in , ,

A dánoknak annyi – Elkezdte a betelepítést az új dán baloldali kormány

Nem sokat vártak a dán baloldaliak

Nem sokat vártak a dán baloldaliak: alig hogy egy hónapja kisebbségi kormányt alakítva hatalomra kerültek, az új integrációs miniszter gyorsan világossá tette, hogy hozzájuk már vihetik is a migránsokat. Ami persze a baloldalt ismerve nem meglepő, ugyanakkor az északi ország ezt megelőző, jobboldali kormánya a bevándorlók befogadását három évig elutasította. 

Dániában június 5-én tartottak parlamenti választásokat, ahol a Folketingbe bejutó 175 dániai, két-két Feröer-szigeteki, illetve grönlandi képviselő személyéről döntöttek. A választás végül az úgynevezett „vörös blokk” nevű formáció győzelmét hozta.

Ebbe beletartoznak a Szociáldemokraták, a Szociálliberálisok, a Vörös-Zöld Szövetség, a Szocialista Néppárt, a feröeri szocdemek és a grönlandi Siumut, ami szintén szocdem. Ők így együtt 93 képviselői helyet nyertek meg a 179-ből, tehát elvben össze tudják hozni a parlamenti többséget.

Nem is sokat haboztak, kedden az új kormány bevándorlás- és integrációügyi minisztere, Mattias Tesfaye kijelentette, hogy a UNHCR-rel, az ENSZ menekültügyi ügynökségével, Dánia kész a migránsok kvóta szerinti befogadására, akik például speciális ellátást igényelnek.

 

Az apai ágon etiópiai migráns felmenőkkel rendelkező, baloldali tárcavezető azt is elmondta, hogy több lépésben döntik el, kit fogadnak be, ugyanakkor még korai lenne megmondani, hogy pontosan hányan érkeznek Dániába. A becslések szerint az ENSZ Soros-féle migrációs csomagja szerinti migránskvótái körülbelül 500 főt irányoznak majd elő, legalábbis a korábbi években ennyit kellett volna, ha a jobbközép kormány ezt nem utasítja el. 2016-ban ugyanis kijelentették, hogy nem fogadnak be több bevándorlót, ugyanis azokkal akarnak kezdeni valamit, akik már akkor az országba érkeztek. A tiltást minden évben meghosszabbították.

 

Tesfaye azt is aláhúzta, hogy a migránsok behozatala 2020-ban is folytatódik majd. 

Az üggyel kapcsolatban a bevándorlásellenes-jobboldali Dán Néppárt kijelentette, hogy a Szociáldemokraták egyszerűen megszegték kampányígéretüket, ami győzelem esetén az addig regnáló jobboldali kormány szigorú bevándorláspolitikájának fenntartását jelentette.

Ez azért érdekes egyébként, mert a Mette Frederiksen miniszterelnök vezette új kabinet a választáson 25,9 százalékot kapott, de a június 5-i voksolás után 3 héttel csak annyit jelentett be, hogy sikerült megállapodnia a „vörös blokk” három pártjával, de koalíciót nem alakítanak. Ezek után kinevezték kormányfőnek, pedig önmagában pártja mindössze 48 helyet, a parlamenti helyek 26,8 százalékát foglalja el a törvényhozásban, így gyakorlatilag állandó alkudozásra van ítélve és kényszerítve.

 

Egyszerű a képlet: azért, hogy végre hatalomra kerüljön, akár egy kisebbségi kormány élén is, a 41 éves Mette Frederiksen összeállt a többi bevándorláspárti-baloldali párttal a migránsok és az ENSZ globális migrációs csomagjának a végrehajtására.

Mette Frederiksen baloldali kormánypártja, a Szociáldemokraták ugyanannak az európai pártcsaládnak, az Európai Szocialisták Pártjának a tagja, aminek például itthon az MSZP is.

(origo.hu)

Most kaptuk a hírt – Bod Péter Ákost agyhalottá nyilvánították

A jelek szerint a Momentumos Berg Dániel egy amerikai ügynök