in

A libsik sokat támadták a hazai sportsikereket – 2017 a sportsikerek éve volt Magyarországon

Sportsikerekben és eseményekben gazdag évet hozott hazánknak a 2017-es esztendő

Sportsikerekben és eseményekben gazdag évet hozott hazánknak a 2017-es esztendő, hiszen amellett, hogy egyedülálló magyar teljesítményeket ünnepelhettünk (gondoljunk csak például Babos Tímea, Baji Balázs vagy Michelisz Norbert vb-szereplésére), komoly sportdiplomáciai sikereket aratva számos nagy világversenynek is otthont adott Magyarország. Az év végéhez közeledve számba vettük a szerintünk öt legjelentősebbet. Szerencsére volt miből válogatni.

Tippmix EHF Final4 (május 6–7., Budapest, Papp László Budapest Sportaréna)

Időrendi sorrendben haladva a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjével, azaz a Tippmix EHF Final4-ral kell kezdenünk. Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hazajár Budapestre az európai női kézilabda krémje, hiszen mióta ilyen lebonyolítási rendben, semleges pályán dől el a győztes kiléte – azaz 2014 óta –, mindig a Papp László Budapest Sportaréna adta a helyszínt.

DSZZS20170507123A győztes Győri Audi ETO KC csapata
(MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

Ez egyben azt is jelentette, hogy a Győri Audi ETO csapata 2014 után idén is magyar közönség előtt hódította el a BL-trófeát, miután 26-26-os rendes játékidőt követően, hosszabbításban 31-30-ra győzött a macedón Vardar Szkopje együttese ellen a döntőben, amelyet 12 ezer néző követett élőben a helyszínen.

Ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság (május 19–21., Budapest, Papp László Budapest Sportaréna)

Még mindig május, még mindig Papp László Sportaréna, de már ritmikus gimnasztika. A magyar főváros 1999 után másodszor látta vendégül Európa legjobb RG-seit, és bár közel sem vagyunk sportági nagyhatalom, a magyar lányok emlékezetessé tették a 33. alkalommal megrendezett kontinensviadalt, amelynek kombinált csapatversenyében a szenzációs nyolcadik helyen végeztek a mieink.

A magyar junior csapat a 33. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság pódiumedzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2017. május 17-én. Május 19. és 21. között a sportarénában rendezik meg a ritmikus gimnasztika Eb-t, amelyen több mint harminc ország versenyzői lépnek majd szőnyegre. MTI Fotó: Kovács TamásA magyar junior csapat
(MTI-fotó: Kovács Tamás)

FINA úszó-világbajnokság (július 14–30., Budapest, Balatonfüred)

Ha fontossági sorrendben szedtük volna sorra az eseményeket, kétség sem férhetett volna a vizes világbajnokság első helyéhez. Az ország történetének eddigi legnagyobb szabású sportrendezvénye egyben a legbravúrosabb is. A magyar szervezőbizottságnak ugyanis mindössze két év állt rendelkezésére, hogy a rendezést 2015 márciusában visszamondó mexikói Guadalajara helyébe lépjen.

Ez olyannyira sikerült, hogy számtalan sportoló, mértékadó lap, sőt a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) is minden idők legjobb világbajnokságának minősítette a négy budapesti és egy balatonfüredi helyszínen lezajlott vb-t.

A győztes Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntője után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 30-án. MTI Fotó: Kovács TamásA győztes Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntője után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában, július 30-án.
(MTI-fotó: Kovács Tamás)

Valóban büszkék lehetünk, és nemcsak a két aranyérmet, öt ezüstöt és két bronzot szerző sportolóinkra, de az utánozhatatlan hangulatra és a versenyhelyszínekre is. Aki járt a Duna Arénában, a felújított, Margit-szigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, a festői szépségű Vajdahunyad váránál megépített szinkronúszó-medencénél, a nyílt vízi számoknak otthont adó Balatonfüreden, netán az Országházzal szemközt, a Batthyány térnél kialakított óriástoronynál, sosem feledi.

