in

A döntés az ellenzék kezében – Hadat üzent a Fidesz a bizniszpártoknak

Gulyás: Az ellenzéken múlik a visszaélések felszámolása

A nagyobbik kormánypárt úgy módosítaná a kampányfinanszírozási törvényt, hogy az országgyűlési választáson félszázalékos eredményt el nem érő pártoknak vissza kelljen fizetni az államtól kapott kampánytámogatást. A módosítással a választási bizniszpártok megjelenésének lehetne elejét venni. A kétharmados törvény módosításához a Fidesz az ellenzék segítségét is kéri. Az Állami Számvevőszék üdvözölte a kezdeményezést.

– A Fidesz azt javasolja, hogy ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson félszázalékos eredményt sem ér el, köteles legyen visszafizetni az államtól kapott összeget – közölte Gulyás Gergely tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: ha fennáll a visszafizetési kötelezettség, akkor az érintett párt legfőbb vezető testületének tagjai egyetemlegesen, teljes vagyonukkal felelve tartoznának visszafizetni a támogatás összegét.

A kampányfinanszírozási törvény módosítását frakciótársával, Répássy Róberttel együtt kezdeményező politikus kijelentette: indítványuk alapján még az állami támogatás folyósítása előtt nyilatkozni kellene arról, hogy kik a párt legfőbb vezető testületének tagjai.

Gulyás Gergely indoklásul kifejtette: a 2014-es választás előtt elfogadott kampányfinanszírozási törvény az induló pártok és jelöltek között minden korábbinál lényegesen nagyobb esélyegyenlőséget teremtett.

– Az ellenzéki pártok azonban több alkalommal kritizálták azt – folytatta –, hogy míg az egyéni jelöltek esetében ha valaki nem ér el kétszázalékos eredményt, a neki járó egymillió forintos állami kampánytámogatást vissza kell fizetnie, addig az országos listák esetében nincs ilyen küszöb. Azt is megemlítette, hogy Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a múlt héten levélben fordult Kövér László házelnökhöz, és a korábban ellenzéki pártok által is megfogalmazott módosító indítványokkal megegyező tartalmú változtatást javasolt.

A frakcióvezető és Répássy Róbert (jobbra) kezdeményezése kétharmados támogatást igényel

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A frakcióvezető és Répássy Róbert (jobbra) kezdeményezése kétharmados támogatást igényel

A frakcióvezető megjegyezte: a törvénymódosítás kétharmados többséget igényel, ezért a kormánypártok mellett legalább néhány ellenzéki képviselő támogatása is kell hozzá. – Ha az ellenzék nem támogatja ezt a javaslatot, akkor kizárólagos politikai felelősség terheli őket mindazon visszaélések miatt, amelyek az előttünk álló országgyűlési választáson ebben a tekintetben előfordulhatnak – mondta Gulyás Gergely.

A politikusok kezdeményezésére az ÁSZ is reagált. Közleményük szerint a 2014-es országgyűlési választások kampánypénzeinek számvevőszéki ellenőrzései egyértelműen alátámasztották, hogy a 2013-ban hozott törvényi változások növelték a kampánypénzek felhasználásának átláthatóságát.

A Fidesz bejelentésének az is külön aktualitást ad, hogy a bejegyzett pártok száma az országgyűlési választáshoz közeledve robbanásszerűen nő. Szep­tember végi adatok szerint 222 bejegyzett párt volt az országban, az Országos Bírósági Hivatal akkor nyilvánosságra hozott adatai alapján a következő két hónapban még 177 újabb pártot jegyezhetnek be, miközben a 2014-es választási évben még csak 147 pártot tartottak nyilván.

 

(Baranyai Gábor, magyaridok.hu)

BRÉKING! Újra felütötte a fejét a pestisjárvány

Na vajon sikerül ebbe is belekötnie a libsiknek? Novemberben jön az újabb egészségügyi béremelés