in

A helyzet fokozódik! – Az Alapjogokért Központ szerint indokolt az új bíróság felállítása

Az államot is meg kell illesse a tisztességes eljáráshoz való jog

Az államot is meg kell illesse a tisztességes eljáráshoz való jog – nyilatkozta Szánthó Miklós a Magyar Hírlapnak. A lap arról is ír, hogy közben az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatának (ENCJ) elnöke cáfolta azt a múlt heti hírt, hogy az Országos Bírói Tanács a beavatkozásukat kérte a tervezett közigazgatási felsőbíróságok felállítása miatt.

 

Szánthó Miklós az interjúban emlékeztetett: elkülönült közigazgatási bíráskodás a második világháború előtt már működött Magyarországon, e tradíciót ’49-ben a kommunisták szakították meg.

Ennek felélesztése éppen hogy a folyamatossághoz történő visszatérést jelenti

Az Alapjogokért Központ igazgatója kiemelte, Európában nincs olyan „egységes demokratikus követelmény”, amelyre hivatkozva megkérdőjelezhető lenne a közigazgatási felsőbíróság létrehozása, újraalapítása.

Abban pedig csak bízni lehet, hogy a felálló új közigazgatási bírósági szervezetrendszer bírái nem folytatnak majd a hatalommegosztás alapelvére veszélyt jelentő, napjainkra egyre inkább teret hódító „bírói jogalkotást”

– hangsúlyozta Szánthó. Szerinte, bár a közigazgatási perek különlegessége, hogy abban általában egy magánfél mellett állami szerv az érintett, a felek nem tartoznak egy „súlycsoportba”, az eljárásban az államot, az állami szervet is meg kell illesse a tisztességes eljáráshoz való jog.

A Magyar Hírlap arról is ír, hogy közben Kees Sterk, az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatának (ENCJ) elnöke cáfolta azt a múlt heti hírt, hogy Hilbert Edit, az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke a beavatkozásukat kérte a tervezett közigazgatási felsőbíróságok felállítása miatt, mondván, az növelné a bíróságok feletti politikai befolyást.

A közleményben Kees Sterk elismeri, hogy a OBT meghívására júliusban udvariassági látogatásra érkezik Magyarországra, és leszögezte: az ENCJ párbeszéden alapuló, együttműködéses hálózat, amely soha nem avatkozott és nem is fog semmibe beavatkozni. A szervezet elnöke azt is közölte, hogy nem kommentálta a közigazgatási felső bíróság létrehozásáról szóló híreket, mivel egyáltalán nem ismeri az ügyet.

Forrás: Magyar Hírlap, fotó: Horváth Péter Gyula/PS

(pestisracok.hu)

Hoppá! – Kitálalt a jobbikos dőzsölésről Novák Előd

AGYHALÁL – Törvényjavaslattal váltaná le Orbán Viktort a PM-es Szabó Tímea