in ,

A lengyeleknek is elegük lett! Hiába tiltakoznak a lengyel gazdák, Ukrajna újra küldene gabonát Lengyelországba

„Az első lépésnek a tranzit megnyitásának kell lennie, ez fontos és feltétlenül meg kell tenni, mielőtt más dolgokról is tárgyalnánk” – mondta az ukrán mezőgazdasági miniszter.

A lengyelországi tranzitutaknak az ukrán mezőgazdasági termékexport előtti ismételt megnyitását szeretné első lépésként elérni varsói megbeszélésein Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter.

Az első lépésnek a tranzit megnyitásának kell lennie,

ez fontos és feltétlenül meg kell tenni, mielőtt más dolgokról is tárgyalnánk” – mondta az ukrán mezőgazdasági miniszter. „Ukrajna élelmiszer-exportjának mintegy tíz százaléka lépi át a lengyel határt” – közölte a miniszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett kommentárjában, hozzátéve, hogy Magyarországon keresztül az ukrán mezőgazdasági exportnak mintegy hat százaléka halad át.

Megjegyezte, hogy az élelmiszeripari termékek tranzitja zavartalanul zajlik Magyarországon és Szlovákián keresztül. A miniszter közölte, hogy szerdán Romániával, csütörtökön pedig Szlovákiával folytatnak egyeztetéseket a kérdésben.

Az Ukrajna gabonaexportját bonyolító fekete-tengeri kikötők forgalma leállt az orosz katonai akció miatt, így az ukrán gabona a szomszédos kelet-európai országokon keresztül keresett magának utat a külföldi piacokra. Az Európai Unióban jellemző termelői árnál lényegesen olcsóbb ukrán gabona azonban logisztikai problémák miatt a tranzitországokban rekedt és

komoly árversenyt támasztott a helyi mezőgazdasági termelőknek.

A fekete-tengeri hajózási útvonalakat tavaly júliusban nyitották meg ismét az ukrán gabonaszállítások előtt az Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ között létrejött megállapodásnak köszönhetően.

(MTI)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Az idegenszívű bolgár nő megint a Huxitról sivalkodott – Szokjál hozzá, Dobreva!

A Telex megint álhíreket közölt – Magyarázkodásba kezdett a Telex, miután félreértelmezték Boros Imre szavait (VIDEÓ)