A mexikói Sergio Guzmán a 17. vizes világbajnokság férfi óriás-toronyugrás döntőjében a Batthyány téren 2017. július 30-án. MTI Fotó: Szigetváry ZsoltA mexikói Sergio Guzmán a 17. vizes világbajnokság férfi óriás-toronyugrás döntőjében a Batthyány téren július 30-án
(MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (július 23–30., Győr)

A vizes vb-vel párhuzamosan, de nem annak árnyékában került sor Magyarország első olimpiai eseményére, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF), amelynek házigazdája Győr városa volt. A szervezőbizottság ugyan más utat járt be, mint az úszó-világbajnokságé, ám a hétéves munka ugyanúgy meghozta gyümölcsét.

A magyar csapat hallgatja a Himnuszt a Magyarország - Törökország férfi kosárlabda mérkőzés előtt a 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) a győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziumban 2017. július 24-én. MTI Fotó: Balogh ZoltánA magyar csapat hallgatja a Himnuszt a Magyarország–Törökország férfi kosárlabda-mérkőzés előtt a 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon a győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziumban július 24-én
(MTI-fotó: Balogh Zoltán)

A győri seregszemle új szintre emelte a jövő olimpikonjainak nyári ötkarikás találkozóját. Az eseményen ötven ország több mint 2400, 14 és 18 év közötti sportolója tíz sportágban mérte össze tudását. A magyar csapat 41 éremmel zárta a fesztivált, amivel a harmadik helyen végzett az éremtáblázaton.

Cselgáncs-világbajnokság (augusztus 28.–szeptember 03., Budapest, Papp László Budapest Sportaréna)

A főváros nyár végi nagy dobása a cselgáncs-vb volt, amelyet első alkalommal rendeztek hazánkban, de a rendezvény visszhangja alapján könnyen lehet, hogy nem utoljára. A Papp László Sportaréna közönsége a visszafogottabb magyar szereplés ellenére ugyanis olyan hangulatot teremtett, amely párját ritkítja.

Csoknyai László (kékben) és az argentin Emmanuel Lucenti a budapesti cselgáncs-világbajnokság férfi 81 kilogrammos súlycsoportjának versenyében a Papp László Sportarénában 2017. augusztus 31-én. MTI Fotó: Illyés TiborCsoknyai László (kékben) és az argentin Emmanuel Lucenti a budapesti cselgáncs-világbajnokság férfi 81 kilogrammos súlycsoportjának versenyében a Papp László Sportarénában augusztus 31-én
(MTI-fotó: Illyés Tibor)

Azért is különleges volt a világbajnokság, mert Budapesten debütált az olimpián 2020-ban, Tokióban bemutatkozó vegyes csapatverseny, amit Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere is a helyszínen tekintett meg. A tizennyolc fős magyar küldöttség három ötödik helyet szerzett az egy héten át tartó küzdelmek során.

A fentieken túl persze tovább sorolhatnánk a 2017-es magyarországi világversenyeket. A befagyott Balatonon rendezett jégvitorlázó-Eb-t, a magyar csapatok sikerét hozó pólótornákat, az áprilisi női LEN-kupa négyes döntőt és a férfi BL Final Sixet, a szeptemberi, balatonfüredi finndingi-világbajnokságot vagy a novemberi kick-box vb-t, amelyen tizenöt magyar aranyérem született.

 

Végül, de nem utolsósorban nem feledkezhetünk meg az évről évre megrendezett – világsztárokat felvonultató – eseményekről, mint a sportági (kajak-kenu, rövidpályás gyorskorcsolya, triatlon, vívás) világkupák, a Gyulai István Memorial, a Forma–1-es Magyar Nagydíj és így tovább. Egy szó mint száz: 2017-ben Magyarországnak szólt a sportvilág tapsa.
(hirado.hu)

Fájó hír az ellenzéknek: Magyarország vezető turisztikai térség lesz

Elfogták a szentpétervári robbantás gyanúsítottját (Frissítve!)