in ,

A legszebb felvonulás is szombaton volt – Ezer Székely Leány Napja

Csodálatos

 

Ismét több ezer népviseletbe öltözött leány – és az őket kísérő legények – lepték el Csíkszereda főterét az Ezer Székely Leány Napján. Az évről évre megrendezett találkozó lehetőséget teremt a székely népviselet és népművészet értékeinek bemutatására, megőrzésére, népszerűsítésére. A Domokos Pál-Péter néprajztudós által kezdeményezett Ezer székely leány napját 1931-ben tartották meg először. A kommunista diktatúra idején betiltott közösségi rendezvényt 1990 óta ismét évről évre megszervezik. A több ezer résztvevőt és érdeklődőt vonzó egész napos esemény Csíkszereda főterén kezdődött, majd a népviseletbe öltözött tömeg felvonult a csíksomlyói nyeregbe.

Az Ezer Székely Leány Napja a székely népviselet, néptánc és népzene évente megszervezett hagyományőrző találkozója, amelyre rendszerint július első szombatján kerül sor Csíkszeredában. A találkozó jelmondata: Hitében erős, erkölcsében tiszta, és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk.

Potápi Árpád János részt vett Csíkszerdában az Ezer székely leány napja elnevezésű rendezvényen, amelyen beszédet is mondott.

Ennek a nagymúltú rendezvénynek a fő üzenete elsősorban a hagyományok megőrzése és továbbadása, de mivel ez a székely leányok és asszonyok találkozója, amelyen a férfiak is résztvesznek, “nyugodtan mondhatjuk, hogy a családok ünnepe

– fejtette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Úgy vélte, ez a találkozó alkalmat ad arra, hogy köszönetet mondjunk a magyar és a székely anyáknak azért, hogy megtartották a magyar nemzetet. Hangsúlyozta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a magyar családok bővüljenek és biztonságban legyenek. Hozzátette: az Ezer székely leány napja rendezvény kiemelkedő a külhoni magyar családok éve alkalmából.

Hangsúlyozta: a találkozón először vett részt államtitkárként és Tolna megye küldöttsége révén, hiszen több magyarországi polgármester, közgyűlési elnök és képviselő is jelen volt. Az államtitkár bejelentette, hogy szeptember 1-jén Hargita és Tolna megye felveszi a testvéri kapcsolatot.

MTI, 777Blog; Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

(forrás:pestisracok.hu)

HOPPÁ! – Felgyorsítanák a deportálásokat a bajorok

Az agynéma Niedermüller szerint nyitott, migránssimogató Európa kell