in , , ,

A klímaváltozásról egy kicsit máshogyan – A lényeg: nem tehetünk semmit!

Nem lehet tenni semmit

Röviden a lényeg: nem lehet tenni semmit. Minden más törekvés, szövegelés ostoba vakítás.

 

A klíma egyébként is folyamatosan változik. Örüljünk neki! Vannak kb. 4 évtizedes szakaszok, ahol hol felmelegedési, hol lehűlési szakaszok figyelhetők meg a Földön. Örüljünk neki, hogy most egy felmelegedő szakaszban vagyunk, és nem fagy be a hátsónk!

 

Okai a lehűlésnek és a felmelegedésnek:

A lényeg, hogy a Föld pályájának van egy oldalirányú mozgása is, kilengése, ami többszázezer km is lehet „jobbra”, vagy „balra”. Ennek hatására a Föld dőlésszögében változások következnek be, úgymond kibillen a bolygó, és ez okozza aktuálisan a lehűlési, vagy felmelegedési szakaszt. A Co2-nek ehhez semmi, de semmi köze nincs. Tehát tenni úgymond nem lehet semmit, és nem is kell.

Erről korábban itt írtunk:

Magyar felfedezés! Itt a megfejtés a felmelegedésre (klímaváltozás)! – Semmi köze a széndioxidhoz!

 

 

Ha eltűnik a Földről a CO2, a növények is kihalnak:

Egy kis biológia: már kisiskolás korunkban megtanították, hogy a növények fotoszintéziséhez széndioxidra van szükség. Mi mindannyian – a növényekkel együtt – szénalapú lények vagyunk, ezért az élethez elengedhetetlenül szükséges, hogy hozzájussunk. Tehát aki karbonmentességre törekszik, az az életet akarja a Földön megszüntetni.

A fotoszintézis során nyert energiát használja fel a növény, hogy a fejlődéshez szükséges alapvető tápanyagokat átalakítsa, többek között cukrot állítson elő. Ehhez széndioxidra és vízre is szüksége van. A széndioxidot a növény a levelein keresztül a levegőből nyeri, a vizet gyökérzetével a talajból veszi fel.

Jóllehet a széndioxid és a víz alapvető fontosságú, de a cukor előállításához önmagukban még nem elegendőek. Minden növénynek szüksége van további ásványi anyagokra, amelyeket a vízzel együtt vesz fel, és szállít a levelekhez.

A fotoszintézis mindaddig folyamatosan zajlik, amíg a klorofill elegendő fényt kap. Ezért a növény a fotoszintézis során folyamatosan széndioxidot vesz fel a levegőből és oxigént, mint mellékterméket bocsát ki. Sötét helyeken és éjszaka a növény nem fotoszintetizál, hanem lélegzik, oxigént vesz fel és széndioxidot bocsát ki. Ezért merülhet fel a kérdés, hogy tartsunk-e növényeket a hálószobánkban, vagy az oxigén-felhasználásuk miatt inkább ne. A növények éjszakai oxigénfelvétele igen csekély, nyugodtan állhatnak a hálószobában is.

 

A növény gázcseréje

A levél alsó felén helyezkednek el a gázcserenyílások, a sztómák. Ezeken a nyílásokon keresztül veszi fel a növény a fotoszintézishez a széndioxidot a levegőből, illetve adja le az oxigént. Az éjszakai légzése is a sztómákon keresztül történik, oxigént vesz fel és széndioxidot bocsát ki. A külső viszonyoktól függően nyílnak illetve záródnak a gázcserenyílások. A levegő páratartalma befolyásolja, hogy a nyílásokon keresztül a növény mennyi vizet párologtat. Ha nincs elegendő víz a talajban, a gyökerek nem tudnak megfelelő mennyiséget felvenni, a növény a vízhiány miatt bágyadt lesz. Szobanövények esetében ennek veszélyét csökkenthetjük, ha a növények csoportba rendezésével kedvező, magasabb páratartalmú mikroklímát teremtünk növényeinknek.

 

 

 

Tehát összefoglalva: a klímaváltozást nem a CO2 okozza, erre semmilyen közvetlen bizonyíték nincsen. A CO2 pedig jó, hasznos!

 

 

 

mindenszo.hu

 

Add tovább!

Óriási vereséget szenvedett Biden: a demokraták elvesztették Virginiát

Philip üzenete Kamu Gerinek: „Egy pillanatig sem zavar a valóság, későn ébredők koronázatlan királya?”