in ,

A libsi sajtó hallgat – Tízezrek tüntettek Párizsban Macron ellen

Tízezrek vonultak Párizs utcáira Emmanuel Macron elnök politikája ellen tiltakozva – közölte a francia főváros rendőrsége.

Tízezrek vonultak Párizs utcáira Emmanuel Macron elnök politikája ellen tiltakozva – közölte a francia főváros rendőrsége.

 

A hatóságok szerint körülbelül 40 ezren vettek részt a megmozduláson, a tiltakozásokat szervező radikális baloldali Lázadó Franciaország (France Insoumise) mozgalom Twitter-üzenetében ugyanakkor azt állította, hogy a tüntetők száma ennek négyszerese, mintegy 160 ezer volt.

A Garnier operaház előtt Állítsátok meg Macront! feliratú transzparenseket lehetett látni.

Az aktivisták később a Bastille térre vonultak a turistákkal teli negyedeken keresztül.

A kormány társadalmi-gazdasági reformpolitikájával szembeni tiltakozó akciót Macron tavaly május 7-i hatalomra kerülésének egyéves évfordulója küszöbén szervezték.

A tüntetők véleménye alapján a francia államfő királyként viselkedik:

Macron francia elnököt XIV. Lajos francia királyként ábrázoló képet visznek az államfő politikája ellen tiltakozó tüntetők Párizsban. A felirat jelentése: a monarchia restaurációja 2017. május 14. (Forrás: MTI/AP/Francois Mori)

Hírügynökségek szerint a jobbára békésen vonuló tömeg kíséretében randalírozókat könnygázzal oszlatták. Mintegy 2000 rendőr biztosítja a tüntetést.A demonstrálók főleg a befektetési bankárból lett centrista politikusnak az ország versenyképességét növelni hivatott munkaügyi reformjaival és a rendőrség jogköreinek kiterjesztésével elégedetlenek.

Macron bírálói szerint politikája mindenek előtt a vállalkozókat és a jobban kereső réteget támogatja. A mostani tiltakozó akción a diákok mellett a hetek óta sztrájkoló vasúti dolgozók képviselői is részt vettek.

A párizsi tüntetéssel párhuzamosan több francia nagyvárosban, Toulouseban, Bordeauxban, Rouenben, és Strasbourgban is az utcákra vonultak az elégedetlenek.

A szervezők szerint a tüntetések mindössze az első lépést jelentik, további ellenzéki megmozdulásokat jeleztek a következő hónapokra.

(forrás:www.origo.hu)

Agyhalál – Németországban legalább 5 millió muszlim él, és követeléseik is vannak

Bocsánatért esedezik a Stefka Istvánt rágalmazó egyetemi tanár