in , ,

„A magyar kultúra és gasztronómia szerelmese vagyok” – egy fiatal dán zenész Szegedre költözött, és hazánkról vlogol

Dániából a napfény városába: cikkünkből az is kiderül, melyek Frederik kedvenc magyar ételei és szavai, valamint, hogy mely magyar zenekarokat és településeket szereti a legjobban.

Frederik Cornelius Dalby, a fiatal dán zenész srác 2018-ban kapott meghívást Budapestre, hogy megtapasztalja a főváros nagyszerű élő zenei szcénáját és a klasszikus budapesti hétvégék hangulatát – a romkocsmákat, a bulikat és a zenei kínálatot a különböző szórakozóhelyeken.

Megdöbbentett a főváros pezsgése, ezért később újra visszajöttem,

és lassan elkezdtem megszeretni a kultúrát, az embereket, a nyelvet, de mindenekelőtt az országot

– meséli lapunknak a zenész.

Emlékszem, kisgyermek koromban egyszer Ausztriába utaztunk, ahol hallottam néhány magyar történetet, és úgy rémlik, ekkor kóstoltam a gulyást is először. Az is meghatározó élmény volt számomra, amikor olvastam egy verset Petőfitől, akit a mai napig nagyon szeretek. Bámulatos költő!” – teszi hozzá.

Dániából a napfény városába

Frederik már háromévesen dobolt, tizenhárom évesen írta az első dalát, tizenöt évesen bárokban játszott, tizennyolc éves volt, amikor kiadták első dalát, ami a Spotifyon az első tíz leghallgatottabb szám közé került Japánban. Legutóbb azzal hívta fel magára a közönség figyelmét, hogy jótékonysági koncertet tartott Ukrajna megsegítéséért Szegeden. Mint egy interjúban fogalmazott: nagyon elszomorította és felzaklatta az Ukrajnában dúló háború.

A fiatal zenész a Magyarországon élő dánok egyik közös Facebook-oldalára tett ki egy bejegyzést, miszerint szívesen adna  koncertet Magyarországon. Egy Szegeden élő dán férfi, Niels Otto Pedersen vette fel vele a kapcsolatot, így Frederik már szeptemberben zenélhetett Szegeden.

A fiatal művész jelenleg is Szegeden él, vagy ahogy ő említi, „a napfény városában”. 2022-ben költözött a déli határ menti nagyvárosba, és nagyon-nagyon szeret ott élni. Elárulja: amikor Szegedre érkezett, kezdetben házról házra lakott.

Sokáig egy kedves, kilencvenéves néninél volt a szállásom, aki csak magyarul beszélt, így meg kellett tanulnom a nyelvet. Úgyhogy egy picit már beszélek magyarul.

Nagyon szeretem a magyar nyelvet, gyönyörű és rendkívül jó leíró nyelv.

Éppen emiatt egyszer írtam is magyarul egy dalt” – meséli.

 

 

 

És valóban. Frederik 2022-ben feltűnt a magyar X-Faktor tehetségkutató műsorban, ahol – mindenki legnagyobb meglepetésére – egy saját magyar szerzeménnyel állt színpadra a válogatóban; a produkcióval teljesen levette a lábáról a zsűritagokat.

Az X-Faktorban való szereplésem egy igazán különleges alkalom volt! A Szeretet nyelvén beszélsz című dal úgy született, hogy olvastam egy magyar nyelvkönyvet, amelyben volt egy fejezet a szerelmes szavakról, és kifejezetten a szeretlek szóról. Számomra nagyon szépen hangzott” – árulja el.

A fiatal srác kiemeli: a sokféleséget szereti leginkább Magyarországban. „Hadd magyarázzam el! A természeti környezet csodálatos: hegyek, sok-sok tó és folyó, remek éghajlat, és természetesen a nagy Alföld délen. Ezen kívül pedig nagyon kedvelem az embereket és az ország gazdag történelmét is. Az ételek elképesztően hívogatóak, és este nyolc után a bor is. (Nevet)

A magyar kultúra és gasztronómia szerelmese vagyok.

A YouTube-csatornámon erre is nagy súlyt fektetek!” – magyarázza.

Frederik 2021-ben indított egy YouTube-csatornát „This Is Frederik Cornelius” néven, mert – ahogy mondja – szerette volna a világ ezen részén is megmutatni magát. „Kihívás elé állítottam magam: jelenleg videókat készítek a Csongrád-Csanád megyei településekről. Talán idővel egész Magyarországról is” – meséli.

 

 

 

 

 

 

A fiatal zenész bejárta már Európa nagy részét, többnyire fesztiválokon és klubokban lépett fel – a legtöbbet Dániában, Németországban és Magyarországon koncertezett.

Frederik azt is elárulja lapunknak, hogy nem igazán szeretne visszaköltözni Dániába.

Itt akarunk lehorgonyozni valahol, körbe szeretnénk utazni Magyarországot:

videózni és koncertezni szeretnénk” – szögezi le.

 

Kedvenc magyar ételek: töltött káposzta, hortobágyi palacsinta, szegedi halászlé

Kedvenc magyar települések: Szeged, Budapest, Pécs és Sándorfalva

Kedvenc magyar szavak: szeretlek, gomba, zene és világ

Kedvenc magyar zenekarok: Leginkább a Margaret Island, a Blahalouisiana és különösen a Carson Coma!

Nagyon szeretem őket és nagyon inspirálnak. El kellene vinni őket a világ minden tájára!” – jegyzi meg a zenekarok kapcsán Frederik.

(Ádám Rebeka Nóra, Mandiner.hu)

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Bognár Zsolt színész célkeresztjében ezúttal: Cseh Katalin

Nagy a baj. Magyar katonák is megsérültek a koszovói zavargásban, többen súlyosan – Videó