in

BRÉKING! Újra felütötte a fejét a pestisjárvány

Hogy történhetett ez meg?

Madagaszkárra utazni szándékozók figyelmét arra hívják fel a helyi hatóságok, hogy lehetőség szerint halasszák későbbre látogatásukat, mivel jelenleg a bubópestis már közel 100 halálos áldozatot szedett, de az utóbbi napokban megjelent a madagaszkári szigetcsoporton a tüdőpestis is, ami miatt a térségben mindenki súlyos fertőzésveszélynek van kitéve.

A fekete halál járványának – amely több mint 50 millió ember halálát okozta Európában a középkorban – legújabb, madagaszkári kitörése eddig 97 emberéletet követelt.

Az egészségügyi tisztviselők szerint a pestis most a vidéki területektől a városias területek felé terjed, amelyek még általában nem tekinthetőek fertőzöttnek.

A Madagaszkárt – hosszú ideje – most a legsúlyosabban sújtó pestisjárvány kialakulásához a szakemberek szerint az általános higiéniás szabályok be nem tartása vezethetett a szigetországban.

Önmagában a pestis betegségének madagaszkári jelenléte nem számít különlegességnek, mivel a trópusi szigeten minden évben több száz pestises megbetegedés válik ismertté.

Azonban az idén a pestises helyzet azért különleges, mert mind a fertőzöttek, mind pedig a halálos áldozatok száma is jóval magasabb a „szokásosnál”.

Az idei pestisfertőzés terjedése ráadásul azért is is sokkal veszélyesebb, mint az előző években, mert a szigetország 22 régiójából 17-ben már megjelent a pestis baktérium a járvány augusztusi kitörése óta.

Elhadj As Sy, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége főtitkárának közlése szerint a sziget kórházai már megkezdték a felkészülést a pestisjárvány további terjedésének megakadályozására.

A szakemberek szerint a pestises megbetegedések továbbterjedésének megakadályozására a 2014-es, nyugat-afrikai Ebola-járvány során kifejlesztett biztonságos és „méltóságteljes” temetkezési módszerek igénybevételét fogják alkalmazni.

A madagaszkári pestisjárvány során a múlt héten 60 ember halt meg, és körülbelül 600 ember fertőződött meg. Jelenleg pedig  911 megerősített pestises eset van a közel 100 haláleset mellett.

Bár az egészségügyi szakemberek szerint nemzetközi szinten még nem fenyeget egy globális pestisjárvány kialakulásának veszélye, azonban Madagaszkáron mind a helyi lakosok, mind pedig a turisták aggodalmukat fejezték ki egy lehetséges globális járvány miatt.

(Vincze Viktor Attila, 888.hu)

Unalmas a Nemzeti Konzultáció? Tényleg????

A döntés az ellenzék kezében – Hadat üzent a Fidesz a bizniszpártoknak