in ,

A darazsaknak már biztos jó lesz Budapesten – Darázsgarázsokat is telepítenek a fővárosi közparkokba

Rovarhoteleket, darázsgarázsokat és méhbarát kerteket kezdtünk el telepíteni a fővárosi közparkokba

Rovarhoteleket, darázsgarázsokat és méhbarát kerteket kezdtünk el telepíteni a fővárosi közparkokba – áll abban a klímavédelmi intézkedéshalmaz-összegzésben, amelyet lapunk kérésére bocsájtott rendelkezésünkre a fővárosi önkormányzat.

Darázsgarázs és méhbarát kertek létesítésbe kezdett a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat. A koronavírus-járvány közepette Karácsony Gergely főpolgármester már augusztusban átadott három új rovarhotelt, amelyekkel együtt immár öt helyszínen találkozhatnak a budapestiek méhekkel, darazsakkal, dongókkal és más szárnyas ízeltlábúakkal. A Főkert korábban a Nehru part és Hajógyári szigeten létesítette az első kettőt, majd nyár végére a Vérmezőre, a Tabánba és a II. János Pál pápa térre is került egy-egy rovarszálló. A lapunkhoz eljuttatott klíma- és környezetvédelmi összegzésből kitűnik, hogy a főváros nem áll meg az öt bogárhotelnél, hanem bővítenék a rovarmentő állomásaikat.

 

„Rovarhoteleket, darázsgarázsokat és méhbarát kerteket kezdtünk el telepíteni a fővárosi közparkokba” – áll a fővárosi önkormányzat közlésében. Némiképp aggodalomra adhat okot, hogy a darázs- és méhgarázsokat közparkokban helyezik el, ahol családok sportolnak és pihennek.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján a darázshotelekről azt írják: a magányosan élő méhek és darazsak általunk készített mesterséges bölcsői, amiben szaporodni tudnak. Tehát egy-egy ilyen közparkban elhelyezett „hotelben” több száz méh vagy darázs is nevelkedhet, amely a családokra és pihenőkre nézve biztonsági kockázatot jelenthet egy zsúfolt szabadidőparkban.

Egy évvel ezelőtt a józsefvárosi klímavédelmi munkaanyagba is belekerült a buszmegállók méhbaráttá alakítása. A dolgozatot Karácsony párttársa, Erőss Gábor józsefvárosi alpolgármester jegyezte, de miután a lakosságnál nem talált tetszésre, egy időre leállt a méhbarát buszmegállók kivitelezése. Akkoriban a főpolgármester is jó javaslatnak tartotta a buszmegállókba csalogatott méhek ötletét.

(Nagy Orsolya, magyarnemzet.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Agyhalál az USA-ban – Ismét szeparatista zónát alakított ki az amerikai radikális baloldal, ezúttal Portlandben

Budapest fejlődik! Darázsgarázsok és rovathotelek