in , ,

A libernyákok már vinnyognak – Nem stadion: akár 70 ezer forint prémiumot is kaphatnak az átlagnyugdíjban részesülők idén

Az egyéb évközi kifizetéseket is figyelembe véve pedig közel 120 ezer forint kerülhet a számláikra.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban egy sor jelentős bejelentést tett, köztük a nyugdíjprémiumra vonatkozót, mely szerint idén magasabb összegre lehetnek jogosultak az érintettek, mint amit terveztek – írja az mfor.hu. Hozzátették: kiindulva a prémium kiszámításának alapjául szolgáló gazdasági növekedés várható alakulásából, arra a következtetésre jutottak, hogy az átlagos nyugdíjban részesülők egyszeri összegben 40 ezer forintot kaphatnak idén a kormány aktuális előrejelzése alapján, de ha az optimistább elemzők prognózisa jön be, akkor akár 70 ezer forint is lehet ez a summa, írják.

 

A prémium kiszámolása

Hangsúlyozták: a prémiumról – csakúgy, mint az inflációs alultervezés esetén járó nyugdíjkiegészítésről – az 1997-es tb-törvény rendelkezik. Ebben az szerepel, írja a portál, hogy amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. Ezt úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát. Azt is előírja a törvény, hogy az előbbi mutató nem lehet nagyobb 4-nél, utóbbi tényező megállapításakor pedig maximum 20 ezer forint vehető figyelembe, írják.

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Megint óriási balhé készül! Brüsszelnek üzenik a magyar gazdák, nem kérnek az agrárdiktátumból

Orbán Viktor: a nyugathoz tartozunk, tiszteljük, de sohasem feledjük, hogy mit kellett volna értünk tennie