázás eltörlése;

3. Leszámolás a korrupcióval, itt utalva a politikusok elszámoltatására, valamint Paks 2 azonnali visszamondására, amely egyébként ha belegondolunk az előbb említett digitalizálást jócskán megnehezítené;

4. Segítségnyújtás minden családnak, természetesen itt utalva az LGBTQ családokra, hiszen, ahogyan  Fekete-Győr András elmondta, senki nem mondhatja meg, hogy “anyu, apu és gyerek a normális családmodell” és végül az

5. Egy nagyobb Magyarország megvalósítása, amelyet kedves olvasóink ne Nagy-Magyarországként vizionáljanak, sokkal inkább egy európaibb, Brüsszelre nagyon erőltetetten hasonlítani akaró Magyarországot képzeljenek maguk elé.

A bemutatót követően, e-mailre beküldött kérdések megválaszolására került sor, ám azt, hogy honnan/miből/kitől lesz a Momentumnak pénze ezen tervek megvalósítására, ismét nem sikerült megválaszolnia. Orosz Anna azonban elmondta, semmiképp sem fognak költeni stadionokra vagy látványsportokra, valamint egyebek mellett a Budapest-Belgrád vasútvonal leállításával terveznek több pénzt teremteni maguknak. Zárómondatként hangsúlyozták, nincsenek kifejezetten az atomenergia ellen, ők csakis Paks 2-t kívánják megvétózni, hiszen állításuk szerint léteznek más országok is, akiknek energiájából kedvünkre válogathatnánk.

Vezető kép: PestiSrácok.hu/ Horváth Péter Gyula

 

(Pestisracok.hu, Ambrus Petra)

Bundesmutti a totális becsicskulás útján – Merkelék elbukták a tartományi választást

Dícsérjen meg téged az ÁJEMEF! – Meg is tette! :)