in , ,

A lengyelek szétcsesznek mindent? Erős zavarok az EU döntéshozatali mechanizmusaiban, most épp a lengyelek hátráltak ki a mi pénzünket is tartalmazó megállapodásból

Lengyelország az EU-s csúcson szerdán kihátrált a hétfői megállapodás globális minimumadóval kapcsolatos részéből

Lengyelország az EU-s csúcson szerdán kihátrált a hétfői megállapodás globális minimumadóval kapcsolatos részéből, vagyis nem járulnak hozzá annak a megállapodásnak az elfogadásához, amely tartalmazná a Magyarországnak járó, befagyasztott uniós forrásokról, valamint a helyreállítási alap pénzeiről szóló megegyezést is. A kompromisszumos javaslat elfogadására azért lenne nagy szükség, mert idén év végéig a helyreállítási alapról mindenképp kellene egy megegyezés. Ezeket a pénzeket így még elbukhatjuk, viszont december 19-éig le kell zárni a jogállamisági eljárást, és ha addig nem születik döntés, akkor meg egyszerűen elévül a mechanizmus, így nem zárolhatják a 7,5 milliárd eurót (3000 milliárd forintot) kitevő nekünk járó támogatást.

Az Európai Parlament vezetését és baloldali pártjait elérő korrupciós botrány által beárnyékolt csúcson megbicsaklani látszanak az EU eddig formálisan azért működő döntéshozatali mechanizmusai és persze az adott szó betartásának szokása. Nem először és nem ritkán persze, de ilyenkor már lebeszélt ilyen horderejű ügyekben nem szokott vita lenni.

 

 

A hét elején úgy tűnt, hogy Magyarország uniós forrásainak kérdése (valamint a globális minimumadó és az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segély témaköre is)  megoldódott egy megegyezéssel. Már szerdán a tagállami vezetőknek jóvá kellett volna hagyniuk a kompromisszumot, de a lengyelek a globális minimumadó miatt újranyitották az ügyet.

A Politicónak nyilatkozva több uniós diplomata is megerősítette ezt. A lengyeleknek egyébként nem a Magyarországot és Ukrajnát érintő ügyekkel van bajuk, de miután ezekről a kérdésekről korábban együtt tárgyaltak és csomagban fogadtak el kompromisszumot, ezért most is egyben kellene jóváhagyni a korábbi döntést.

Ezután Petr Fiala, az EU soros elnökségét betöltő Csehország miniszterelnöke személyesen próbálta meggyőzni Mateusz Morawieckit arról, hogy vonja vissza a vétót, de sikertelenül. A döntés határidejét csütörtök délig meghosszabították. Magyarország számára adminisztratív okokból ez azért veszélyes, mert jóváhagyás hiján a helyreállítási alap pénzeinek 70 százalékát elbukhatjuk, viszont cserébe a jogállamisági mechanizmus is elévülhet egyúttal, ami a másik, nagyobb összeg felszabadítását jelentheti számunkra.

 

 

(pestisracok.hu)

 


 

 

 

 

[pj-news-ticker]

 

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 


 

 

 

 

 

Deák Dániel: Bajnai Gordonnal, Dobrev Klárával és Korányi Dáviddal közös lobbiszervezetben dolgozott együtt a letartóztatott baloldali EP-alelnök.

Pilhál Tamás az EU-s korrupcióról: brüsszeli bűnszervezetek